liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 311. Marți 7 noiembrie 2017. Jurnal de licean prostuț (44).


Începând cu acest episod (44) voi reda însemnările mele din ”Jurnal” corespunzătoare trimestrului al doilea din cei patru ani de liceu. Încep cu trim. II din clasa VIII-a când abia împlinisem 14 ani. În unele zile nu am făcut însemnări… În acest trimestru am locuit la familia Ruscior de pe str. Putnei. Nu cunosc dacă era vreo legătură de rudenie între această familie și diriginta Ruscior Ana (mi-a fost dirigintă pînă la sfârșitul liceului cu excepția unei scurte perioade când am fost în clasa X-a D, al cărei diriginte era profesorul Zăicescu).

Vineri 10 ianuarie 1964. Prima zi de școală din trimestrul II. Întîlniri, bucurii și multă multă gălăgie. A fost cam frig dar în clasă era cald.

Sîmbătă 11 ianuarie 1964. Am fost la filmul ”Trei plus două”, prod. sovietică. Zoia, Natașa, fizicianul și doi tineri. 3+2 = 4. A fost frig.

Duminică 12 I 1964. De la 2 la 5 am fost la filmul ”Tudor” două serii, 5 lei. Mi-am făcut lecțiile și pe urmă am jucat cărți.

Luni 13 I 1964. Am două absențe la atelier, două la cor și una la educație fizică. Am început să citesc ”Mesteacănul alb”.

Marți 14 ianuarie 1964. Către seară a început să viscolească. A fost pe aici Nicu Bolței și Radu Cuciureanu, unul în clasa VIII-a, iar celălat într-a VII-a.

Miercuri 15 ianuarie 1964. S-a pornit pe viscolit zdravăn. Se împlinesc 114 ani de la nașterea lui Eminescu.

Joi 16 –I – 1964.  Am mers de la 7 la școală și am făcut meditație. Am luat un opt la algebră.

Vineri 17 I 1964. Am văzut filmul ”Agatha lasă-te de crime”. A fost destul de frig.

Sîmbătă 18 I 1964. Astăzi Mircea împlinește 18 ani. (L.D.: De fapt el împlinea doar 16 ani, fiind născut în 1948). Am luat un 7 la fizică și unul la rusă.

Duminică 19 I 1964. Olimpiada de fizică. N-am făcut nimic și nici n-am ieșit din casă.

Miercuri 22 ianuarie 1964. Se împlinesc 105 ani de la Unirea Principatelor. A fost cald. Am fost la filmul ”Căpitanul Francasse”, franco-italian în care joacă Jan Mare (L.D. De fapt, era vorba despre actorul francez Jean Marais…).

Duminică 26 ianuarie. Am fost la fiulmul ”Moartea se numește Engelchen”, producție cehoslovacă. Pavlușa, ofițerul neamț, personalul sanitar etc. Am încercat să merg cu patinele. Azi s-a ținut olimpiada de chimie și matematică la care n-am fost.

Luni 27 ianuarie 1964. N-am stat la cor. Apoi am fost la atelier și m-am întîlnit cu diriginta (”Măi șmechere, iar mi-ai fugit de la cor!”). A fost un viscol… Pe strada Sf. Maria nu se vedea la cîțiva pași. În oraș însă era liniște.

Marți 28 ianuarie 1964. Nu prea stau bine cu tusea mea. Am fost la policlinică și mi-am luat medicamente. S-a încălzit și s-a făcut iar frumos.

Miercuri 29 I 1964. Azi Stelu (L.D.: E vorba despre Stelu Ruscior, băiatul gazdei) a împlinit 14 ani. Am avut patru ore. De la 13 la 14.30 am fost cu patinele pe linia ferată. Dimineața a fost ger, dar la amiază (mai ales în oraș) zăpada s-a topit. Am început să citesc ”Pămînt desțelenit” vol. II.

Joi 30 I 1964. Nu m-a ascultat la nimic. Dimineața a fost frig ca de obicei. Azi Gafencu a luat un 4 la limba română (L.D.: este vorba despre Marcel Gafencu din Grănicești, coleg de bancă și prieten cu Toader Gherasin, tot din Grănicești). Seara s-a lăsat ceața.

Vineri 31 I 1964. M-am sculat la 6. Am luat un 9 la l romînă. Pînă la 4 și jumătate m-am dat cu patinele. Am primit scrisoare de la mama. Am luat o fotografie (4 lei) cu grupul de băieți printre care mă aflam și eu.

Sîmbătă 1 februarie 1964. Vremea s-a muiat și zăpada mustește de apă. La ora 7 am fost la meciul de hochei pe ghiață dintre Cîmpulung și D. Suceava (am sărit gardul).

Duminică 2 februarie 1964. Dimineața m-am întîlnit cu tata. A fost la Mircea la Iași. Apoi m-am întîlnit și cu Aurelia (i-am dat să ducă fotografia). Am fost la filmul ”Haiducul de pe Ceremuș”, prod. sov. Azi are loc înmormîntarea unui tînăr militar (21 ani) mort prin electrocutare. Anul ăsta este o iarnă ciudată. Pe lîngă vifornițele care au fost, timpul s-a încălzit și acum plouă. Pe drum e apărae multă. Mi-am cumpărat ”U.S” (3 lei). (L.D. Probabil este vorba despre revista ”Uniunea Sovietică”, în limba română).

Luni 3 februarie 1964. A căzut lapoviță. Pe drum e fleșcăială mare. Pe strada noastră viscolește serios, pe cînd în oraș e liniște. Am luat un 5 la caiet la limba romînă. Am avut lecție deschisă la diriginție. Au participat (profesoarele) Repca, Luța și Bondor. După ce-am fost la Atelier am plecat la adunarea generală pe clasele a VIII-a. M-am culcat la 11.

Marți 4 II 1964. Am dat extemporal la chimie (clorul). A fost o vreme frumoasă, fără vînt și viscol.

Miercuri 5 II 1964. Am dat lucrare de control la fizică (două probleme). Dimineață m-am întîlnit cu Mircea și mi-a lăsat 9 lei. A fost cald pînă la 7 cînd s-a stîrnit viscol. Am fost la filmul ”Cînd vine pisica” prod. germană (RDG). Roșu – îndrăgostiții; albastru – mincinoșii; galben – ipocriții.

Joi 6 II 1964. Vremea s-a liniștit și cerul s-a înseninat. Am primit un pachet cu îmbrăcăminte de-acasă. M-am tuns. 30 zile de la 6 ian. 1964.

Vineri 7 II 1964. Am dat extemporal la matematică (geom.), geografie, engleză. Am luat un 7 la chimie.

Sîmbătă 8 II 1964. Am dat extemporal la istorie. Am jucat baschet la ed fizică. Am văzut (filmul) ”Ei cuceresc cerul” prod. sov. Kolcin. A murit I.M. Sadoveanu.

Duminică 9 II 1964. Mi-am învățat pe luni și puțin pe marți. Am fost la (filmul) ”Nu-i loc pentru al treilea” prod engl. A fost cam moloșag.

Luni 10 II 1964. Am luat 7 la geometrie. M-am întîlnit cu Tanța. Azi am stat la cor. A fost călduț după ninsoarea de astă-noapte.

Marți 11 II 1964. Am dat extemporal la chimie. Am luat 7 la extemporal la geografie și la matematică.

Miercuri 12 II 1964. Am dat extemporal la istorie (Dacia).

Joi 13 II 1964. La algebră am ajuns la ecuații, la romînă schița, iar la rusă ”Naș gorod”. Am fost la filmul ”Cu toții acasă” franco-italian.

Vineri 14 II 1964. Profesorii de fiecare specialitate au plecat la Cîmpulung pentru schimb de experiență. Am dat extemporal la limba romînă (schița). Am luat un 10 la engleză. Am mers la baie.

Sîmbătă 15 II 1964. Au lipsit profesorii la majoritatea orelor. Am fost cu schii lui Radu cu Nicu la pădurice. Mi-am pierdut stiloul.

Duminică 16 II 1964. 31 de ani de la eroicele lupte ale ceferiștilor. După ce mi-am învățat pe luni, puțin pe marți și obișnuitele 5 lecții la engleză am mai citit, m-am dat cu patinele, iar apoi am fost la (filmul) ”Arhiva secretă de pe Elba”. A fost chiar călduț. M-am culcat la ora 9…

Luni 17 II 1964. … și m-am sculat la 6 jumate. La școală am luat 8 – 2 = 6 la geometrie și un 10 la lucrare de control. Am dat extemporal la engleză. Dimineața a fost frig ca niciodată, iar la amiază a început să se topească. Mîine am prima teză trimestrială: geografia. I-am scris mamei și lui Vasile. (L.D.: Este vorba despre Vasile Amariei, colegul și prietenul meu din clasele V-VII din Grămești). Am fost la atelier și am venit la 18. 30 apoi m-am apucat de învățat.

Marți 18 II 1964. M-am sculat la 5 și am învățat la geografie. La teză ne-a dat ”Apele subterane. Izvoarele”. Am scris binișor. În timpul amiezii a fost cald. Azi am avut ”sfatul medicului” – tov. Popescu. Am primit (broșura) ”În ajutorul celor care studiază statutul UTM” (3, 50 lei).

Miercuri 19 II 1964. Am dat extemporal la botanică. A fost iar cald, iar pe marginea trotuarelor s-a uscat. A nins puțin. M-am dat cu patinele. Seara, cu Nicu, Radu și Stelu am organizat o bulgăreală ( doi contra doi).

Joi 20 II 1964. S-a stîrnit vînt, a început să viscolească și s-a făcut frig. Am luat un 5 la fizică și un 10 la engleză. Am primit carnetul și insigna de ”Prieten al cărții”. Mîine am teză la chimie.

Vineri 21 II 1964. Am dat teză la chimie. Ne-a dat ”Metodele de preparare a clorului; proprietățile chimice ale acidului clorhidric și sarea de bucătărie”. A fost iar frig.  (va continua)

Liviu Druguș

Pe mâine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: