liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 666. Vineri 26 octombrie 2018. Superinteligența – înger sau demon? (1)


Deși nu am reușit (încă) să conturez (destul de) clar ce este inteligența umană și ce este prostia omenească, voi urca pe o treaptă care ar putea însemna locul de unde ambele concepte (și realitățile pe care le descriu) să devină la fel de interesante pentru viitorii istorici pe cât interesează astăzi pe istorici/ biologi/ psihologi/ sociologi buna definire și înțelegere a inteligenței și prostiei în viața și activitatea dinozaurilor sau a urangutanilor. Treapta pe care mă voi ridica se numește superinteligența sau inteligența artificială (IA), cu observația că niciun proiect de cercetare nu și-a propus (încă) să echilibreze lucrurile și să construiască superprostia, respectiv prostia artificială (PA) cvasiperfectă. Sau prostia artificială va fi tocmai suma eșecurilor viitoare ale inteligenței artificiale?

Despre inteligența artificială (IA) cu avantajele și riscurile ei potențiale sau deja dovedite am mai scris în cadrul acestui serial (infinit!). IA este, deopotrivă, expresia directă a inteligenței și a imbecilității umane. Și asta nu doar prin consecințe, ci și prin cauze. Dacă nu ar exista un ocean de prostie omenească, cu siguranță că IA ar fi mai puțin prezentă în viața noastră. Cel mai simplu calculator (nu un computer) ne scutește de a ști tabla înmulțirii și un soft foarte simplu ar sugera, în timp real, scrierea corectă în mai multe limbi.

În mod cert, un soft ceva mai elaborat ar putea corecta, tot în timp real, gravele dezacorduri gramaticale ale primei noastre premiere din istorie. Tocmai când ne bucuram că avem un premier în premieră, adică o premieră nu un premier, bucuria noastră s-a transformat în scârbă. Prima premieră este prima și la necunoașterea limbii române. Prima noastră ”donna premiera” concurează, în materie de neadecvare cu prima doamnă (prima donna) a țării care se îmbracă precum o primadonă. Pot fi oare acestea exemple de inteligență naturală? Dar nu despre primate/ primaturi/ premiere ale celor dintâi aleși din rândurile celor de pe urmă vreau să ”discutăm” în cele ce urmează. Finalitatea acestui miniserial se vrea o întărire a speranței că încă nu este totul pierdut; cu alte cuvinte nu ne rămâne decât să sperăm că IA ar putea repara într-un timp scurt ceea ce au reușit să nu facă un număr de instituții ale sistemului nostru educațional.

Deocamdată IA se dovedește neputincioasă în materie de bun simț, conștiință civică, respect față de lege, înfrânarea lăcomiei și tentația de a avea ce nu ți se cuvine etc. Dar ceva senzori care să țiuie acut atunci când fruntașii țării mint, fură sau fac alte nefăcute sigur ar merita inventați. Presupun (destul de plauzibil) că dacă s-ar inventa un astfel de program (atașat la creierul mic al aleșilor poporului), atunci guvernul va emite imediat o OUG prin care un asemenea senzor alertor va fi taxat ca imoral, îndreptat împotriva drepturilor omului, unul care încalcă libertatea persoanei și care afectează grav democrația noastră din ce în ce mai originală și mai apropiată de cea originată la Scornicești. Evident, majoritatea parlamentară actuală va ratifica în regim de urgență interzicerea unui asemenea atentat la libertatea oamenilor/ românilor de a minți, fura și preacurvi. BOR va lupta și el împotriva cipurilor încreierate, fiind un pericol major pentru existența benefică a (tainei) spovedaniei. Suntem imperfecți, evident, dar rămâne fără răspuns întrebarea: de ce cei mai imperfecți dintre noi trebuie să mimeze perfecțiunea și să fie aleși ca și cum ar fi (aproape) perfecți? (va continua)

Liviu Druguș

Pe mâine!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: