liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 484. Duminică 29 aprilie 2018. Prostia/ deșteptăciunea românească în ochii străinilor. Dar și ai românilor.


Cu mai bine de un deceniu în urmă, Vintilă Mihăilescu (o minte frumoasă, ca să nu spun ”A beautiful mind”) publica în Dilema veche un mic articol al cărui titlu nu avea cum să-mi scape: ”Unde ne sînt proștii?” (an VI, nr 263/ 13-19 febr. 1998, p. 15). Prin însăși întrebarea din titlu, dar și prin conținutul articolului, respectiv al opiniilor unor studenți argentinieni veniți la studiu în România, la care se adaugă și răspunsul autorului, se confirmă o mai veche ipoteză demult afirmată/ demonstrată: românii sunt foarte preocupați de deșteptăciunea lor (fiecare în parte, fiecare comparat cu fiecare și toți împreună).

În esență, a fi preocupat de expunerea pozitivă a deșteptăciunii tale echivalează cu (și echilibrează) preocuparea ta de a bloca orice tentativă (a altora) de a evidenția erorile de gândire, de comportament și de atitudine numite generic ”prostie”. O prietenă m-a avertizat că pe măsură ce continui să scriu despre prostie îmi scade și îmi va scădea, în continuare, numărul cititorilor. ”De ce?”, am întrebat. ”Pentru că fiecare are impresia că săgețile, aluziile, metaforele sau chiar descrierile directe se referă în mod expres la el. Or, nimănui nu-i place să fie (considerat) prost...”. Sigur, asta confirmă pe deplin analiza sociologului român Vintilă Mihăilescu: ”eroul național (este) dășteptul”. Și noi toți ne dorim să semănăm cu eroul național, cu modelul cunoscătorului, al descurcărețului și al celui care știe ce vrea și ce face.

Dar pornisem de la o constatare a lui V.M. referitoare la ”cum sunt românii?”, constatare oferită de ochii ceva mai neutri/ neimplicați/ neinteresați ai unor studenți străini. Pe scurt, caracterizarea românilor a fost dată de studenții argentinieni prin următoarea descriere: ”cînd se adună doi români într-o cameră, fiecare încearcă să-i arate celuilalt că e mai deștept!”. Într-adevăr, această caracterizare face cât o mie de sondaje, anchete și studii longitudinale luate la un loc. Șocat să audă ceea ce el credea/ știa demult, V.M. exclamă: ”iată că ”dăștăptăciunea” este, în ochii străinilor, un specific național al românilor, pregnant și bizar”. Cred că merită, în continuare, să vedem detalierea făcută de V.M. acestei concluzii pe fapte firești, de viață: ”…compatrioții noștri nu sunt interesați să fie pur și simplu buni, ci doar mai buni. … oameni, altminteri plini de calități, cărora nimeni nu le contestă calitatea, simt nevoia să se afirme nu numai prin ceea ce știu ei să facă, dar parcă mai ales prin ceea ce nu știi tu să faci. Degeaba ești deștept, par ei să creadă, dacă nu demonstrezi și că cel din fața ta e prost. … societatea noastră pare a fi, în prezent, o colecție de întrupări individuale și unice ale dășteptăciunii”. Inspirat (ca de obicei), V.M. afirmă un adevăr verificabil la fiecare pas: ”… se spune că unde-s doi puterea crește. Asta era pe vremuri, se pare: acum, unde-s doi crește dihonia…”. (exemplu reent: dihonia dintre partidoi și președinție).

Emit o ipoteză, iar specialiștii o pot cerceta/ studia/ verifica/ demonstra: înclinația românilor (statistic vorbind) către furtișag, către nerespectarea legilor și a promisiunilor (pro)vine tocmai din convingerea că ”dăștăptăciunea” e doar la fiecare dintre ei, iar la ceilalți se află prostia, neghiobia, nepriceperea. Hoții noștri sunt așa de inteligenți încât au ”descoperit” hoția făcută cu acte în regulă, cu acordul furatului (statului) adică. Halal performanță! Triste momente în care patrihoții conduc și îndreaptă oiștea carului înspre gardul europenității la care (parcă) speram cu toții.

Finalul articolului, (auto)ironic, merită citit: ”Dar, stimați concetățeni, nu trebuie să fii un mare psiho-socio-antropolog, ca mine, pentru a ști că o societate doar de oameni dăștepți este o societate imatură, că doar puberii, angoasați de acceptarea lor în lumea adulților, țin morțiș să fie cei mai buni în toate. De aceea, într-un elan patriotic de însănătoșire a nației, vă propun să deschidem o listă națională a proștilor din România. În capul ei, declar și semnez: sînt un prost!”. În calitate de admirator al modelului numit Vintilă Mihăilescu, subscriu, mă înscriu și semnez:

Liviu Druguș

Pe mâine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: