liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 313. Joi 9 noiembrie 2017. Jurnal de licean prostuț (46).


Trimestrul II al celui de-al doilea an de liceu (10 ian 1965 –  20 martie 1965)

Duminică 10 ianuarie 1965.Am venit cu cursa de 6 la Rădăuți. Mircea m-a așteptat și-am venit la internat și apoi la școală. Pentru că n-am avut dovadă de la dispensar am (LD: fraza este neterminată). Am plătit internatul (189). Am fost cu Toader, Cezar, Gigi la (filmul) ”Can Can” (american) și apoi la (filmul) ”Teama” (cehoslovac). Seara m-am întîlnit cu Mircea și Jana. Mai tîrziu a început să ningă.

Luni 11 ianuarie 1965. Trim. II. La școală – revederi; elevii se aleg pe grupuri, povestind. Totuși, de la ora a doua atmosefera era ca în mijlocul trimestrului I. A fost un pic de ger (l-am simțit pe la urechi). Ieri m-am tuns. Azi mi-am cumpărat caiete și am dat clișeul la developat la Complex (2 lei). Pe la 4 a venit Mircea și mi-a spus că a dat la chimie (prof. Grămadă). I-a dat ”Acidul azotic” (scris binișor). I-am dat 7 lei. Acum nu vine apa la spălătorie și trebuie să ne spălăm pe-afară.

Marți 12 ianuarie 1965. Tov. dirig. ne-a scris mediile în carnete. La latină, profesoara a întrebat de Mircea. La ora de matematică tov prof Bondor m-a dat afară pentru că n-am dovada din sat. Cu ocazia asta am lipsit și de la fizică. Mi-am cumpărat un pieptăn (roșu – 2,75 lei) și o revistă. Am mers la Mircea pe str. Putnei nr 115. El a mers să dea examen și eu am venit la internat. El a învățat ”Albina”, dar i-a dat ”Racul”.

Miercuri 13 ianuarie 1965. A fost ger. Am venit la 12. Nu știu de ce n-a mai venit Mircea.

Joi 14 ianuarie 1965. La fizică am făcut experiențe. La diriginție, tov dirigintă ne-a povestit f frumos despre un tînăr student.  La engleză am știut. A fost frig. La 11 a venit Mircea și a vorbit cu diriginta. Am fost la Complex (LD. Probabil pentru a lua filmul developat) dar m-a amînat ca și ieri: ”Veniți mîine, vă servim!”.

Vineri 15 I 1965. De la 3 la 5 am fost la atelier. Am scos fotografiile care au ieșit destul de proaste. De la 7 la 8 am fost la baie. De la 8 la 9.30 a fost ședință pe internat.

Sîmbătă 16 I 1965. La romînă ne-am scuzat. La zoologie am dat extemp. Am luat 5 (4-5 rînduri și am avut 4-5 greșeli). La rusă ne-am scuzat. La engleză am luat 10. La fizică am știut că nu mă ascultă.

Duminică 17 I 1965. A fost cald toată ziua. De la 10 la 12 am fost la filmul ”Aveau 19 ani” prod Odessa. Pers.: Olga, lt. col., plutonierul. La pauza de 10 a venit bunița (5 lei) și i-am dat o fotografie. După amiază am fost la Stelu (Ruscior). Am mîncat și apoi am fost la filmul ”Șapte ani de căsnicie” (american). (despre doi proști). Mi-a furat mîncarea pt seară.

Luni 18 ianuarie 1965. Mircea a împlinit 19 ani. (L.D. De fapt a împlinit 17 ani, fiind născut în anul 1948). Am avut oră liberă la zoologie. Camil pare supărat pe mine (LD.: Camil era profesor de istorie, unul cu un stil foarte personal de predare și de ascultare). La ed fizică am făcut exerciții la cal și-am jucat baschet. A fost senin. Dimineața, la răsăritul soarelui cerul era brăzdat de cele mai diferite și mai frumoase culori.

Marți 19 I 1965. Cel mai încărcat program din săptămînă. Am avut oră liberă la romînă și a fost Barbina (LD: De fapt profesoara se numea Barbu și era renumită printr-un nas deosebit de mare). M-a scos la tablă. Am dat ext la latină și la matematică (cam slab). I-am scris mamei. Aseară m-am mutat din (dormitorul) 10 în 5 în locul lui Creangă. După masă am fost la filmul ”Musafiri ciudați pe muntele de ghiață” (prod. chineză). Am scos 15 lei de pe cec.

Miercuri 20 I 1965. În ora de cor de la 1 la 2.30 am avut Adunarea U.T.M. Începînd de astăzi sînt utemist. Aseară și azi toată ziua a nins bogat. Meditația e în reparații și facem meditația la școală.

Joi 21 I 1965. Diriginta ne-a vorbit despre doi prieteni din antichitate (tiranie). La ed fizică am jucat baschet și am făcut exerciții la cal. Facem meditația tot la școală. A plouat, a nins, a înghețat, a fost și cald…

Vineri 22 I 1965. M-am abonat la ”Gazeta literară” (un leu). Am luat 6 în ext. la algebră. Am luat un 8 la chimie (carbon). La romînă am luat 8. De la 7 la 8 am fost la baie. Pe drum e apăraie și ghiață. Dimineața și seara domnește ceața peste tot.

Sîmbătă 23 I 1965. Aceeași vreme ca ieri. Am fost la filmul ”Veselie la Acapulco” prod. americană. Acțiunea se petrece în Mexic (Mike Winegred + Dolores). Banul și vinul! Am venit la internat și am terminat de citit ”Omul de la ora 13”. A venit apă la spălătorie!

Duminică 24 I 1965. Unirea Țărilor Romîne. Tata a împlinit azi 42 de ani. Am fost la filmul ”Misterele Parisului” (Virgil cu turma). E tare nestabilă iarna anul acesta.

Luni 25 I 1965. Am luat un 6 la geometrie (lucrez, dar nu judec ?!)  și un 9 la istorie. Facem meditația tot la școală. Îmi place la engleză să citesc. A venit administratorul Florea din URSS. Pe drum e ghiață.

Marți 26 I 1965. Am luat un 7 la latină. Toader a celebrat azi 16 ani. Am fost la filmul american ”A dispărut o navă”. Am fost la atelier. Vremea se menține așa și-așa.

Miercuri 27 I 1965. Am dat ext. la geografie. Am văzut că am un 9 la matematică.

Joi 28 I 1965. Diriginta m-a certat că n-am fost la cor (eu n-am știut nimic). Am lipsit de la ed fizică. Am scos 5 lei de la CEC.

Vineri 29 I 1965. Vremea s-a mai înăsprit puțin, dar la amiază se îmblînzește iar. Am lipsit la Romînă. Melnic (I run very slow?!). De la 3 la 5 am fost la atelier. Am lucrat la raboteză, strung. Mi-a plăcut. 2 x 1 = 2! Azi m-am simțit f bine.

Sîmbătă 30 I 1965. Am dat extemporal la geografie. Diriginta m-a amenințat. O căldură neobișnuită a topit toată zăpada. A fost Mircea la mine și mi-a plătit internatul + 25 lei. A cumpărat (revista) ”Sport și tehnică”.

Duminică 31 I 1965. De asemenea cald și frumos. Azi la școală este ședință plenară cu părinții. A venit și mama la mine și s-a cam supărat. După ședință ea a plecat la Dornești și eu la filmul ”Comoara din Vadul Vechi”. ROMÎNESC. Anița, Ion, Maria, primarul Prisac, ceferistul. Seara a fost serată literară. ”Răscoala”, Momente vesele privind viața de la internat și un rezumat din ”Gazeta literară”.

Luni 1 II 1965. Vremea s-a întors, iar în ora de istorie a nins. La zoologie am luat 9 (a asistat și diriginta). Am luat 10 la engleză.

Marți 2 II 1965. Am luat un 7 la fizică. Vremea s-a răcit destul de mult și a început să ningă în cîteva rînduri. După masă am fost la filmul polonez ”Întîlnirea cu spionul” (spionul, fata, securitatea). Cezar mi-a pierdut cravata. M-am întîlnit cu d-l Panțir.

Miercuri 3 II 1965. Am luat un 8 în extemporal la geografie. Am fost la filmul ”A 12-a noapte” prod sovietică (I liked it). A fost cald, dar cum apare soarele înghiață.

Joi 4 februarie 1965. Am dat extemporal la fizică. Dimineața a nins. La diriginție am vorbit despre talent. Diriginta ne-a cerut o autobiografie și despre viitorul nostru. N-am fost la ed fizică și am 4 absențe motivate. Facem meditația la Medie 1. M-am întîlnit cu Nicu Balței.

Vineri 5 februarie 1965. Aseară a nins, iar azi a fost un frig…. 2×1 = 2. Am dat extemporal la istorie. După masă am fost la partid și-am primit carnetul de UTM. (4.5- lei + 1).

Sîmbătă 6 februarie 1965. A fost foarte frig. Am luat un 6 în oral și 7 în extemporal la rusă. Am luat 6 la ext. la fizică. Seara am fost la Nicu (Balței) apoi la Stelu (Ruscior). Împreună cu Rodica (Ruscior) am mers la Olga (o vecină a fam. Ruscior) și am ascultat ”Vorbește Moscova”. Însă cînd era mai interesant au început să bruieze posturile vecine și nu s-a mai auzit. N-a fost pedagogul pentru că a fost reuniune la Medie 1.

Duminică 7 II 1965. Frig. În meditație frig. Afară frig. În dormitor frig.. N-am fost la olimpiada la matematică la care eram înscris. Am scris la părinți, la ”Radio Moscova” și la Școala Medie nr 555 din Moscova. Am adus lemne în dormitor prin toate mijloacele. Azi am făcut meditația tot la școală.

Luni 8 II 1965. Am luat un 10 la engleză (extemporal). A fost un pic mai moale ca ieri. Meditația e gata și avem scaune noi. Seara a fost diriginta Ruscior la internat și m-a ascultat lecțiile. Am citit pt concursul ”A 20-a aniversare a RPR” și am început ”Congresul al III-lea al PMR”.

Marți 9 II 1965 Am dat ext. la romînă (cu de-acasă): ”Stilul lui Bălcescu”. Ne-am mutat în meditație. Am primit scaune noi (30.37). Pe jos a pus pături.

Miercuri 10 II 1965. Dimineața e frig. La amiază cald. 2×1 = 2. Am citit ”Itinerar sucevean” de Platon Pardău.

Pe ultima pagină a caietului în care am făcut însemnările de mai sus am găsit o listă de Adrese. Iată-le:

  1. Box 767 Washington D.C. SUA (L.D. Este adresa – incompletă – a postului de radio ”The Voice of America” – ”Vocea Americii”)
  2. SSSR, Moskva, Radio. Către redacția emisiunilor în limba romînă
  3. Doice Vele (L.D. Era vorba despre postul de radio ”Unda germană” (Deutsche Welle). Căs. Postală 344 Koln, R.G. (LD: De fapt, R.F.G.)
  4. Radio Iași, Bul. K. Marx no. 44, Pt Poșta Radio
  5. Druguș Liviu, Internatul de băieți, Str. V.I. Lenin nr. 9, Rădăuți, regiunea Suceava.

(va continua)

 

Liviu Druguș

Pe mâine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: