liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 450. Luni 26 martie 2018. Jurnalul de vacanță al unui licean prostuț (172).


(L.D.: Ultima vacanță de licean prostuț: vacanța de primăvară din clasa XI-a. 21 martie 1967 – 29 martie 1967).

Marți 21 martie 1967. Aseară am rămas tîrziu să scriu scrisori. I-am scris buniței, Svetei (+ Liolea), Natașei și – ce-a fost mai greu – Marianei (Marinescu din București). M-am culcat la ora 1 destul de obosit.

Azi, în ora de latină s-au ascultat ultimele ”resturi” pentru o medie de 5. La fizică n-a dat extemporal. A făcut mediile. ”Druguș: 4,50. Deci, 5! Te-ai lenevit!”. La română a încheiat mediile (N-am putut merge la 11, la Complex). Apoi am făcut ½ oră de A.L.A. cu Zăicescu. Apoi am fost la film. Mariana și cu Doina mă strigă: ”Gangstere! N-ai un loc?” Eu: ”În pod! (…te-n sfîntu mă-ti!)”. Am văzut ”Dacii”. Mi-a plăcut foarte mult.

După amiază mi-am făcut valiza (Simion V. mi-a scos bilet de la ora 14) apoi am jucat mingea în curte și-n G de v (”Grădina de vară”) pînă la 16.30 (norocu – c…). T1 s-a dus în oraș (stă pînă la 20 să vadă ”Veac de iarnă”. La 17 m-am dus cu Telucu la Autogară. La 17.30 am plecat din Rădăuți și la 19 am ajuns acasă. În Siret m-am întîlnit cu Zina S. și-am mai schimbat cîteva vorbe. (L.D.: aceeași Scripcaru Melozina , colega mea de V- VII, despre care am mai făcut precizări). Acasă am stat la povești: situația la învățătură, bacalaureat, admitere facultate. Tata le vede negre… Am halit bine apoi m-am culcat în dormitor. A fost o zi faină…

Miercuri 22 martie 1967. M-am sculat cu ”La microfon – melodia preferată”. După tradiție, am început să inspectez toate: am  răsfoit amănunțit colecția de ”Moscow News” și apoi colecția de vederi și desigur, cea de scrisori. Le-am aranjat și pus la punct și sper ca și în vacanța asta, ca și în cea de iarnă, să nu treacă zi fără scrisoare. Azi am primit scrisoare de la bunița. Se interesează de locuință și psturi vacante (pentru mama și tata) la București.

Azi ziua a trecut cu astfel de fleacuri: citit ziare, cărți (”Geografia distractivă”) și scrisori. Seara, tata mi-a promis 100 de lei dacă fac exerciții la algebră. Cu toată strădania, nu le-am făcut. De altfel, chiar de le făceam, tot nu mi-o dădea.

Azi, o zi amărîtă, mohorîtă, posomorîtă și cum vrei să-i spui. Am stat tot timpul în casă, în sufragerie.

Seara mi-am alcătuit un plan de acțiune pe vacanță. Mi-am pus în program Bacalaureatul + ceva obiecte… Seara m-am culcat la 23 (Am ascultat Vorbește Moscova). Acum e 23.45 și mă pregătesc de culcare (cică Mircea a fost pe la București în drum spre Roșiorii de Vede).

(L.D: Inserez aici Programul meu de vacanță de primăvară, scris pe o foaie separată, găsită în Jurnal)

Vacanța de primăvară

23 martie 67

L română cl IX-a (3 lecții)

L română cl XI-a (doi scriitori: Liviu Rebreanu și Camil Petrescu)

L engleză cla X-a (Lesson One)

Biologie – capitolul I

Chimie (substanțe proteice)

24 martie 67

L română cl XI-a (doi scriitori: Bacovia + Topîrceanu)

L engleză clasa X-a (Lesson Two)

Biologie (capitolul II)

L română clasa IX-a (3 lecții)

Psihologie (De la Temperament pînă la Talent)

25 martie 1967

L engleză clasa X-a (Lesson Three)

Biologie (capitolul III)

L română clasa IX-a (trei lecții)

L română clasa XI-a (Sahia și Sebastian)

Socialism (materialismul dialectic)

26 martie 1967

Biologie cap IV pct 3.

L română clasa IX-a (trei lecții)

L engleză (Lesson Four)

Matematică (astronomie)

(scrisori, Jurnal, presă etc)

27 martie 1967

Biologie cap IV pct 3

L română cl IX-a

L engleză (Lesson Five)

L română )Sadoveanu)

Citit: ……………

28 martie 1967

Biologie cap V pct A Genetica

L română clasa IX-a

L română – Tudor Arghezi

L engleză (Lesson Six)

L română – Teatrul

L engleză: Shakespeare

29 martie 1967.

Limba română (Călinescu + Zaharia Stancu)

L română clasa IX-a (tema cu originile limbii române)

Limba engleză Lesson Seven + Mark Twain

Biologie cap V/ B + cap VI A Orig. vieții pe Pămînt.

Pregătire pentru perioada de ”pregătire”

(Foaia era semnată de mine și stampilată cu stampila rotundă a Sindicatului Salariaților Comunali Grămești)

Joi 23 martie 1967. Am început să gust vacanța din plin. Mă scol tîrziu. Lenevesc. Din program cu greu realizez cîteva puncte. Afară e trist, bate vîntul și nici prin jurul casei nu-i chip de stat.

Tata a fost la Siret și dr Cliveț i-a ”legalizat” un Certifivat de boală (200 lei). Tata și mama se zbat pentru a se deplasa din mocirla asta a Grămeștiului. Localitățile pentru care optează: București și Botoșani. Cel mai frumos ar fi atunci cînd vom putea să stăm în București. Aș umbla la facultate de-acasă și ar fi altă viață, una mai organizată, nu ca aceea de la cămin… În fine, multe ar trebui să fie ca să fie bine…

Azi am încercat și-am citit la l română și Biologie. Am mai găsit texte interesante in English (de clasa X-a, manualul moldovenesc) apoi și alte cărți de literatură și în special de știință. Îmi place să citesc cîte ceva senzațional în domeniul științei și chiar să știu cîte ceva, dar cînd e vorba de studiu perseverent – se schimbă foaia. Restul timpului am ascultat radio.

Vineri 24 martie 1967. Azi am mai învățat ceva la engleză (Lesson One) și la Biologie. De cînd mă scol și pînă vine poștașul aștept mereu. Pe lîngă faptul că mă interesează și ziarul, aștept zilnic scrisori de peste hotare și… chiar din țară. (Trebuie să primesc răspunsuri de la indian și chiar de la Sarah, apoi scoțianul, Maura, Mariana etc). Dar treburile merg cam greu și nu prea am corespondenți. Mi-ar mai trebui ceva de prin Asia (China, Viet-Nam) dar se nimeresc greu cei care vor într-adevăr să corespondeze. O să mai încerc…

Cred că dacă aș trimite cîte-o scrisoare pe zi aș reuși să primesc în același ritm. Dacă la vară n-o să fiu ocupat o să mă ocup serios de asta (finanțe, rabota).

Azi vremea a fost mereu schimbătoare. Ba-i soare, ba ninge ș.a.m.d. Azi tata a primit o scrisoare de la tanti Eva. Chișinăul vorbește clar despre preluarea puterii de către armată în China și dispariția democrației. Sperăm ca aceste incidente să nu dea loc la vreun război…

Sîmbătă 25 martie 1967. Azi mai mult a nins decît a fost frumos. A și viscolit. Dar seara rezultatul a fost nul. Zăpada se topise. Mama și-a amintit că cu 23 de ani în urmă, pe 25 martie 1945 o asemenea zăpadă a căzut și atunci.

Azi am reușit să mai recuperez ceva din planul pe zilele din urmă. Azi n-a fost nimic la poștă – fir-ar să fie!

Azi cică-i sărbătoare: numai de-al dracului am mers afară și-am despicat o cioată cu toporul. Azi a sosit ”Magazinul” și-am avut ce citi. Ieri tata a fost la Rădăuți și a înaintat dosarele pentru transfer. A trecut pe la gazda mea care i-a spus că în acest an mă mai ține dar fără mîncare (la fete!) (L.D.: adică la cantina internatului de fete).

Azi am desoperit un alt mijloc de a pierde timpul: table, cărți (nu de școală, fă-ți cruce!).

Situația din Viet Nam se agravează. În Sierra Leone (Freetown) au avut loc două lovituri de stat. Conferința din insula Guam (Italia, Austria – spionaj…?!?). Am ascultat vreo două emisiuni la Radio Moscova + emisiunea muzicală de pe programul I (muzică ușoară). M-am culcat cam tîrziu. Am citit din ”Știința – prietena noastră”.

Duminică 26 martie 1967. M-am sculat pe la 8. Spre deosebire de zilele precedente, azi peste tot a domnit liniștea, calmul, iar soarele a dominat mereu pe un fond perfect albastru. Mi-a plăcut. Seara însă e și mai frumos. O lună perfect plină pe cerul albastru și înstelat te îndeamnă la visare…

Azi am reușit să învăț și Lesson Two + lecția la Psihologie și Chimie.

Azi am jucat table și-am cîștigat 3 lei.

În sfîrșit, a venit și azi o scrisoare. De la Mircea! S-a ”stabilit” în Roșiorii de Vede, Grupul Școlar de mecanică, Str. Renașterii nr 21. Va ieși electrician auto (de întreținere).

Azi i-am făcut cîteva poze mamei în casă (+ cîteva la carpetă). Toată ziua am ascultat muzică ușoară și populară + meciurile. Seara i-am răspusn cu toții lui Mircea.

După ce părinții s-au culcat eu am rămas la ”masa de lucru” și i-am mai scris o c.p. buniței + o scrisoare în Bulgaria (Venelin Jelev). Vreau să corespondez! Pentru mine este o necesitate!!

Luni 27 martie 1967. Aseară nu m-am mai culcat. Am făcut-o abia azi pe la ora 0.30. Ha! Ha! De sculat m-am sculat tot azi – la orele 7!

Azi toată realizarea mea a fost doar atît: am citit la Biologie, cf programului și am recapitulat două lecții la engleză. Restul zilei am așteptat poșta și n-am așteptat degeaba: pachet de la bunița și o scrisoare de opt pagini de la Mariana. Bunița mi-a trimis ziarele, o carte cu Admiterea în Învățămîntul superior, 150 de plicuri și alte dulciuri.

Pînă seara am studiat ”presa sovietică” și am căutat să dau răspunsuri la întrebările 4 și 5 (greu, dar nu și imposibil). Mariana-mi scrie o mulțime de fleacuri și tata zice că-i o aiurită. Mi-a trimis și un fel de poză despre acre nu știu ce să cred…

Azi a fost o zi foarte caldă și senină (a bătut și vîntul). Tata și-a făcut autobiografia pentru primirea în PCR care va avea loc în curînd. (L.D. Primirea tatei în partid n-a avut loc chiar curînd, ci în august 68, odată cu valul mare de intrări ale intelectualilor în partid, după celebra cuvîntare de la balcon a lui Ceaușescu, atunci cînd a cartacterizat URSS ul ca țară imperialistă. Valul de intelectuali intrați în partid a dus oarecum la schimbarea structurii ”pe clase” a partidului, cu consecința că intelectualii erau primiți în partid doar dacă mai erau primiți în partid trei muncitori. Oricum ”primăvara” de la București era în toi și semăna tot mai mult cu o schimbare mare de politică externă în primul rînd).

Azi mama mi-a spălat și călcat rufe, pantaloni, balonzaid etc. Seara am stat și-am scris o scrisoare Marianei. M-am culcat la ora 1.

Marți 28 martie 1967. Ultima zi de ”vacanță”. Pînă la amiază am scris răspunsurile la concursul de la Moscova (din Moscow News). Azi e o zi caldă, însorită. Am mai ieșit pe-afară. Cînd a venit tata am luat scările, un fierăstrău de tăiat ramuri și-am ieșit la curățat copacii (îndeosebi plopii trebuiau aranjați). În plopul de lîngă moș Ion (Cojocaru) m-am suit pînă în vîrf și l-am curățat. Acum e ca un par înalt de 20-30 metri. Îmi place. Cu crengile tăiate am avut ce face: le-am plantat pe lîngă gard. Vor crește plopi foarte frumoși. Azi am dat două scrisori la poștă (pentru Mariana și pentru Moscova) și-am primit una: din Finlanda (de la Hilkka Nurmi). M-a bucurat.  Îi plac animalele, să cînte la pian și la chitară ș.a. Îmi va face rost și de alte adrese. Nu i-am răspuns imediat, cum aveam obiceiul. Pînă seara am  mai sortat scrisorile, adresele, răspunsurile etc. Mariana i-a scris lui John că are 16 ani; mie mi-a spus că are 18!

Am mai citit o dată la Biologie și mi-am aranjat valiza. N-am mai stat noaptea tîrziu pentru a fi odihnit mîine.  (va continua cu ultimul trimestru, al treilea, din viața mea de licean prostuț)

Liviu Druguș

Pe mâine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: