liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 528. Marți 12 iunie 2018. Smart city – Orașul inteligent. Deșteptăciune urbană vs prostie urbană (2)


Scriam, în episodul anterior, că IA este – potențial – deopotrivă prieten și/ sau dușman pentru o comunitate dată. Concret, nu atât producerea de tehnologii inteligente sau accesul la acestea este sau poate fi o problemă pentru o comunitate, ci capacitatea/ inteligența aleșilor (prin vot) de a utiliza inteligent inteligențele artificiale. Tentația delapidării fondurilor publice crește direct proporțional cu gradul de sofisticare a tehnologiilor inteligente, îndeosebi prin evaluarea (in)corectă a costurilor și beneficiilor acestora. Informaticieni, IT iști sau doar buni cunoscători ai tehnologiilor informatice ajung, în ultimii ani, în Consiliile Locale, promovând (adesea, nu dezinteresat) soluții scumpe și complicate care fac mai mult rău decât bine. Am citit despre achiziționarea unor softuri inteligente (scumpe) din China (!) care să fluidizeze circulația, tot mai haotică și greoaie a circulației mașinilor într-un oraș (poate fi și municipiul Iași). Rezultatul? O sporire a timpului pierdut în trafic, a staționărilor și a gradului de poluare a orașului (sigur, pot fi și alte cauze: creșterea importurilor de mașini second hand sau dezobișnuirea oamenilor de a apela la transportul în comun de ex.). Cineva a observat că sensurile giratorii (nesemaforizate) sunt mult mai utile și practice în comparație cu reglările semaforizate (fie acestea dirijate de softuri inteligente).

Călătorind prin țară nu poți să nu te miri de diferențele (prea) mari care există între orașe din punctul de vedere al infrastructurii, fluidizării circulației, curățeniei etc. Sau între sate. Sau între sate și orașe. Am văzut sate mai bine organizate și mai asfaltate/ semaforizate decât unele orașe. Se vorbește despre apariția mixului sat-oraș, respectiv a satorașului. Unele satorașe au preluat mai mult beneficiile/ avantajele satului și orașului. Altele, exact pe dos. Ceea ce obligă la gândirea critică și analitică, iar rezultatele pot surprinde (pe unii). Există (în municipiul Iași, unul de altfel tot mai curat) străzi fără trotuare sau străzi de pământ acoperit cu prundiș (dar care în acte apar ca asfaltate!). Am văzut sate excelente, cu drumurile asfaltate și trotuare largi, cu refugii și locuri de parcare, dar am văzut și orașe cu drumuri desfundate, cârpite de câteva ori pe an, urâte și greu circulabile. Sigur, dacă nu avem explicații clare, logice – apar justificări. Există drumuri care sunt granițe între sat și oraș. Regula este că aceste drumuri sunt lăsate de izbeliște, fiecare dintre primari justificându-se în fața electoratului că vinovat de situație este celălalt primar! Situațiile chiar nu au mai au soluții atunci când primarul unei localități este de la putere și celălalt de la opoziție. De suferit suferă locuitorii din ambele localități. În perioada ”smart cities”, a inteligențelor artificiale care (ar putea) să facă mai bune viețile oamenilor, constatăm că inteligențele umane nu reușesc să producă elementare (în prea multe cazuri) condiții de locuit și de circulat. (va continua).

Liviu Druguș

Pe mâine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: