liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 331. Luni 27 noiembrie 2017. Jurnal de licean prostuț (64).


Luni 14 februarie 1966. Astă noapte n-am dormit prea bine; deorece plapoma era așa de subțire încît pătrundea lumina și puteam să mă uit la ceas, nu mi-a fost deloc cald. Am visat ceva nu prea plăcut și anume: eram la școală, aveam ora de chimie și profesoara nu era Luța, ci Luchian. A scos-o pe Coca V. la ascultat și aceasta s-a scuzat zicînd că-i bolnavă. A iertat-o și m-a luat pe mine. Rîzînd, i-am spus: Tovarășa profesoară, eu într-adevăr am fost bolnav”. Clasa a rîs, profesoara s-a enervat și mi-a scris pe o hîrtie – ”Nu 8, nici 4, ci 3!” și mi-a pus 3 în catalog. Pe la 3.30 m-am trezit și-am stat cu ochii-n pod cam vreo oră. Am stat tot timpul cu nasu afară și mi s-a părut că mi-a trecut toată boala. Deoarece n-am băut cam deloc apă, am dat pe gît o jumătate de borcan, cu mare poftă. Dimineața ne-a sculat pedagogul Țopa. În dormitorul nostru nu s-a aprins lumina, deoarece șalterul era stricat. Cînd am ieșit afară am observat că încă-s bolnav și mi-am pus iar fularul peste gură.

Azi e o zi foarte frumoasă. De pe la 7 cerul s-a înseninat perfect și soarele și-a urmat drumul său fără să întîlnească vreun nor. După șirul de zile calde – care a ținut pînă pe 9 II – au urmat zile reci, dar n-a mai căzut zăpadă. Astăzi soarele a topit o mare cantitate din zăpada rămasă. Str. 23 august e foarte noroioasă. Șoseaua principală s-a uscat deja. Dar cu cît sînt mai frumoase aceste zile îmi pare tot mai rău că n-am parte de ele. Ieri a fost tot o zi frumoasă dar a trebuit să stau în dormitor.

La algebră profesoara a văzut că-s bolnav, dar mi-a pus o mulțime de întrebări. Din fericire și din întîmplare am răspuns bine la majoritatea dintre ele. La naturale, după 15 min. de diriginție, Zăicescu a făcut ”repețirea” lecțiilor. Spre sfîrșitul orei mi s-a făcut tare rău. Am asudat tare și abia mă abțineam să nu vomit. Sunase deja pentru pauză, dar Zăicescu explica în continuare, iar eu mă zvîrcoleam în bancă. Mai mare mi-a fost ciuda cînd mi-a spus: ”Așteaptă, Druguș!” (o fi auzit că vreau să trec la umanistică și s-o fi supărat). În fiecare pauză cobor la parter să-mi suflu nasul (de joi duc mare lipsă de batiste) și apoi urc iar la etaj, dar obosesc și asud. La desen a trebuit să tragem planșele în tuș. După ce a tras-o pe-a lui, la ruga mea, Toader a tras în tuș și planșa mea. În această oră profesoara a scris scrisori și a admirat natura. Tănase mă compătimește și mă sfătuie să mă duc la cabinet că tare-s palid. La începutul orei de română au venit trei surori de la cabinet și ne-a dat cîte-o injecție. În ora asta s-a făcut recapitulare și – ca și în orele precedente – am stat cu capul pe bancă. La 12 am fost la cabinet să-mi iau pastile și să scap odată de boala asta care este gripă. Sora medicală mi-a spus să vin mîine la 12 și-a terminat… În ora de rusă profesoara a venit fără catalog. Și ea era foarte gripată și de-abia vorbea. A predat lecția nouă, după care ne-a lăsat să învățăm. Eu am stat cu capul pe bancă. În poziția verticală îmi venea să vomit. Profesoara s-a interesat dacă pot sta la infirmerie, dacă-mi aduce mîncare, dacă primesc medicamente gratis. M-a sfătuit să iau antigermin, piramidon, vitamina B, penicilina V. ș.a. Dacă aș fi vrut aș fi putut pleca acasă. Toți se pregăteau pt ora de engleză cînd a sosit vestea că Pop e bolnav de gripă și sîntem liberi.

La masă n-am prea avut poftă de mîncare (nici felul III nu l-am mîncat). Azi au fost pe la internat cîțiva veterani ai internatului. Cu Muntean am vorbit și mi-a spus că a auzit de englezeasca mea (?!). Acum el e profesor la Vicov. Pînă la 6.30 am citit din Delavrancea (”Paraziții”, ”Bunica”, ”Moș Crăciun”, ”Pravoslavnicul și slăninile”, ”Hagi Tudose” (proză), ”Domnul Vucea” și ”Înainte de alegeri”. De învățat – mai puțin. În seara asta dorm în dormitorul 4 cîteva învățătoare.

Marți 15 februarie 1966.  Dimineața nu m-am sculat mai sănătos decît m-am culcat, dar am început să umblu fără ”botnițe”. M-am spălat dar m-a abținut să beau apă; am observat că-mi face neplăceri pe gît.

Toader e de-abia la pagina 120 azi la două luni de cînd a început jurnalul, iar eu am ajuns la 187 în numai o lună.

La chimie profesoara a ascultat cîțiva elevi după care a predat lecția nouă. Pentru acasă ne-a dat și probleme.  La geometrie a ascultat și în ultimele minute a predat un pic. Toată ora am tușit și profesoarei nu i-a prea convenit. La limba rusă am stat toată ora cu capul pe bancă. Profesoara i-a scuzat pe toți aceia care s-au scuzat pentru că-s bolnavi. La ora educativă, Zăicescu a avut ca subiect: ”Perseverența în muncă, un bun tovarăș” și ”Munca creatoare și odihna organizată este baza odihnei noastre”. Dirigintele a avut un material foarte bogat. M-a întrebat ce înseamnă a persevera și i-am spus: ”a insista”. ”Așa măi, bun Druguș!”. Ne-a citit un articol despre fumat dintr-o revistă ”Știință și tehnică”. Cineva însă îl întrerupea cu nerușinare. Cînd a trecut la punctul 2 s-a auzit un zgomot supărător. Atunci Zăicescu n-a mai putut răbda. A trîntit cu putere ochelarii (a sărit o lentilă) s-a ridicat foarte nervos și a început să strige foarte nervos și să întrebe cine a făcut. S-a ridicat Popescu Felicia. Cum a văzut-o, a și dat-o afară. Cu toate că mai era un sfert de oră pînă la sfîrșitul orei Zăicescu a ieșit și el și s-a dus în cabinet. Cei rămași în clasă au comentat și au condamnat atitudinea Feliciei. La sfîrșitul orei am ieșit pe coridor și i-am spus lui Zăicescu că mă duc la cabinet. M-a sfătuit să fac ce pot dar să nu lipsesc. Am fost la cabinet și după ce mă întreabă cîte ceva îmi zice că doctorul nu este și să mă duc la cabinetul medical de la Liceul 1. M-am cerut de la ora de cor (nu s-a făcut de-altfel). M-am îmbrăcat și am venit la cabinetul Lic.1. Nici aici nu era tov. doctor și sora n-a avut ce să-mi facă. M-am dus apoi la școală și m-am învoit de la ora de ed fizică. Restul zilei am fost bolnav și n-am putut învăța.

Miercuri 16 februarie 1966. Prima oră – trigonometrie. Am dat extemporal (calcularea mărimilor unui triunghi cu ajutorul logaritmilor). Printre seriile de tuse seacă am mai scris cîte ceva dar foarte slab. După asta, cu toate că tușeam și stăteam cu capul pe bancă, Bondor m-a scos la tablă la lecția nouă. Din fericire citisem înainte și-am știut tot. Ieri a fost Mircea pe la mine și m-a anunțat că-și caută slujbă pe la I.R.T.A (poate taxator pe autobuz). Și-a cumpărat un palton de 700 de lei, maro. Mi-a spus că poate va veni tata duminecă și că nu e de acord cu mine în privința secției umanistice. Azi în prima pauză m-a așteptat Mircea și cu mama pe coridor. Mi-a adus mîncare bună, 10 lei, 3 ziare ”M.N.” (Moscow News) + dicționarul de la bunița. Mama mi-a spus din nou părerea ei și a tatei că e cam rușine să mă mut acuma în mijlocul trimestrului. La fizică Teleagă a predat despre telefon și relee. În pauza următoare a fost din nou mama și Mircea la mine. A treia oră am avut limba română – teză. Ne-a dat un subiect la care se așteptau mulți, chiar și eu care am învățat mai mult acest subiect: ”Aspecte din viața satului oglindită în nuvelistica lui Slavici”. Am scris numai 3 pagini și f. sumar. Materia o știam foarte bine, dar n-am știut să sintetizez. Treacă! După ora asta m-am învoit de la tov diriginte să merg la cabinet la L1. Am lipsit la Ec. Politică (Toader a luat un 10), Istorie (Zaharia n-a știut) și l engleză (Toader a luat un 9). Mi-am luat bagajele, am pus capu-n piept și-am mers la internat. Am mers și la cabinet, dar sora m-a dezamăgit din nou: ”Nu-i doctoru. Mergi la 4 la circumscripție, vizavi de ”7 noiembrie” ”. M-am dus apoi la alimentara (lîngă linie) mi-am luat caramele și m-am întîlnit cu Mircea. Am stat aici pînă pe la 1.30 după care am venit la internat, n-am luat masa, ci mi-am luat servieta cu cărți și la îndemnul unui profesor m-am vîrît la infirmerie. Aici mai erau Bodale Vasile (X C, L.1) și Moscal S. (IX L.1) care aveau, ca și mine, gripă dar nu tușeau așa de tare. M-am culcat și pînă pe la 4 am tras un somn bun. Au fost colegii la mine. Toader mi-a arătat clișeul de la fotografii. Din 40 au ieșit 37!! Apoi am intrat în discuție cu Bodale, am vorbit despre școală și profesori. Am luat pastile de la el și-am mîncat o jumătate de lămîie. Seara a fost Prandea pe la noi și s-a interesat de soarta noastră: dacă am luat pastile, dac-am mîncat ș.a., iar noi am răspuns: NU! Ni s-a adus mîncare și la amiază și seara, dar nici nu m-am atins de ea. Prandea a trimis pe cineva la noi, i-am dat bani și ne-a cumpărat de la farmacie o vitamina C și cîte-o fiolă de ”vitamina k”. Aceasta din urmă a ajutat foarte mult. Seara au fost băieții din clasa lui Bodale și au povestit cum a fost prins Burgheaua care a furat un CEC și Buletinul de la un coleg. Sera ne-am culcat la 8.30.

Ziua a fost foarte frumoasă și noi am jinduit că nu putem ieși pe-afară.

Pe la ora 24 a venit pedagogul Țopa și a dormit cu noi (a fost la teatru). A vorbit cu noi despre curve și ne-a înviuit că ne-am umplut de la ele.

Joi 17 februarie 1966. Azi e ziua mamei (L.D.: împlinea 38 de ani).

Dimineața mă simțeam un pic mai bine, dar n-am mers la școală, să mă fac odată sănătos. Am lipsit de la algebră (a vrut să mă asculte), chimie, anatomie și limba rusă (profesoara m-a compătimit pt că am gripă). Am stat în pat pînă pe la 11 cînd a venit sora de la cabinetul medical de la Lic. 1. Ne-a pus termometrul, dar nimeni nu avea temperatură. Mie mi-a făcut un tărăboi că mi-am pus mîinile în cap. M-a făcut mincinos zicînd că n-am fost la noi la cabinet (L.D.: la Liceul 2 adică) și-am scornit eu că nu-s doctorii. I-am zis și eu vreo două vorbe și am lăsat-o în plata domnului. Simțindu-mă mai bine, m-am îmbrăcat și-am mers în meditație. Am cumpărat o vedere din Chicago – Illinois de la Ciubotaru (3 lei). Am luat masa la 12 dar n-am mîncat decît pe jumătate (nici atîta chiar). Am ieșit cu Toader în oraș și i-am împrumutat 30 de lei (cecul meu de rezervă). M-am plimbat prin oraș după care m-am dus singur la școală. Aici, de la 3 la 4 am făcut atelierul (sitemul de aprindere).

Am venit la internat la 4, am mîncat zdravăn, și-am început să-nvățăm. La geometrie nu mi-am lucrat problemele pt că puțin îmi pasă. Am încercat să învăț mai bine la fizică dar n-am reușit deoarece avem materie multă și eu n-am învățat la timp. Seara n-am mîncat nimic. În meditație am jucat și eu o sîrbă iar în restul timpului m-am uitat și eu cum se joacă. A fost Tănase pe la mine și și-a luat culegerea.

Azi vremea a fost din nou frumoasă. Nu mai poate fi vorba de zăpadă; se poate spune doar despre cîteva petece de ghiață murdare. Curtea internatului s-a uscat aproape. Numai ulița pe care mergem noi la școală s-a desfundat și e tare noroioasă.

Azi am mai citit din ”Apus de soare” de B.Șt. Delavrancea dar n-am putut citi prea mult deoarece mă plictiseam.

Am rămas din nou în criză de bani și cu 6 lei datorii.

Seara m-am culcat în dormitor și-am fost foarte vesel. Nu m-am încumetat să fac o baie încă.

Vineri 18 februarie 1966.  Dimineața m-am sculat cu dureri în gît (am avut vise urîte: cadavre pe apă). Toader a plecat la școală numai cu o bucată de pîine la ora 7 ca să-și facă problemele la geometrie. Prima oră am avut matematica. Întrebările pe care le-am primit nu le-am știut. S-a întîmplat că a luat caietele la corectat. Deoarece eu n-am lucrat, nu l-am mai dat. Profesoara s-a uitat la mine cam urît și mi-a zis că de data asta ies notele de 5 și 6 și după asta vorbe… Eu: ”Tovarășa profesoară, dar eu n-am învinuit pe nimeni de nimic”. Profesoara: ”Ei, lasă…”. Ne-a adus și extemporalele la trigonometrie. Este un 10 (Vatamaniuc) un 9 (Gherasim), restul 3 și 4. Eu aveam 4. Acest extemporal s-a anulat și mai dăm mîine unul.

În pauză am fost la cabinet și mi-a dat motivare pentru zilele în care am avut gripă. Acum sînt sănătos dar sînt slab și tușesc mereu.

La ed fizică n-am lucrat, ci am făcut prezența, dar n-am lucrat ci am stat pe tușe și-am mai învățat cîte ceva la fizică. La economie Costică a luat un 9! La începutul orei profesorul mi-a făcut morală pentru că port pieptenul în față (L.D.: adică în buzunarul de la piept, din față, la vedere…). La predare nu scriam, ci ascultam (aveam combinații cu Costică). Am primit observații și pentru asta. Apoi am scos și eu notițe.

În pauză a fost Mircea la mine; mi-a adus o pungă cu zahăr și 4 lămîi (plus un franc). Mi-a adus vestea că pot să-mi satisfac dorința de a trece la umanistică, tata nemaifiind o piedică. Altă veste  a fost aceea că încă nu l-a încadrat la cursă (autobuz).

În ora de fizică prima jumătate de oră a ascultat iar în ultimele 20 de minute s-a dat extemporal de la legea lui Biot și Savart pînă la aplicații (inclusiv) Subiecte: 1. Formulele pentru aflarea H cîmpului mg.; 2. Unitățile de măsură pentru flux și inductanță. 3. Funcționarea microfonului. Extemporalul ăsta l-am dat cam peste cap. Mi se pare că l-a prins pe Tănase copiind de pe catedră. Ora a cincea: limba română. La început l-a sculat pe Popescu Dumitru să zică lecția. Acesta a început să facă mutre și să se înroșească. În sfîrșit, el o întreabă pe profesoară ”Despre ce să vorbesc?” I-a suflat cineva că Delavrancea e tema de azi și a început să vorbească despre biografia lui: ”Delavrancea s-a născut în Ucraina, la București. Părinții săi erau foarte bogați și el a avut o copilărie fericită”. După aceste tîmpenii a luat 3. A mai ascultat cîțiva elevi după care pînă la ora două și 15 min am făcut audiție la magnetofon: ”Apus de soare” de B. Stefănescu Delavrancea.

La internat am mîncat 3 lămîi deodată și parcă mă ustura stomacul, dar mi-a trecut. Toader mi-a dat cele două fotografii ale mele (făcute sîmbătă) mai ieftin (4 lei!).

Azi pînă pe la 5 am scris jurnalul pe cîteva zile în urmă, iar pînă la 7 am citit din Delavrancea (Dăparte, dăparte…, Sentino, Norocul dracului, Bursierul și Sorcovă). În pauza de 8 Toader mi-a arătat cum se calculează logaritmii.    (va continua)

Liviu Druguș

Pe mâine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: