liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 326. Miercuri 22 noiembrie 2017. Jurnal de licean prostuț (59).


 

Miercuri 2 februarie 1966. Azi dimineață m-am sculat cu greu la 6 făr-un sfert și – venit în meditație – am învățat la economie și la limba română.

La trigonometrie a predat toată ora despre alte formule și teoreme de-mi vîjîie capul. Pt acasă ne-a dat vreo 7 probleme. În ora de fizică am avut asistență. Au venit doi profesori de fizică: Hrișcă și Lăzărescu. La început a ascultat un elev (6). I-a cerut o formulă pe care n-o explicase și cineva din clasă i-a atras atenția profesorului asupra acestui fapt. După ce s-a gîndit un pic, Teleagă s-a încruntat, s-a făcut roșu și a zis: ”ei, fire-ar al dracului”. În această oră am avut alte ocupații. Cînd a ieșit asistența din clasă, Teleagă i-a făcut cu ochiul lui Hrișcă, foarte comic. De la ora următoare, care era limba română, a lipsit Popovici Ana și asta a deviat atenția profesorilor asupra celor care erau pe aceeași pagină cu ea. La limba română am luat despre ”Proza Contemporanului”. La economie politică, profesorul a întîrziat cca un sfert de oră. După ce a ascultat cîțiva elevi, a predat despre ”Rata plusvalorii”. La istorie a ascultat cîțiva elevi care s-au prezentat cam slab, apoi a predat despre ”Știința și cultura”. Ca de obicei, în predare a folosit și termeni intimi ca: soțul meu, socrul meu etc. Acesta din urmă era foarte tare la istorie și… ”uite-așa mă purta prin războaie”. Profesoara ne-a spus o propoziție cam încurcată, dar totuși cu sens: ”Eu știu că voi știți că eu știu că voi nu știți”. La l. engleză am dat cu toții un extemporal. Eu n-am învățat deloc la internat această lecție; am știut numai din auzite și din cît am tradus pentru alții. Pop m-a întrebat de scrisoare și mi-a spus că spre sfîrșitul săptămînii va avea timp să-mi facă traducerea la scrisoare. Am făcut apoi cîteva exerciții pînă la sfîrșitul orei.

La internat, după ce-am luat masa am mai făcut un pui de bulgăreală cu Toader, Gigi și alții. După asta m-am apucat de scris și pînă la ora 6.30 am tot scris la algebră (10 exerciții), geometrie (7 probleme), trigonometrie (7 probleme), limba engleză (rezumatul lecției de zi – m-am inspirat din ”Istoria literaturii engleze” de A. Nikitin și cred că l-am făcut bine. De la 6.30 la 7 am completat și am transcris pe o foaie nouă scrisoarea de răspuns a lui Mircea pentru Radio Moscova. Pe cînd scriam în acest caiet, pedagogul s-a uitat peste umărul meu și a descifrat un cuvînt-două. Rîzînd, m-a amenințat: ”Las că pun eu mîna pe caietul ăla al tău”. În pauza de 5.30 (în timpul meditației) s-au distribuit cîte 10 mere de căciulă. Pînă la ora 9 am scris în jurnal. În dormitor am avut de ales. Dacă voiam puteam pleca cu Toader în d.5. Dar, la îndărătnicia mea, a rămas și el în d. 11. Ca în fiecare seară am făcut baie, mi-am spălat ciorapii și-apoi sport. Mă dureau mușchii de la bătaia cu zăpada, dar făcînd exerciții mi-a trecut.

Joi 3 februarie 1966. Aseară, la culcare, Teleagă Radu (cl. IX-a) mă roagă să-l scol la ora 5, că are de învățat. S-a întîmplat că m-am trezit la 4 făr-un sfert. Mie mi s-a părut că e 6 făr-un sfert și l-am trezit imediat. Băiatul s-a sculat și a avut cam mult de așteptat pînă s-a deschis meditația. O fi crezut c-am făcut-o înadins. În sfîrșit, asta a trecut, dar nici eu n-am dormit bine pînă la 6. Dimineața iar nu era apă la spălătorie. E cam neglijent Florea și doamna Țopa mi-a spus că sîntem proști dacă nu-l mai înțepăm și noi să se miște (”doar nu-i mare domn”). Pînă la 7 am scris în Jurnal. Cum s-ar zice nici nu m-am uitat prin cărți pentru azi.

La algebră a ascultat vreo doi elevi mai slabi, după care ne-a explicat lecția nouă și-am înțeles-o foarte bine. La anatomie, primele 20 de minute au fost dedicate diriginției. Azi dirigintele m-a dat exemplu de elev bun, ceea ce a făcut-o cam rar pînă acum. După asta a ascultat vreo trei elevi însă doi dintre ei erau total nepregătiți și dirigintele s-a supărat. La chimie s-a făcut lucrarea de laborator nr. 2 unde am făcut mai multe experiențe. Mi-au plăcut acelea de culegere și recunoaștere a H2. S-a întîmplat că m-a scos pe mine să scriu o reacție și nu mai trebuia mult să iau un 3. În pauza următoare a venit profesoara de rusă în clasă și căuta pe cineva să-i ducă un comision la școala veche. M-am oferit eu și imediat am pornit. Pînă la școala veche și înapoi am fugit necontenit. Cînd am ajuns înapoi eram asudat și profesoara mi-a spus în rusește: ”Dacă vei răci pe mine va cădea vina”. Apoi i-a spus lui Gherasim să ”otkrîte okna” (să deschidă geamul) și lecția și-a urmat cursul. Cezar a luat un 7 și Toader un 10 după care ne-a predat despre Turgheniev. De ora viitoare vom face recapitulare pentru teză.

După ora 12 am mai mers prin oraș. La librărie m-am interesat de Dicționarul englez român. Spre surprinderea mea am găsit dicționarul mult căutat. Are format mare, conține 45 000 de cuvinte și costă numai…. 46 de lei. Tare-aș fi vrut să-l cumpăr, dar nu l-am luat din două motive: 1. Pt că i-am spus buniței să mi-l cumpere; 2. Am doar 15 lei. Azi i-am plătit cantina lui Gigi Simionesei. El mi-a dat 300 lei. Cantina costa 266 și mi-au mai rămas 34 rest. Văzîndu-mă cu bani în buzunar nu m-am putut opri să nu intru în chioșc și să cumpăr revista. Am cumpărat ”New Times” nr 3 (1 leu) și primele patru numere ale ziarului ”Pionerskaia pravda” (0,15 bucata). Cum s-ar zice am ”împrumutat” doi lei de la Gigi. Neavînd ce să mai fac în oraș, pe la 1.40 am mers la școală. În clasa mea erau Bădeliță și Gușul, făceau probleme la geometrie. Eu mi-am luat ziarele și revista și m-am dus în clasa X-a E unde-am citit în liniște. Din ”Timpuri noi” îmi plac foarte mult ”The travel notes” – care pe lîngă faptul că sînt interesante sînt și ușor de tradus. La ora trei a venit profesorul și pînă la ora 4 am făcut atelier. Au lipsit cîțiva numai dar a fost o gălăgie grozavă. Profesorul nici nu le mai atrăgea atenția și încerca să acopere glasurile ”cetățenilor glumeți”. A predat despre sistemul de aprindere, dar eu am dormit. Pentru prima oară n-a vrut să ne mai semneze ”plecat la 17”, ci a scris ”plecat la 16” așa că am fost nevoiți să venim direct la internat.

Aici am citit ”Moș Teacă” de Anton Bacalbașa cu care m-am distrat și Dinu Millior de C. Mille. Pînă seara n-am mai învățat la obiectele principale de mîine, adică la română și geometrie. Am început să îndrăgesc iar cărțile de diferiți autori. Să am mai mult timp liber aș citi toate romanele și toți clasicii. Țin minte că prin clasele VI și VII eram cititor foarte pasionat și eram printre cititorii cei mai activi din comună. Odată cu plecarea de-acasă și intrarea în alte medii, mai influente (am rărit prea mult cititul). La vară, dacă nu voi reuși să fac excursia la București îmi voi face program serios de lectură. Din analizele făcute asupra mea am constatat că am un vocabular sărac și mă exprim destul de greu. În seara asta am vrut să stau după masă dar am zis că voi reuși să mă scol mîine dimineață, dar abia în dormitor mi-am adus aminte că mîine dimineață nu voi mai avea timp să învăț deoarece am meditație la matematică. În dormitor am jucat cîteva sîrbe. Am prins pasul și acum mai mișc picioarele. Cu toate că mai știu un pic de tango și vals nu vreau să mă duc sîmbătă la reuniune. După ce am horit (vreo 6-7 băieți) m-am dus la spălător și m-am înviorat printr-o baie genearlă. După asta, în dormitor, am făcut sport pînă am obosit și m-am culcat. Azi vremea n-a mai fost așa de prielnică. S-a înnorat, a început să fulguiască și e ger. Pînă acum era așa de bine…

Vineri 4 februarie 1966. Cu mare greu am putut să mă scol la șase făr-un sfert și la 6 punct am fost în meditație. Pînă la 7 fără ceva am învățat la economie și am înțeles textul foarte ușor. La 7 am mers la bucătărie, ne-am luat pîinea cu gem și dă-i drumul la școală! În această oră de consultații profesoara l-a scos pe Bădeliță la tablă și un alt elev și au lucrat cîte o problemă de trigonometrie și de geometrie. În ora de matematică l-a ascultat pe Gherasim ”o oră, toată ziua”. Probabil că a vrut să-i șteragă 3-ul dar n-a avut pentru ce. La ed fizică am jucat baschet. Deoarece s-a jucat la un singur coș și jucători erau prea mulți, nu s-a jucat după reguli și totul s-a transformat într-un rugby cu regulamentul puțin modificat. Am jucat și eu brutal și m-am luat la harță c-un prost din C (Avram). Cu toate că, dacă ne-am fi bătut, mă caftea, n-am vrut să mă las călcat în picioare și m-am ținut bățos. Am mai jucat un pic și în învălmășeală mi s-a rupt cureaua de la ceas. M-am așezat pe bancă și pînă la finea orei n-am mai jucat. Celelalte două grupe au avut în program ”saltul leului” sau al ”tigrului” dar e foarte greu de realizat. Trebuie curaj și îndemînare. La economie un pic mai trebuia să mă asculte și a închis catalogul (totuși eram bine pregătit). A predat o lecție ușoară (a pus doi de 8). La fizică a făcut exact ce a făcut și în clasa X-a C (a ascultat unul cu media 6 pe trim I și unul fără extemporal). La noi l-a ascultat pe Olenici (fără ext. – i-a pus 5) și pe Pînzar Cătălina (cu media 6 – i-a pus 7). La limba română a ascultat cîțiva elevi după care a predat despre ”Viața lui Al. Vlahuță”. Am povestit și eu o poveste de Bacalbașa și anume ”Epizotia”.

După ore, cînd am ieșit afară, ne-a izbit un aer rece. Cerul era înnegurat și era f urît. A și nins pe alocuri este culoarea albă, frumoasă a zăpezii noi, iar pe de lături zăpada veche, grunzuroasă și înnegrită. Mă simt răcit și mă doare-n gît. Asta se datorește serviciului făcut atunci profesoarei de limba rusă și faptului că în ultimele două seri am dormit cu fereastra de deasupra capului larg deschisă (toată noaptea). Toader a avut ședință de la 1 la 2 și eu am vorbit cu Țopa să-i țină mîncare.

Eu am scris pînă pe la 4 la geometrie (8 probleme). În pauza de 5 s-au distribuit mere și toți s-au repezit ca ulii la tigaia cu mere. A fost o luptă. În pauza de opt a fost veselie mare. Mafteian a cîntat din fluier și s-au încins cîteva hore. S-a jucat sîrba și ruseasca. Apoi Mafteian ne-a cîntat vreo două valsuri și-am jucat și eu; cam greu, dar a mers. Așa se învață: jucînd, nu uitîndu-te. Toader mi-a spus să vin și eu sîmbătă la reuniune că doar nu se întîmplă nimic. El a vorbit deja cu o duzină de fete care să-l învețe și cu care să danseze. Nici eu nu știu bine de ce nu vreau să merg: probabil din timiditate.

De două zile încoace Caunii Vasile (cl IX-a) din însărcinarea pedagogului merge la fiecare și cere cîte 2 lei. Se face o colectă pentru a se vărui în meditație și pentru un nou difuzor. Ăsta vechi mai hîrîie săracu, dar are toate mațele scoase. Nu știu însă ce se va mai face cu acești bani, că dacă în meditație sînt 70 de elevi asta înseamnă 140 de lei. În fine, au mai rămas puțini cei care n-au plătit și ăștia au fost scriși pe o listă ”neagră”. Fiind constrîns am pornit și eu să împrumut bani. Cu greu am găsit un leu la Terzea Gh. (cl. IX) și celălalt leu l-am făcut din 0,40 + 0,5 + 0,15 + 0,15 – cît mi-au dat băieții. Am ajuns rău de tot dacă a trebuit să-mi dea fiecare cîte 5 și 15 bani. Pedagogul n-a vrut însă să-mi ia cei 1,75 lei; m-am dus la loc și de ciudă, dar și de faptul că abia am ”cerșit” cîțiva bani m-a înecat plînsul. M-am abținut și după ora 9 am dat 1,75 lei. Seara am făcut în dormitor cîteva sîrbe și am jucat madison – pinguinul. După obișnuita baie generală și programul sportiv am adormit imediat. (va continua)

Liviu Druguș

Pe mâine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: