liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 328. Vineri 24 noiembrie 2017. Jurnal de licean prostuț (61).


Luni 7 februarie 1966. Dimineața, platoul dintre dormitoare și bucătărie era absolut uscat. Aerul era cald și îmbietor. Cealaltă parte a curții era plină de apă cu ghiață. Pînă la w.c. se ajunge greu.

Cîteodată, Simeria îmi zice: ”Ce scrii, măi, acolo? Scrie și despre mine ceva… Cînd ai să fii bătrîn, să-ți aduci aminte de mine”. Asta mi-a repetat-o de mai multe ori, mai în glumă, mai în serios. Mie îmi place de el. Se poartă frumos cu toți. Cînd mă-ntîlnesc cu el îmi zice: ”Pi el tăți îl bat” (cu toate că nu-i așa).

Aseară n-am început să învăț decît pe la 8 și-am mai citit la română. Restul – la pămînt! Azi dimineață, tot la română am citit. Cînd am ajuns la școală am auzit că s-a făcut meditație la algebră (nu s-a anunțat așa ceva). La prima oră (algebra!) profesoara a fost f severă și a pus cîteva note rele. Ne-a luat caietele la control. La naturale, a ascultat vreo trei elevi, nu înainte de a face 20 de minute de morală și observații. L-a ascultat pe Popescu D., care – cred – a citit cel mult o dată lecția, însă a tras cu trombonul și a citit de pe planșă de părea că știe foarte bine. Mi se pare că i-a pus 6. În pauza mare m-am dus cu el pînă acasă și și-a luat blocul (de desen). Stă într-o cameră la nr. 49 pe str. Volovățului. E aranjat destul de bine acolo (stă cu Gh. Andrișan).

M-am abonat la ”Tînărul leninist” (membru în comitetul de conducere).

În primele două ore, cerul era senin și soarele bătea cu putere în ferestrele clasei noastre. Pe lîngă asta, caloriferele erau fierbinți și m-am sufocat nu alta. Prin pauză am ieșit afară să mă răcoresc. În ora de desen, profesoara ne-a rugat să închidem geamurile, dar după ce s-a așezat la catedră le-am redeschis. La ora asta am făcut Lucrarea practică în tuș nr.3 – deocamdată în creion. În ora de limba română profesoara ne-a întrebat ce-am făcut la olimpiadă și ne-a promis că se va interesa de rezultate. Deoarece nu m-a ascultat pe mine am stat tot timpul și-am admirat natura renăscută. Azi ziua e foarte frumoasă. În unele locuri zăpada a dispărut, iar pe unde era mai mare mai persistă. Soarele e foarte strălucitor și orbitor. După ora de rusă însă cerul s-a înnourat. Restul zilei a fost tot întunecat, dar a rămas o căldură înăbușitoare cu miros de pămînt reavăn și dezghețat. În ora de rusă cei care au fost la olimpiadă au fost scuzați.

Se aude ceva foarte interesant și anume un proces la Casa de cultură with a girl from the tenth form (Lic. 1) who went to bed with five footballers. Se povestesc multe despre ea. Pentru asta a fost exmatriculată din școală și i s-a făcut acest proces public care are loc azi.

Am văzut la Vatamaniuc Ștefania o fotografie cu o clasă de elevi din Polonia. Majoritatea erau fete și eu am crezut că-s din Rădăuți: pe cîteva chiar le-am recunoscut!! Era una mai negricioasă pe care o țineam minte de la Cinema ”7N” (was ”simpatică”).

Zăicescu ne-a adus fotografiile pe care ni le-a făcut odată Bujdei în clasă. Numai în una din ele am ieșit, dar mai bine nu ieșeam: am capul alb și părul parcă e din perucă!!! La ora de engleză a ascultat cîteva eleve. Pe lîngă asta a controlat rezumatele de la lecție și celor ce n-au făcut (vreo patru) le-a pus 4. După asta a început să predea ”Omul invizibil” dar a sunat și n-a mai terminat. Cu 10 minute înainte de a suna, l-a învoit pe Gherasim să plece în oraș (la Școala veche).

După oră l-am ajuns pe Pop pe coridor și l-am întrebat dacă a reușit să-mi traducă scrisoarea. Mi-a răspuns foarte amabil că n-a avut timp deoarece a fost ocupat cu reuniunea, ședința cu părinții și pe lîngă toate a avut și musafiri. Dar mi-a promis că pînă miercuri o va face. (P.S. The wife of Pop will have a child!!!).

Azi au fost pe la internat alți studenți care au fost anul trecut la internat: Adochiței D. și Motrescu Tudor. În pauza de 5 a fost pe la mine Andrișan Ghe. Și și-a copiat problemele la geometrie. Toader a fost în oraș, s-a tuns și a făcut unele mici cumpărături. Eu am stat în meditație și m-am distrat cu Simeria și Puha. Puha a făcut o găurice în scaun și cu un bold încerca să-l împungă pe Simeria care a sărit la timp. Pe la ora 6 a fost profesoara Oanea Florica pe la internat. A intrat pînă în meditație (!!!) și a ieșit imediat deoarece cineva (adică eu) a început să tușească. Bineînțeles era îmbrăcată cu exact aceleași haine cu care am văzut-o în clasa VIII-a și pe care le are cine știe de cînd.

Seara în dormitor Toader era foarte nervos că nu-i ieșeau problemele la geometrie. Eu am fost în spălătorie, am făcut o baie zdravănă, mi-am clătit ciorapii după care am făcut exerciții sportive. Pînă la 10.30 cînd am adormit s-a discutat un pic de ”politică”. O părere unanimă care m-a bucurat: creșterea nivelului de trai al țăranilor.

Marți 8 februarie 1966. M-am sculat pe la vreo 6 făr-un sfert și după cum mă rugaseră toți aseară am încercat să-i scol. În zadar, toți se întorceau pe cealaltă parte. Nici cînd a venit pedagogul nu s-au îndurat să se scoale. Ai naibii puturoși!

Azi dimineață, înainte de 7, Toader a mers la bucătărie și-a luat numai pîinea și dă-i drumul la școală. Acolo și-a mai scris ceva probleme la geometrie. Se speriase băiatul de tot că azi îl mai ascultă și mai înfundă un trei sau un patru. La chimie, spre neașteptarea noastră, ne-a adus extemporalele. Eu am 7 și sînt mulțumit. Imediat, Toader a început cu obișnuitele lui formule: ”să vezi că eu n-am notă mai mare ca tine” și ”Măăă, dacă mi-iar da și mie un șapte!”. După cum eram aproape sigur a avut 9. Lui Toader îi era ciudă că nu-l duce capul să facă la matematică și mi-a zis că se duce la chimie industrială. Nu mult după asta mi-a zis că n-a spus-o în serios.

Dimineața, cînd am ajuns la ușa clasei, am mai văzut cîțiva elevi care stăteau la ușă. Grijincu dintr-a X-a E le-a spus să nu intre că e meditație la matematică și profesoara cere caietele la control. Asta a fost numai un banc și am început să rîd cînd am intrat în clasă și am văzut cum fiecare se muncea cu copiatul problemelor. La chimie a ascultat-o pe Zaharia care a cam încurcat-o apoi a predat o lecție foarte scurtă. Dacă va continua așa nu cred că vom mai termina materia pentru clasa X-a. Azi am văzut pentru prima oară o bucățică de sodiu în tăietură proaspătă (alb-argintie). La geometrie s-a lucrat cîteva probleme la tablă după care ne-a predat despre piramidă și trunchiul de piramidă. O întîmplare neobișnuită: nu ne-a dat nimic de scris la matematică. Profesoara a început să mă întrebe mai mult și am impresia că se ține de cuvînt: ”Mă voi purta sever cu cei neomenoși”. Azi s-a ținut de capul meu, a lui Petrovici Margareta și a lui Mircea. Eu cred că n-are niciu-un motiv să facă treaba asta (în cazul meu). În pauză am fost la bibliotecă, am luat poezii de Vlahuță (din care am citit mai multe poezii de dragoste care mi-au plăcut) și am luat și două volume de schițe și un volum de teatru de Delavrancea. În timpul rămas m-am, plimbat cu Toader prin fața școlii.

În primele două ore, pe cerul albastru erau numai cîțiva nourași albi de care nu se sinchisea lumina soarelui. Clasa era inundată de lumină și soare. Era o plăcere să admiri. Începînd cu ora treia însă s-a înnourat de părea că vine furtună. Atmosfera a devenit apăsătoare și insuportabilă.

Fiind ultima oră de rusă înainte de teză în această oră am făcut recapitulare numai la gramatică: analiză sintactică și morfologică. La literatură ne-a dat foarte ușor: numai trei lecții din care una a căzut în extemporal. Mai rămîn două pe care le va da la cele două numere. Am fost și eu pe la tablă să analizez o propoziție și m-am convins că-s clei la gramatică, atît în românește și cu atît mai mult la limba rusă. În ora de diriginție am mers împreună cu clasa a X-a B în laboratorul de fizică unde Teleagă operatorul ne-a prezentat două filme. Primul era artistic, românesc, în culori și se intitula ”Munții Retezat”. Filmul mi-a plăcut deoarece a arătat o mulțime de animale sălbatice filmate de la mică distanță și o serie de peisaje montane pline de măreție și sălbătăcie. Al doilea film care a rulat în ultimele 10 minute din oră a fost un film științific (chimie: calciul (Ca) și sărurile sale + întrebuințări) producție sovietică. Am observat că simbolurile chimice sînt aceleași ca la ruși cu toate că ei au alfabet slavon.  În această oră au fost prezenți acolo: tovarășul diriginte, tov prof Luția și operatorul (Teleagă). Am stat foarte bine (near Ț.S.). ( L.D.: Ț.S. = Țibu Silvia din Grănicești). (I was standing with my feet on Ț.S – was very warm).   La cor, profesoara a invitat tenorii în față și cu toate că eram numai 5 ne-a frecat cu ”Internaționala” mai bine de jumătate de oră. Eu – fiind grijuliu de felul meu – am spus: ”Tovarășa profesoară, se plictisesc fetele dacă cîntăm numai noi”. Ea: ”Da, ai dreptate!” și așa am scăpat și noi la libertate. Ca de obicei, a trebuit ca profesoara să-mi facă observație că nu prea cînt. E drept: sînt cam timid și mă tem să nu greșesc. Cînd cîntăm toată clasa dau drumul la  voce fără teamă: chiar dacă greșesc nu se cunoaște.

În clasa X-a E este acea fată care mi-a plăcut foarte mult. Are ochi negri și-mi plac. Are o gură frumoasă și îmi place mult cînd zîmbește. Mă gîndesc de multe ori cum aș putea ajunge la ea, dar n-am găsit nici o soluție. Mi s-a părut că și ea mă scrutează, dar… știu eu?

În fine s-a terminat și ora asta. Imediat m-am echipat și-am luat-o la trap împreună cu Tănase la școala veche unde ne-am dezechipat și am făcut ora de educație fizică. La început am făcut cu greu 9 tracțiuni (profesoara a crezut c-am făcut 10). A fost rîndul nostru la aparate însă nu mi-au reușit toate exercițiile. În schimb m-am distrat bine. Cei de la baschet s-au distrat și mai ai naibii că pînă la urmă a ieșit cu bătaie. I-a dat Țibu cîteva palme lui Olenici. Pe drum m-am întîlnit cu Stelu și cu dna Ruscior (de pe strada Putnei).

Imediat ce am luat masa la amiază m-am dus în meditație și-am început să citesc din Delavrancea. Am citit ”Sultănica” (m-a impresionat), ”Zobie”, ”Răzmerița” (de Al Vlahuță) și ”Milogul”.  Toader a avut repetiție la teatru și la ora 4 s-a dus la școală. La 5 a fost deja înapoi. În acest timp eu am scos vreo 60 de cuvinte la l engleză. Spre dezamăgirea mea, am constatat că nu sînt toate cuvintele în dicționarul cel mare. În pauza de 5 am fost la banca lui Costică, și i-am dictat cîteva titluri de cărți pe care și le-a notat într-un caiet pentru a le citi. (Are vreo 300 de titluri de romane scrise acolo). A fost veselie mare cînd i-am dictat eu ”Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi”. În pauza de 8 s-au încins vreo două hore în meditație de se clătina podeaua și mulți se întrebau dacă nu riscăm să ajungem direct în sala de mese (l.D.: care se afla dedesuptul sălii de meditație). Am jucat și eu o sîrbă și m-am descurcat. Deoarece n-am prea învățat în timpul zilei am stat cu Toader după ora 9 în meditația de clasa XI-a. Toader a stat numai pînă la 10.30. Eu, împreună cu Buliga și încă vreo doi am stat pînă la 12. Eu am scris la trigonometrie și analiza poeziei ”Unde ni sînt visătorii” la l română. În restul timpului, de aproape o oră, am scris în jurnal. (va continua)

Liviu Druguș

Pe mâine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: