liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 570. Luni 23 iulie 2018. Dialoguri dilematice pe divanuri democratice (26)


Alexandru Paleologu (1919 – 2005)  (https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Paleologu) a fost un scriitor, eseist, critic literar, diplomat și om politic român. Înregistrat în anul 1993, în cazul de față avem chiar un dialog, un interviu luat (doar) de către Andrei Pleșu celebrului umanist, interviu publicat în două numere consecutive (11 și 12) din martie și aprilie 1993.

Dialogul începe, ușor provocator, cu amintiri de pe vremea întâlnirilor de la Păltiniș, cu concluzia șoc că… înainte era mai bine. Ca să ne îngrozească și mai mult Al. Palelogu plusează masiv și afirmă: ”Era mai bine înainte, tot așa cum era mai bine în pușcărie. Trebuie să spun că în pușcărie era foarte bine dintr-un anumit punct de vedere, știam foarte bine cine sîntem, noi și cine sînt ei. Probleme de tranziție cu ei nu se puneau. Nu existau dileme de ordinul acesta. Existau dilemele noastre, de altă natură, mai profundă. Fericirea nu este neapărat agrement. Uneori înseamnă antiagrement. De multe ori fericirea constă în suferință.” (p. 327). Ei, așa mai merge… Putem înțelege că și în suferință se poate găsi ceea ce numim fericire, cu o singură condiție: să știi ce vrei de la viață și de la semeni. Iar savantul știa că cel mai mult își dorea libertatea (de expresie, de impresie, de circulație etc.).

Privit prin prisma binomului libertate – nonlibertate, Al.P. sintetizează excelent momentul decembrie 89 și tranziția ce a început atunci: ”Între timp au survenit să nu zic libertatea, ci libertățile. Căci este sigur un lucru: derapajul care s-a produs în decembrie 89 în favoarea recuperării de către comuniști a puterii nu le-a reușit acestora în totalitate; noi am câștigat mai mult decât au recuperat comuniștii. Cu toate aparențele, este vorba despre un pas enorm în sensul pe care îl dorim. Atâta doar că în vîrf se află instalată o putere legitimă, nu comunistă, din ce în ce mai puțin comunistă, dar a unor comuniști.” (p. 327).

După cum a șarjat chiar de la începutul dialogului, lui Al.Paleologu îi place/ plăcea ironia, gluma, calamburul, tocmai pentru a putea să ne despărțim de trecut mai vioi și mai degajați: ”A lua lucrurile integral în serios, fără o marjă fie de parodie, fie de anecdotă, fie de glumă, fie de scepticism, fie de neseriozitate este foarte grav. Eu totdeauna am avut groază de seriozitate și aspectul omului serios pe mine mă întristează, mă indispune.” (pp. 328-329) În fond, dacă umorul este apanajul oamenilor inteligenți, cum ar putea intelectualul cu mult simț al umorului Paleologu să se simtă confortabil în prezența proștilor (adică a celor lipsiți de simțul umorului)?

Cvasiironic, invitatul pe Divan al dlui Pleșu reia tema beneficității lipsirii de libertate ca un mod sigur de a iubi cu nesaț libertatea, afirmând tranșant și clar ce anume îi datorează mai mult mentorului său Constantin/ Dinu Noica: ”În special, îi sînt recunoscător pentru faptul că, mulțumită lui, am ajuns la închisoare. Zic mulțumită lui și nu din pricina lui, pentru că socot că acest fapt a fost un mare noroc. Închisoarea este o experiență care, pentru o anumită calitate umană, este benefică. … În special oamenii de o anumită calitate, zic eu, au, în afară de setea de agrement, de voluptate, de confort, de putere, de glorie de bogăție, și o sete, mai puțin mărturisită, de suferință, de umilință, de a fi zdrobit, de a verifica propria rezistență la răutate.” (p. 333).  Păstrând proporțiile, am amintirea celor trei zile de ”pușcărie” făcute în armată, zile care mi-au satisfăcut nu doar multe curiozități legate de statutul de ”închis”, ci și plăcerea ușor masochistă de a-mi fi verificat multe gânduri și simțuri. (Am povestit mai pe îndelete acest episod într-una din pseudorecenziile scrise înainte de a începe acest serial).  (va continua)

Liviu Druguș

Pe mâine!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: