liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 602. Joi 23 august 2018. O prostie pe zi (2)


Și încă un aspect important: adesea este suficient să remarci o prostie în general, o (simplă) inadecvare evidentă în materie de limbă/ logică/ acțiune/ comportament/ gândire/ atitudine. Neindicându-i paternitatea, prostia capătă o aură de generalitate, una care chiar merită să fie scoasă în băț și la o margine de societate. Este ceea ce făcea la radio, în cadrul emisiunii ”Limba noastră”, timp de multe decenii, renumitul lingvist Alexandru Graur (1900 – 1988) (https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Graur). Dar și ceea ce face doamna Rodica Zafiu (https://ro.wikipedia.org/wiki/Rodica_Zafiu) în săptămânala ei rubrică ”Cuvinte nepotrivite” din Dilema veche, și scriitorul Radu Paraschivescu (https://pressone.ro/radu-paraschivescu-sa-nu-ne-ferim-de-cuvinte-sunt-foarte-multi-prosti/) cu rubrica sa Pastila de limbă de la Digi24 (ca să enumăr doar câteva personalități de anvergură națională care s-au angajat masiv în lupta împotriva prostiei lingvistice). La Iași, autor de rubrică de (serioasă) educație lingvistică a fost (acum octogenarul) Stelian Dumistrăcel (http://www.philippide.ro/persoane/curriculum/CV_Stelian%20Dumistracel.pdf) căruia i-am reproșat, în dese rânduri, acreditarea în limba română a monstruozității lingvistice ”mijloace mass-media”. Motivația? Expresia a intrat în uz și nu o mai putem scoate. Pe bune? Sau pentru că această expresie a fost mult mediatizată și suprautilizată în nesfârșitele cursuri de jurnalism ale doamnei Coman (decan la o facultate bucureșteană de jurnalism, pe vremea – 1997 –  când NU i-am recomandat studenților mei cărțile domniei sale, pe motiv de …. ”mijloace media”). Curios sau nu, firesc sau forțat, expresia a apărut din ce în ce mai puțin, iar acum nu o mai aud pe nicăieri. Înseamnă că și intrarea în uz are portițe de ieșire la fel cum orice învăț are și dezvăț.

Umoristul filolog, profesorul universitar și criticul literar, ieșean prin naștere, nemțean prin copilărie și adolescență și bucureștean prin adopție, pamfletar, zeflemist și ironist, politician liberschimbist și, inevitabil pentru un liberschimbist, devenit ulterior pesedist, epigramistul român Șefan Cazimir (https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_Cazimir sau https://www.youtube.com/watch?v=8qxwTUMlNgI) numește unele prostii amuzante, drăgălașe și rizibile drept perle. Într-adevăr, bogăția unei limbi constă și în inadecvările/ prostiile (”perlele”) cu care o împodobesc unii, invitând, indirect și involuntar, la (mai multă) atenție, claritate, precizie, concizie, corectitudine și (mai mult) echilibru în folosirea acestui mijloc de comunicare: limba. Definiția ”perlei” este, prin modul cum a dat-o Șt. Cazimir, una sinonimă cu cuvântul prostie: https://www.facebook.com/298254730199628/videos/1116941384997621/ . Redau aici, (din povestirile pe YouTube ale profesorului Cazimir) pe scurt, o perlă extrasă dintr-o altă perlă care avea la originea ei exact perla extrasă. Profesorul Cazimir împreună cu profesorul Ion Rotaru (autorul unei Istorii a Literaturii Române) erau colegi de comisie de admitere la facultatea de Litere (sau la un bac, mă rog…). Ambii, dar și alți colegi de comisie s-au transformat în culegători de perle: era chiar un fel de concurs – cine descoperă cea mai mare perlă/ prostie. Prof. Cazimir era sigur că a dat lovitura descoperind într-o teză, la subiectul Bacovia și poezia Plumb, ceva ce nu putea fi decât o uriașă prostie. Perla consta în faptul că ”catindatul” a început tratarea poeziei Plumb cu descrierea elementului plumb (eventual pe baza https://ro.wikipedia.org/wiki/Plumb). Toată lumea râdea de prostia candidatului, numai Ion Rotaru nu: ”Păi ce a scris el acolo este din Istoria literaturii române”.  (va continua)

Liviu Druguș

Pe mâine!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: