liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 314. Vineri 10 noiembrie 2017. Jurnal de licean prostuț (47).


Joi 11 II 1965. Ziua a fost destul de cald. Zăpada a început să se topească. La muzică diriginta a făcut o informare politică despre F.D.P., realizări, foruri de stat și conducători (L.D.: era vorba despre Frontul Democrației Populare, un fel de bunic al FSN = Frontul Salvării Naționale). La diriginție a fost directorul Burdujan în inspecție. Subiectul a fost ”Viața lui Beethoven” din care diriginta a scos în relief voința și tăria geniului. La engleză – ”Baby Moon”. Clasa noastră a făcut la ed fizică (exerciții) la inele. Eu n-am putut și prof. nu mi-a pus notă. Pe mesele noi și drepte se practică la internat biliardul.

Vineri 12 II 1965. Am făcut lucrare de laborator la chimie. Am 8 în extemporal la istorie. După masă am lucrat la strung și-mi place. Azi a fost cu adevărat cald and the weather is fine. S-a mers la baie și pt că n-am vrut să merg pedagogul va vorbi cu mine. Azi dimineață Prandea a răcnit în dormitor, ne-a batjocorit pe (cei de la) ”mede 2” (L:D: adică de la Școala medie nr. 2) și pînă la urmă ne-a înjurat. Am început să conspectez din cartea ”20 de ani de la eliberarea Romîniei”.

Sîmbătă 13 II 1965. Am luat un 10 la geografie (Coreea și recapitulare). După ore diriginta ne-a ținut o informare politică cu tema ”Industria țării noastre în 1965”. De asemenea vremea e tare prielnică. Zăpada se topește văzînd cu ochii. A fost Mircea pe la mine și mi-a dat 25 de lei (m-am tuns + haleală).

Duminică 14 II 1965. Noaptea e senin și nu e frig, iar ziua soarele bate cu putere. După masă am fost la filmul ”Diavolul deșertului” producție R.A.U. (L.D.: R.A.U. = Republica Arabă Unită) (diavolul – Isam, țiganca, Dalal, regele Zabeid, Nahala, armata regelui (tiranului) și triburile arabe). Luptele sînt palpitante, iar filmul se termină cu victoria lui Isam și a iubitei lui, Dalal, asupra regelui și țigăncii trădătoare. Pe la 5 a fost Mircea (10 lei și mîncare). Pedagogul s-a supăart și a anulat concursul ”Cine știe”.

Luni 15 II 1965. Am citit din ”Engleza fără profesor” și-am mai învățat la istorie. Mîine sînt de servici și n-am ce învăța. Vremea se menține frumoasă.

Marți 16 II 1965. Dimineața a sunat deșteptarea și apoi am dat masa, am adus alimente, lemne etc. Azi a fost controlul de la Sanepid și Țopa a ieșit bine. Dimineață era înnourat, iar pînă la amiază a început să se aștearnă zăpada. Am mîncat cît am vrut.

Miercuri 17 II 1965. A nins din belșug. Am stat numai o oră la cor. La școală nu ne mai descălțăm la ușă. S-au introdus plantoanele. Am primit scrisoare de acasă (pe 11 II 65). 2×1 = 2.

Joi 18 II 1965. La muzică diriginta mi-a făcut morală pentru ora de ieri și mi-a dovedit că ”trebuie să învăț să cînt”. Am dat teză la rusă (5 întrebări și un verb de conjugat la toate timpurile). La diriginție am vorbit despre voință (Edison, Faraday, Eminescu, Beethoven). Am început să citesc ”Africa azi”. A nins și azi și zăpada e destul de mare.

Vineri 19 1965. Azi e Simionesi (Gigi) de serviciu la cantină. Am 8 în extemporal la latină. Au fost sancționați f f aspru mulți elevi. Doi dintr-a 11-a au fost exmatriculați pînă la sfîrșitul anului. Azi a mai nins și zăpada crește mereu. Gafencu a completat adeziunea de intrare în UTM.

Sîmbătă 20 II 1965. Am 8 în extemporal la l romînă. De la 1 la 3 am avut adunare generală 1. Sit. la învățătură; 2. Primire de noi utemiști; 3. Măsuri organizatorice. Am scris procesul verbal și am luat cuvîntul. A participat tov. dirigintă Ruscior și tov. directoare Mincu. Au fost sancționați 2 utemiști (mustrare și altul cu vot de blam). După adunare am mers cu Gherasim și Simionesi la filmul romînesc ”Telegrame” (după I.L. Caragiale) cu Gr. Vasiliu – Birlic.  (Alegerile din trecut).

Duminică 21 II 1965. De la 5 la 7 trebuia să fac de planton, dar n-am făcut. După masă am fost la filmul ”Poveste de pe Don”, după povestirile lui M. Șoșohov (Iașa, Nikolka, comandantul și Nikolka, nou-născutul, femeia trădătoare). Vremea a fost, ca și ieri, blîndă. Ieri la ”Telegrame” a fost o completare despre ”Pelicanii din Deltă”, iar azi la Povestiri de pe Don a fost ”Despre produsele chimice” (sovietic).

 Luni 22 II 1965. La ed fizică a făcut la inele între 9 și 10. Am jucat volei, apoi am făcut exerciții la paralele și la cal. Azi e Grămadă Cezar de serviciu la cantină. Spre seară a început să ningă și chiar s-a stîrnit vînt. Am avut mult de învățat și m-am culcat la 11. Am plătit cotizația la UTM.

Marți 23 II 1965. Am dat teză la chimie (”Proprietățile chimice, întrebuințările și stările alotropice ale carbonului”). Dimineața e senin și gerul pișcă tare. Am luat de la bibliotecă ”Însemnările unui partizan” de P. Ignatov.

Miercuri 24 II 1965. Azi am stat la cor dar nu pot să cînt. Diriginta mi-a dat mențiunea de anul trecut: ”Primii noștri poeți”. Aceeași vreme ca ieri. Am pregătit scrisoarea pentru Moskva, Bolșaia Serpuhovskaia No 13, Sredneea Șkola nr 555.

Joi 25 II 1965. Am 8 în teză la l rusă. Am dat teză la fizică (Legea Boylle-Mariotte și despre meniscuri + o problemă). La diriginție, diriginta a vorbit despre rolul lecturii particulare. Am luat un 10 la ed fizică la cal. Seara am stat pînă la 11 și-am terminat partea I-a din cartea I din ”Însemnările unui partizan”. În timpul celui de-al doilea război mondial, sub conducerea ing. Ignatov s-a înființat un detașament de partizani care mai tîrziu s-a numit ”Frații Ignatov”. Partizanii efectuau acte de diversiune, aruncau trenuri în aer, atacuri împotriva camionelor. În aceste lupte mor frații Ghenea și Evgheni Ignatov. Partizanii jură răzbunare.

A venit Mircea la mine, mi-a plătit internatul și mi-a dat 18 lei.

Vineri 26 II 1965. Am luat un 8 la algebră. După masă am fost la atelier. Știu să lucrez la strungul pentru lemn și am încercat să fac piese. În timpul zilei e cald, în restul timpului înghiață. După cină am fost la baie (L.D. adică la baia comunală cu aburi). M-am obișnuit să stau în fiecare seară pînă la 10 – 11 să citesc.

Sîmbătă 27 II 1965. Azi s-a discutat în consiliul profesorilor atitudinea elevului Vornicu (Hapciuc N.). Sancțiunea  a fost f aspră (exmatricularea) dar nu-i bine stabilită. Am mai citit, apoi am mers în oraș unde m-am întîlnit cu diriginta. Ne-a certat că ne-am separat de. (L.D. fraza este neterminată…). Apoi am mers la Casa de cultură unde T.S. (L.D.: T.S. = Teatrul de stat) din Botoșani prezintă ”Hagi Tudose” după B. Ștefănescu Delavrancea. 1. Avariția, pînă la moarte, a lui Tudose; 2. Năravurile proaste ale doamnei Gheorghiu (Jorjeta); 3, stîlcirea limbii cu cuvinte franțuzești de către Fifica și Jenică.

Duminică 28 II 1965. M-am săturat de somn. După ce mi-am învățat, am citit. Azi am expediat scrisoarea către Sredneea Șkola nr 555. Seara am fost de planton cu Simionesi. Am stat pe coridor și am citit. Ziua a fost aproape călduță.

Luni 1 martie 1965. Se împlinesc doi ani de cînd am început să-mi însemn astfel de date. Dimineața era un cer de un albastru curat (închis) apoi s-a stîrnit vînt. Am primit mărțișor de la Andrișan Viorica (Frătăuți). Am luat un 10 la istorie și un 5 în ext. la desen. Baba Chirița (diriginta) mi-a spus să merg la dansuri, dar nu vreau. Fiecare elev din clasă a scris pe o foaie de hîrtie cauzele rămînerii în urmă la învățătură și a indisciplinei. La ed fizică am făcut la paralele și-am jucat rugby-baschet-fotbal-handbal.

A fost Mircea la mine (claxon).

Marți 2 martie 1965. Am învățat toată ziua la matematică. Soarele nu reușește să topească pătura de zăpadă destul de groasă.

Miercuri 3 martie 1965. Pe la 6.30 am plecat de la internat la școală. (Țopa nu ne-a dat masa). Prima oră am dat teză la amtematică (4 subiecte la algebră și două la geometrie). M-am scuzat la geografie. Primăvara a venit năvalnică în această zi. Trotuarele s-au uscat  și eu cu Gheară (L.D. Gheară = Gherasim Toader = T2) și Simion (L.D.: adică Simionesi) am ajuns la filmul ”Moscova – Geneva” (împrejurările istorice în care rusul-francezul-englezul au încheiat tranzacții între cele două sisteme. Cicerin). Reuț nu ne-a pus absenți. Am pus 18 lei la cec.

Joi 4 martie 1965. Am luat un 9 la muzică. Am 6 la teză la fizică (3 – mi-a greșit nr.). Am 7 în teză la matematică. Am mai luat un 10 la engleză. La ed fizică am jucat volei și baschet. Am stat pînă la 11.15 și am citit ”Moartea e meseria mea”.

Vineri 5 III 1965. Primăvara își continuă evoluția  și ultimele urme de iarnă încep să dispară. Am făcut corectarea tezei la matematică. La chimie – extemporal (proprietățile chimice ale SiO2). Am luat un 8 la latină (din lecția nouă). Hamza ( L.D.: adică pedagogul Prandea) are cîțiva fluturi. Rage și e f înverșunat împotriva celor de la Medie 2: ”cei mai idioți din regiunea Suceava”. Umblă zvonuri de o demitere (L.D. e scris în Jurnal ”demintare”…).

Sîmbătă 6 III 1965. M-a ascultat la geografie (?!). Vremea s-a cam stricat. Orașul are aspect de sărbătoare prin mulțimea de steaguri roșii și tricolore. Neavînd ce face am mers la filmul ”Sălbaticii de pe Rîul Morții” – documentar despre flora și fauna Braziliei (Amazoane)  și modul de viață al indienilor. Ieri am terminat de citit ”Moartea e meseria mea” (Rudolf Lomg – spînzurător).

Duminică 7 martie 1965. Toată ziua a fost înnourat și cețos. Peste tot, forfotă cu ”alegerile”. Azi trebuia să merg la școală. Citesc ”Fiul lui Monte Cristo”. Am găsit un elev să-l meditez la engleză (Fădor Cezar – 200 lei pentru două săptămîni).

Luni 8 martie 1965. De aseară a nins și azi dimineață afară era din nou iarnă. Am luat un 10 la științe (naturale): păsări – porumbelul, și un 7 la desen (planșe). La engleză trebuia să dăm teză dar prof ne-a dat drumul de la oră. Am încercat să fac 2×1 = 2, dar n-am putut (încă nu m-am dumirit ce înseamnă acest ”simbol secret” J). Am făcut însă 1 – 1 = 1 (de două ori). La ed fizică nu m-am mai dus pentru că a venit Peter din cătănie. Toate profesoarele (și acelea care n-au predat azi în clasă) au primit felicitări, iar Mincu și Ruscior au primit cîte un ghiveci cu flori. Diriginta ne-a servit cu caramele. Toată ziua am citit ”Fiul lui Monte Criste” și pînă seara am terminat-o și la urmă mi-a părut rău că toate întîmplările sînt închipuite. (Ingrid, Ducu-năuca, Șuncărică, Walther, Boț, Sugiuc, Catina, Rocambole, Manoilă).

Marți 9 martie 1965. A nins iar. Mama și tata au fost la mine înainte de 8. Am 7 în teză la chimie și 9 în extemporal. De la 3 la 5.30 am fost cu tata prin oraș, m-am tuns, am pus 30 de lei la cec. Am început să citesc ”Charlote Bontard”.

Miercuri 10 martie 1965. Am 8 la geografie. Am fost la cor, n-am cîntat și diriginta a rîs de mine. Zăpada a început iar să dispară încetul cu încetul.

Joi 11 martie 1965. În ora de muzică profesoara ne-a lăsat să învățăm la engleză. La diriginție am vorbit despre ”Figuri de luptători”. Ultima oră am dat o teză la engleză mai slabă decît mă așteptam.

Vineri 12 martie 1965. La istorie Kamil ne-a adus ”mărțișoarele promise”. Mie mi-a căzut 1. Imperiul de la Niceea, 2, 1378 (Răs. Ciorapilor) și 3. 1439 – Conciliul de la Florența. După masă trebuia să facem atelier, dar profesorul a lipsit. Ziua a fost f frumoasă și zăpada a dispărut aproape toată.

Sîmbătă 13 martie 1965. Prima oră am dat teză la l romînă: ”Caracterizarea personajelor și însușirile artistice ale nuvele Alexandru Lăpușneani de C. Negruzzi”. Am 9 în ”mărțișorul” de la istorie. La fizică, Teleagă ne-a vorbit despre construcții. După ore, clasa noastră a avut adunare generală pe luna martie. A participat Zurac și diriginta. Eu am întocmit procesul verbal. De la 4 la 6 am fost la ”Unirea” la filmul ”Aventurile unui tînăr” – SUA. (Nick, Rossana, Carolyne, George, părinții, maiorul, ordonanța). It was very fine. Ziua a fost minunată. The day was wonderful.

Duminică 14 martie 1965. O zi minunată de adevărată primăvară. Căldura binefăcătoare a soarelui îmi face plăcere. După masă am ieșit pe geamul dormitorului și am citit ”Parhomenko”. La 2.30 am pornit-o cu Halip Florea spre cazarmă și ne-am trezit la Bădeuți, după ce-am trecut de Vadu Vlădichii. Am ajuns înapoi la 5.

Luni 15 martie 1965. În timpul dimineții a fost tot timpul o ceață groasă. După ce-am mîncat am lăsat biletele de voie ”to the workshop” and I went to the pictures. Filmul a fost ”A treia rachetă” – Bielorusfilm (un laș comandor, găgăuța asiatică, Lusia, servantul care a surzit) Gripa a început să facă victime.

Marți 16 martie 1965. Am 8 în teză la romînă. Am dat extemporal la latină (analiza). A venit și mama la mine. A fost o zi foarte frumoasă.

Miercuri 17 martie 1965. Numai orele de matematică sînt mai serioase acum. Am citit ”Străjerii mărilor noastre”. Și azi a fost călduț. Zăpada aproape nu mai e. Azi e onomastica lui tov. Panțiru A. Am cumpărat ”Dayly Worker”.

Joi 18 martie 1965. Șirul zilelor frumoase și călduroase s-a terminat. Cerul a fost tot timpul acoperit. În ora de diriginție am făcut audiție muzicală. La engleză – sinteză. Pentru acest trimestru am media generală aproape 8,26. Pe trimestrul I am avut 7,73. M-am plictisit toată ziua nefăcînd nimic. Voshod II cu Leonov și Beloev.

Vineri 19 martie 1965. Am fost ascultat la algebră – 8. Ext. la latină – 8. La 18 și 15 min s-a anunțat încetarea din viață a tovarășului Gheorghe Gheorghiu Dej la ora 17.43. Toți oamenii au fost izbiți de această veste f tristă într-un moment neașteptat, în plină muncă constructivă. N-a rămas cetățean să nu fie adînc mîhnit de dureroasa pierdere.

Sîmbătă 20 martie 1965. Dimineața orașul este în haine de doliu. Nenumărate steaguri îndoliate străjuiesc portretul tov. Gh. Gheorghiu Dej. La prima oră profesorul Stavoi ne-a relatat cîteva date biografice despre conducătorul dispărut apoi am păstrat cîteva minute de reculegere. După oră, în etajul I s-a întrunit un meeting de doliu în memoria tov. Gh. Gheorghiu Dej. Au fost trimise telegrame din partea profesorilor și elevilor și a organizației de UTM Școala medie 2. Seara am sosit acasă (la Grămești). Timpul e călduț și mohorît. Drumul e uscat de o săptămînă și cîteva petice de zăpadă se mențin cu încăpățînare. Vacanța! (va continua).

Liviu Druguș

Pe mîine!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: