liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 455. Sîmbătă 31 martie 2018. Jurnalier juvenil vindecat în timp util (2)


Motto: ”scrisul este cea mai frumoasă îndeletnicire, după citit” (https://adolescentisenzationali.wordpress.com/2013/12/13/scrisul-arta-terapie-eliberare/ )

La întrebarea ”de ce scrii?” o mare parte dintre răspunsurile date se învîrt în jurul ideii concretizată în trei cuvinte: ”scriu pentru mine”. Un FB friend, a opinat, nu demult, că ”asta o spun cei care se tem să nu cumva să fie criticați”. O fi și asta, dar într-o mică proporție. Pe la sfîrșitul mileniului trecut un cunoscut mă abordează și mă sfătuiește (prietenește, desigur) să scriu la ”Jurnalul național” (”știu că ai condei...”). I-am răspuns scurt (oarecum surprinzător și pentru mine) că ”scriu doar pentru mine și mi-e destul”. Meditînd apoi la răspunsul meu am realizat că într-adevăr așa era. Plăcerea de a scrie este o parte a nevoii de comunicare: cu tine însuți, în primul rând, apoi cu ceilalți. Las deoparte grafomania și iau în calcul doar grafofilia, plăcerea de a scrie, respectiv bucuria de a(-ți) găsi un rost (mai bun) prin scris. Cititorul atent a înțeles deja că apăr puncul de vedere al celor care mărturisesc că scriu pentru ei înșiși (în primul rând). Presupusul altruism al scriitorului care își macină sănătatea, timpul și banii scriind pentru cititorii săi este doar o formă de ”captatio benevolentiae”, nicidecum o realitate. Sigur, argumente pentru a scrie și a-ți face din asta un modus vivendi sunt multiple. Aleg unul dintre cele 17 enumerate de Andreea Băluțeanu la 10 martie 2017: ”Scrisul îți face cunoștință cu cea mai importantă persoană din viața ta. Cu tine! În mijlocul existenței trepidante, pierdem de multe ori contact cu sinele nostru. Uităm să ne întrebăm ce ne dorim, uităm cum să simțim și cum să visăm: scrisul te va pune în legătură cu toate aceste emoții care întruchipează frumusețea vieții. Așterne pe hârtie gânduri, planuri, obiective, și vei începe să conturezi un tablou tot mai clar al propriei identități, al reveriilor și al viitorului la care năzuiești.” (http://www.carteadelaora5.ro/de-ce-sa-scrii-nu-doar-sa-citesti/)

Jurnalierul juvenil care am fost cu mai bine de jumătate de secol în urmă se simte oarecum obligat să îndemne la terapia prin scris îndeosebi acum când libertatea s-a transformat (și) în dreptul de a face orice sau de a nu face nimic. Epidemia de sinucideri, de violențe și de agresivități asupra semenilor ar putea fi temperată de acest exercițiu al dialogului cu tine însuți care este scrisul. Nu mă erijez nicidecum în ”profesor de scris”, dar experiența pe care am trăit-o în utimele 177 de zile prin recitirea și transcrierea Jurnalului îmi permite să spun: da, a meritat efortul făcut în liceu, ținînd acest Jurnal, și ar fi meritat să nu-l întrerup. În ultimă instanță începerea acestui serial (infinit), cu 455 de zile în urmă, nu este altceva decît un răspuns la îndemnul interior de a ține un jurnal, adică de a scrie zilnic. Blogurile actuale nu sunt decît fostele jurnale intime făcute acum în văzul lumii. Pledoariile în favoarea scrierii zilnice/ jurnaliere ar putea ajuta câțiva nehotărîți să apeleze la acest ”medicament – drog” care este scrisul (și cititul) zilnic. Las, în continuare, spațiu pentru a citi și alte argumente. Practic, este o minibibliografie tematică care poate fi utilă mai întâi părinților și bunicilor în încercarea lor de a sădi (neforțat și necondiționat!) în copii plăcerea de a citi și de a scrie. Din unele linkuri am selectat cîte un pasaj-două care merită citit(e) cu osebire.

http://claratoma.exprimari.ro/scrie-o-metoda-speciala-de-terapie  ”Scrisul terapeutic poate imbraca forma unui jurnal, în care tu eşti sub lumina propiilor reflectoare în fiecare zi: ce faci, ce primesti, ce dai, ce simti, ce uiti, ce omiti, ce gandesti, ce visezi, ce indraznesti si ce nu. Un jurnal este o oglinda clara si speciala în care iti poti reflecata chipuri ce nu le cunosti inca, fatete pe care nu banuiai ca te compun. Un jurnal poate fi un aliat în calea devenirii tale autentice, un instrument la indemana, necostisitor si intim, cu ajutorul caruia te poti reconstrui, te poti recreea, te poti redefini… Tot ce trebuie sa faci este sa iti dedici timp, în fiecare zi, sa scrii în jurnal cu consecventa, atat cat imti nevoie si ceea ce simti nevoia. Lucrurile pe care nu simti nevoia sa le scrii azi ori eviti sa le asterni pe hartie, sunt poate lucrurile care peste o vreme va trebui sa le rezolvi oricum, în alte maniere… Chiar si cand ”taci” intr-un jurnal, acele spatii goale, acele foi lipsa în cronologia jurnalului, pot vorbi multe lucruri despre tine, când vei vrea sa le auzi..

 

http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/trup-minte-suflet/terapie-prin-scris-292108.html un jurnal bine făcut inseamnă clasicul jurnal, cel pe care il completăm zilnic, ne explică psihologul Ştefania Niţă de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie. Adică fără calculatoare, fără internet, fără bloguri, e-mailuri… „Terapia prin scris, pe de o parte, poate să ne detensioneze, dar, pe de altă parte, se poate constitui intr-un mecanism de apărare. Intr-o zi plină, acumulăm multe emoţii, tensiuni, conflicte interioare pe care nu le putem comunica direct şi de aceea le dăm frâu liber prin scris„, arată specialistul.

http://blacusens.ro/2017/03/de-ce-scriu/

http://www.ubers.ro/blog/terapia-prin-scrisul-de-mana/  Foarte bun material

http://dupaureche.ro/scrisul-terapie-pentru-suflet/  Scrieți, scrieți, scrieți!

https://robarna.com/scrisul-de-mana-ca-forma-de-terapie/ avantajele scrisului de mînă

https://cuvintelevindeca.wordpress.com/  avantajele scrisului de mînă

https://psihologinconcediu.ro/2015/04/30/scrisul-e-pura-terapie/ avantajele autoconfesiunii în scris

https://www.ionutdurbaca.ro/scrisul-e-o-terapie/ Bun!

http://www.holisterapi.ro/scrisul-si-dezvoltarea-genialitatii/ Niculina Ghorghiță

http://www.helpnet.ro/terapie-prin-scris.html terapia prin scris (inclusiv scrisori)

http://www.clicksanatate.ro/Terapia-prin-scris-te-scapa-de-stres_0_4607.html terapie prin scris

https://anascrie.ro/scrisul-ca-terapie/ invitație la autocunoaștere prin scris

https://caleacatrecarte.ro/este-scrisul-terapeutic/ Este scrisul terapeutic? Da!

https://books.google.ro/books?id=kxVtDAAAQBAJ&pg=PT53&lpg=PT53&dq=scrisul+ca+terapie&source=bl&ots=UfITfVzs4E&sig=-XoDkaVtDZJWH3Kyx_qEZyub_WY&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwjZva3GpoTaAhXOIlAKHVWfA8g4ChDoAQhpMAk#v=onepage&q=scrisul%20ca%20terapie&f=false Cioran: scrisul se transformă într-o formă de terapie inventată după gustul meu”. Vezi tot Cioran: https://books.google.ro/books?id=pSTpAwAAQBAJ&pg=PT51&lpg=PT51&dq=scrisul+ca+terapie&source=bl&ots=IeOcF8LODJ&sig=C0U3oON88t3HdOL0aQ9dHylJuXs&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwi-sKzRqITaAhVImbQKHX2cB-w4FBDoAQguMAI#v=onepage&q=scrisul%20ca%20terapie&f=false

https://books.google.ro/books?id=88o8DAAAQBAJ&pg=PT228&lpg=PT228&dq=scrisul+ca+terapie&source=bl&ots=WhjxpuKZ5X&sig=2bkt96lQocyJYR445IlCLRhBmqU&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwi-sKzRqITaAhVImbQKHX2cB-w4FBDoAQhAMAY#v=onepage&q=scrisul%20ca%20terapie&f=false Gigi Ghinea. Amintiri despre primul jurnal și scrierea terapeutică

Scriu doar ce simt…, iar scrisul a devenit terapie. Nu mă preocupă deloc rezultatul, ci doar actul în sine. Pentru că nevoia de exprimare e acută în prezent pentru noi toți”. (Gigi Ghinea)

http://ralucamarchis.ro/?p=1861 Scrisul e memoria mea. Ce este scrisul pentru tine?

https://www.antena3.ro/actualitate/social/scrisul-poate-fi-o-terapie-foarte-eficienta-315778.html  scurt și la obiect

https://www.purcari.wine/blogs/wine-blog/vin-seri-frumoase-cum-po-i-petrece-cea-mai-grozava-seara-de-unul-singur Terapia prin jurnal. Terapia prin jurnal, cunoscută și ca terapie prin scris, implică utilizarea terapeutică a unui jurnal cu scopul de a crește nivelul conștientizării de sine și rezolvarea conflictelor interioare. Conform Centrului pentru Terapie prin Jurnal din SUA, această formă de terapie este „folosirea intenționată a scrierii reflexive pentru a îmbunătăți sănătatea mentală, fizică, emoțională și spirituală”.

https://www.edutopia.org/article/mechanics-developing-writers-voice?utm_source=facebook&utm_medium=socialflow     Scrierea este un mușchi ce trebuie antrenat zilnic.

Liviu Druguș

Pe mâine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: