liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 535. Marți 19 iunie 2018. Prostia ca mană cerească pentru manipulatorii iubitori de arginți


Dacă nu ar exista deal și vale, apa nu ar curge; dacă nu ar exista noapte și zi nu am avea nici răsărituri de soare superbe și nici magice apusuri; dacă nu ar exista niveluri în cascadă ale inteligenței/ prostiei omenești nu am avea niciodată păcălitori și păcăliți, adică prostitori și prostiți. Iar dacă toate acestea nu ar exista atunci totul ar fi neted, nemișcat, inert, mort. În episoade incipiente ale acestui serial infinit scriam despre ”Cei șase P”, mai exact despre ”Prostirea Proștilor cu Prostii Prostești de către Proști Profesioniști”. Pentru mai frustul ”prostire”, ”inteligenții” au găsit eufemisme cu îndulcitor la purtător: manipulare, influențare, determinare etc. Actele manipulatorii au și ele eufemismele lor: publicitate, propagandă, persuasiune. Unde au loc toate acestea, cu prioritate? Cu siguranță presa le concentrează pe toate, de unde și iluzia modernității că presa a devenit a patra putere în stat. Postmodernitatea a demontat acest mit și a instalat presa pe locul prim ce i se cuvine. Precizez mai întâi că presa nu înseamnă ”ziar tipărit la presă”, ci înseamnă: ziare și reviste, cărți, radio, televiziune, internet (online), postere publicitare de dimensiuni impresionante sau simple fly-ere, gazete de stradă, gazete de perete, scrisori, tablouri/ picturi/ fotografii etc. etc. Față de puterea uriașă de influențare a acestor coloși mediatici, puterea politică pare a fi una ce ține mai mult de orgolii personale, iar puterea economică așijderea.

Oare cât de mult ar dori puterea politică să prostească publicul (prostuț)? Oricât de mult! Mai exact atât cât să-și asigure permanentizarea/ perpetuarea la pârghiile puterii publice. Adică tentația absolutului este pretutindeni și permanent(ă). Mixul de avere și putere face ca politicul și economicul să fie cvasiindistincte. Arginții fac parte atât din definirea politicului (scopuri umane)  cât și a economicului (mijloace de îndeplinire a scopurilor umane). Pe scurt, arginții sunt intimi vieții noastre, fiind, la figurat dar și la propriu, sângele care irigă societatea omenească, îi dă viață, dar și moarte (prin lipsă, prin violențe și prin pasiunile pe care le declanșează).  Sigur, putem avea și cumpătare (est modus in rebus), dar cumpătarea pare tot mai rară într-o lume care demult a luat-o razna.

Dar cum prostesc proștii profesioniști pe proștii preapuțin profesioniști? Simplu: prin scamatorii logice, prin neatenție și nebăgare de seamă, prin credulitate, prin naivitatea, prin nerăbdare, prin supralicitare etc etc. Gama mijloacelor în acest joc al prostirii proștilor (a)pare (ca) infinit(ă). Nu contenesc să mă mir cum posturi de televiziune (unul dintre ele purtând, cu prostească mândrie patriotică, numele scumpei noastre patrii, RomâniaTV) reușesc să adune sute de mii (poate chiar milioane) de inocenți, gata să jure că – în sfârșit – au găsit postul de televiziune care spune DOAR adevărul și numai adevărul! Spirite gregare caută cu ardoare senzaționalul (eminamente unul verbal), emoția plină de adrenalină, spaimele provocate de știri apocaliptice, dar fără corespondent în realitate. La fel cum pe vremea dictaturii comuniste, încheierea lucrărilor agricole avea loc mai devreme la radio și abia apoi la televizor, acum avem posturi tv unde ”plouă catastrofal” și posturi în care ”vor avea loc precipitații care vor putea atinge 20 de litri pe metrul (cel) pătrat”. Desigur, avem posturi de radio/ tv pentru care puterea prezentă (la butoane) este tot ce-și doreau mai mult și mai mult rrrromânii, în timp ce există alte posturi (trădătoare de patrie și popor, finanțate de oculta masonică sorosistă străină) unde cineva se miră de ce doar premierul/ premiera a fost chemată în judecată pentru înaltă trădare de patrie.

Evident, manipularea nu are limite. Pentru a extrage bietul român mediu de la lectura unei cărți sau urmărirea unui film artistic de bună calitate, manipulatorul presar ofere scandaluri mai mult sau mai puțin sexuale, cu dive mai mult sau mai puțin dive, cu istorii mai mult sau mai puțin inventate. Umblarea la reglajul fin al românului sensibil la sânge, omor, viol, scandal ar trebui pedepsită prin lege. Este posibil să profiți de o oligofrenă și să-i obții acordul pentru perversități sexuale greu de imaginat fără să fii pedepsit de lege? Nu! Dar poți să profiți de un public naiv pentru a-i obține acordul de a vota cu un iluzoriu ”cel mai breaz dintre breji” fără să fii pedepsit de lege? Sigur că da!

Cei  șase P” funcționează incredibil de eficient și de benefic pentru manipulatori doar în anumite condiții: abandon școlar în creștere continuă, calitatea educației în scădere continuă, promovarea cu obstinație a ”minunilor” care au loc în cele mai neașteptate locuri (drept pentru care fiecare se așteaptă să apară mereu câte o minune, cum ar fi creșterea bunăstării), cultivarea prozelitismului ideologic de varii forme (politic, religios, patriotic, etnic) etc.   (va continua)

Liviu Druguș

Pe mâine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: