liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 312. Miercuri 8 noiembrie 2017. Jurnal de licean prostuț (45).


 

Sîmbătă 22 II 1964. Am dat extemporal la rusă (două adjective acordate cu subst. și o întrebare din ”Șkola”. Am luat un 8 la botanică. N-a venit nimeni de-acasă. Am fost la ”7 noiembrie” (la filmul) ”Pisica” prod. rom. (spionaj). M-am spălat și m-am culcat pe la 9 jumate.

Duminică 23 II 64. Am terminat de citit ”Pămînt desțelenit” de M. Șolohov. A fost un timp frumos. Am stat mai mult în casă.

Luni 24 II 64. Am luat 8 la extemporal la romînă. A fost cald. Am început să citesc ”Pagini contemporane” de Geo Bogza.

Marți 25 II 64. Am fost la meditație de la 7 la 8 (la matematică). Am luat un 10 la geografie (Iftimie). A fost cald. Trotuarele s-au uscat deja. Clasa noastră este în întrecere cu celelalte clase a 8-a. Mi-am scris la lectură particulară (Nicoară Potcoavă). Se apropie luna mărțișorului.

Miercuri 26 II 64. Am luat un 8 la istorie și un 10 la extemporal la naturale. Am dat teză la naturale (”Solul factor de bază”). M-am culcat pe la 11. Spre seară a început să ningă.

Joi 27 II 64. Dimineața era ceață. Am luat ”bine” la Caietul de recapitulare. Am luat un 5 la l rusă (care n-a fost trecut în catalog). Mi-am scris la lectură particulară (”Pămînt desțelenit”).

Vineri 28 II 64. Am dat teza cam slabă la fizică. Am luat un 8 la extemporal la engleză. Aseară, la difuzor, l-a citat pe tata care citește cărți multe. Aseară a nins mult și s-au înfundat drumurile. A fost d-na Panțir și mi-a luat rufele murdare (L.D.: Dna Panțir era profesoară la Școala din Grămești, soția directorului școlii, profesorul de matematică Panțir). Am fost la baie (2 lei).

Sîmbătă 29 II 1964. Ultima zi din februarie (an bisect). Am dat lucrare de control la limba rusă și matematică. N-am făcut ora de botanică. Clasa noastră a strîns 60.50 lei pentru cadoul tovarășei diriginte. N-a fost frig. Picură cînd și cînd din streșine.

Duminică 1 III 1964. Se împlinește un an de cînd am început aceste însemnări. M-am sculat la nouă. De la 10 am fost la filmul ”Comandantul detașamentului”, iar de la două jumate la filmul ”Jurămîntul soldatului Pooley”. Primul – prod sovietică (Mustafa, Sedi, Ludmila, Bogdan), iar al doilea englez (Killey Pooley și Hans Fross). Cu ah?! Mi-am învățat pe luni și pe marți. N-a fost frig. Dl. și d. Ruscior au plecat la Dornești la Iaz.

Luni 2 III 64. Tovarășele profesoare au primit mărțișori. Ca și în celălalt an eu n-am purtat. Am vorbit la diriginție despre ”Respectul față de părinți”. Am venit acasă la 12. A venit acasă la mine și mi-au lăsat 60 lei, aparatul de fotografiat. De la 3 la 5 am avut Atelier (am făcut 3 poziții). Mi-am cumpărat un clișeu nou (10 lei). De la 6 la 8 am fost la ședința U.T.M.

Marți 3 III 64. Am luat 6 la extemporal la rusă. Pe Sf Maria e o vijelie mare. În oraș însă e liniște.

Miercuri 5 III 1964. Am luat 4 la teză la fizică. A fost cald și a început să se topească zăpada. În oraș rulează ”Cavalerul Pradaillan”.

Joi 5 III 1964. M-am sculat la 5 și am învățat la limba romînă. De la 7 la 8 am fost la meditație la matematică. A doua oră am dat teză la l romînă: ”Caracterizarea personajelor din romanul Nicoară Potcoavă” de M. Sadoveanu”. A fost cald.

Vineri 6 III 1964. Rodica (Ruscior) a împlinit azi 17 ani. Dimineața a fost frig. La amiază, peste tot curge apă. În oraș camioanele cară de zor zăpada. După amiază am fost la școală și am făcut cîteva fotografii. Au venit pentru meditație la engleză M.L., E.S., P.D. + D.A. Spre seară a început să ningă.

Sîmbătă 7 III 1964. A fost f frig. Am fost la  (filmul) ”Cavalerul Pardaillan” prod. franco-italiană (Cordele, De Paise, Pardaillan, comedianta, Hercule (Samson), viitoarea regină, comedianți etc.

Duminică 8 martie 1964. Ziua internațională a femeii. M-am sculat tîrziu. După asta am fost în oraș și mi-am cumpărat ”The Worker” (1 leu). Am jucat șah. Spre seară am fost la Bolței Nicolai (Nicu) am jucat table și m-am uitat prin albumul de fotografii.

Luni 9 III 64. Am luat 10 în teză la limba romînă. În ora de diriginție tov. prof. Ruscior Ana a primit un frumos cadou din partea clasei (o vază cu trandafiri). Am venit cu 4 ore acasă. M-am ciocnit puțin cu Florea… (Probabil este vorba despre Halip Florea, viitor profesor de matematică). Gagarin a împlinit 30 de ani. Am pus 41 lei la CEC.

Marți 10 III 1964. Am luat un 6 la geografie. A fost tare cald și frumos. Am scos bani de la CEC și mi-am cumpărat o șapcă (37 lei).

Miercuri 11 III 1964. Am lăsat căciula și am luat șapca. Am luat 7 în teză la botanică. În timpul amiezii a fost cald. Apa curge în pîraie mari pe drum, iar în centru e uscat pe alocuri. Încă de dimineață era tare senin.

Joi 12 III 1964. De la 7 la 9 am dat teză la matematică. Ne-a dat 6 subiecte: 3 algebră și 3 geometrie. Am luat 9 în teză la geografie. A fost cald. Am fost la meci: Unirea Siret – Metalul Rădăuți 2-7.

Vineri 13 III 1964. N-a fost tot așa senin, dar a fost totuși cald. A fost Mircea pe la mine și mi-a adus șoșonii. Am dat ext. la gerografie. În clasă practicăm voleiul cu buretele. În perioada aceasta sînt ascultați elevii mai slabi. Dnul Ruscior a plecat la București.

Sîmbătă 14 III 1964. Am dat teză la istorie: ”Al doilea război punic”. După amiază am fost la prima ședință de cerc de matematică la care sînt înscris. Gherasim și Iftode au prezentat două referate (”Importanța matematicii” și ”Viața Sofiei K.”) Pe urmă am fost la filmul ”Podul” prod. RFG (Al doilea război mondial). Dna Ruscior (gazda mea de pe str. Putnei) fiind bolnavă s-a internat la spital. A nins din nou și vremea s-a mohorît.

Duminică 15 III 1964. M-am sculat la 10. Am jucat șah, șah chinezesc, damenșah, și moară. A nins din belșug, ca la un început de iarnă. Am ascultat la difuzor întîlnirea de handbal în 7 în finală a echipelor R.P.R. – Suedia. Scor final 25-23. Astfel țara noastră devine pt a doua oară consecutiv campioană la handbal (masculin).

Luni 16 III 1964.  Am 8 în teză la chiumie. Am luat un 4 la engleză. Prost  Pop. (Exeed – ikseed). Am fost la atelier (ultima oră din trimestru)

Marți 17 III 1964. Am luat un 8 la geografie și 9 în teză la matematică. A nins mult. Am citit ”Cikalov” de Nikolai Bobrov.

Miercuri 18 III 1964. S-a întors azi dimineață dl Ruscior de la București și mi-a adus un pix (7 lei). Ni s-a schimbat profesorul de fizică. În locul lui Teleagă a venit Hrișcă. Am 7 în teză la istorie. N-a fost chiar frig. Acum peste tot zăpada-i mare. Am stat tîrziu și-am terminat de citit ”Cikalov” (un erou dat uitării).

Joi 19 III 1964. A fost cald la amiază și în oraș zăpada se topește pîrîu. Tov. dirig. l-a învoit pe Gherasim și Gafencu să meragă acasă. Am fost la Biblioteca centrală, dar n-a vrut să-mi împrumute cărți pe vacanță.

Vineri 20 III 1964. S-au încheiat majoritatea mediilor. Dimineața a fost frig și ceață. La amiază s-a mai încălzit, dar tot a rămas înnourat. Mă pregătesc de ducă. Vacanța bate la ușă.

Sîmbătă 21 III 1964. N-am mai fost la școală. La 11 am plecat din Rădăuți cu cursa (6.50 lei) pînă la Siret, iar de aici la Grămești pe jos (L.D. Distanța Siret – Grămești: 9 km). A fost călduț și pe drum e o fleșcăială mare.

(serialul va continua cu trimestrul II din clasa a IX-a, anul 1965, cînd aveam 15 ani)

Liviu Druguș

Pe mâine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: