liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 303. Luni 30 octombrie 2017. Jurnal de licean prostuț (36)


Luni 5 decembrie 1966.

M-am sculat la 7, mi-am spălat galoșii, curățat pantalonii, spălat, mîncat și plecat la școală. N-am pus mîna pe nici o carte și azi nu m-a ascultat la nimic. La rusă am stat cu Gozec în banca-ntîi. Profesoara: ”Druguș, vrei să răspunzi?” Eu: ”Tovarășa profesoară am venit doar mai aproape … de ”catedră” (prof. stătea la catedră…). Ora a trecut pe neobservate și totuși destul de greu.. La educație fizică am făcut în uniforma mea obișnuită. Vorbeam în front. ”- Druguș! Poate vrei să dai și tu odată raportul?”. Eu: ”Dacă este nevoie….”. Deodată strigă la mine: ”- Nu, că nu-i nevoie!”. Pe același ton îi spun răspicat: ”Am spus că dacă este nevoie”. Ea: ”Ești un obraznic! (Mai zi ceva, dacă ai cui). La oră am lucrat cît se poate de corect. Am făcut 11 flotări și a vrut să-mi pună 9. Eu: ”Nu, tovarășa profesoară, fac 12 data viitoare și-mi puneți 10.” Ea: ”Bine”. Apoi am făcut cățărări și alergări.

În pauză, mergînd înapoi spre școală, mă întîlnesc cu mama. Îmi spune că a plătit gazda și că lucrurile au luat o întorsătură neașteptată în privința mea și a plecării mele din internat. Botez – măgarul – s-a dus la șeful secției (de învățămînt) și m-a ponegrit și acolo. Dar pe lîngă toate, îi spune lui Moldovanu (LD: Moldovanu era profesor la Școala din Grămești, coleg cu tata) ca să-i spună tatei ”să se mai îngrijească de băiat, că prea-și face de cap”. M-a amenințat cu eliminarea din școală. Dar eu sînt sigur pe ceva și nu mă tem de nimic. O să-i comunic lui T0. Mama a vorbit iar cu diriginta, care mi-a interzis să merg la internat și să umblu aiurea prin oraș: mă urmărește pas cu pas Liceul 1. Mi-a comunicat să mă păzesc ”că lumea-i cu două fețe și cel mai bun prieten te vinde”. Directoarea i-a spus cam același lucru + faptul că dacă Botez mă va săpa în continuare dînșii mă vor susține. Sînt elevul lor și trebuie să mă apere. (Îmi închipui eu cum se trag sforile acum: alor noștri le place de mine că am lovit în faima și reputația liceului 1 și totodată i-am preamărit pe ei (”La același preț – două feluri de a servi”). Mama mi-a adus și două scrisori la care dealtfel mă cam așteptam: de la Natașa și de la R. Moscova. Ce-mi trimite Natașa? 5 vederi f f frumoase din centrul Moscovei, o insignă cu Vostok 3 și 4, f frumoasă și …. her photography: She is a sympathetic girl. Seamănă foarte bine cu Lia deoarece (ambele) poartă coroană. Corespondează cu copii din Polonia. 28 mai 1960. De la R.M. îmi trimit numai două cîntece și asigurarea că mă vor anunța la timp de acele concursuri care se vor organiza.

În pauza de dinaintea orei de chimie mă roagă Vîntu să-i deschid geamul din dreptul ei. Eu: ”Cu plăcere!” Dar geamul nu cedează din partea de jos. Forțez, cadrul se încrucișează și odată cu el și sticla care se preface în cioburi mici și cade ca o ploaie peste mine. S-a spart un geam. Cine? Nu se știe. Vîntul l-a trîntit. G.M. ”Noroc și fericire…”. Cîteva fete au adunat cioburile iar eu am anunțat că iau 10 lei din fondul clasei să pun oberlichtul la loc. Cînd a venit diriginta în clasă, toți i-am explicat rîzînd: ”Așa era un vînt!” (nici nu se simțea) și cînd l-a trîntit o dată, praf a fost”. Într-adevăr clasa s-a solidarizat cu mine de data asta.

La chimie n-a dat ext. și țîțîia inima în mine că mă ascultă. Dar n-a fost așa. La diriginție ni s-a prelucrat toată ora ”Ordinul Ministerului Învățămîntului nr. 1084 din noiembrie 1966”.: o variantă mai severă a regulamentului. Un act prevestitor de furtună. Se crede că vor veni măsuri drastice împotriva oricăror abateri. La matematică ne-a adus tezele. Am 5!! N.L avea 5 apoi i-a pus 6! (mai bine un 5 chinuit decît un 6 pîrlit). Toată ora am rîs și am făcut glume de care a rîs și profesoara. Bună femeie.  M-a trimis de cîteva ori în cabinet să caut niște teze. La geologie m-a pus pe mine și pe alții să arătăm mulajele la elevi prin clasă. Am făcut schimb cu N.L. și am umblat aproape toată ora c-o tablă de aia. Prof.: ”Druguș, termină odată că te igzaminez”. Eu țineam tabla la cîte-o bancă și fetele-mi arătau să citesc, să știu barem ceva de mă ascultă. Observ că clasa în general și fetele în special țin la mine și mă ajută. Am făcut ce-am făcut și nu m-a mai ascultat.

După masă a venit mama la mine și a stat pînă la 4 făr-un sfert cînd am plecat împreună în oraș. Mi-a adus de-acasă ”Frații Jderi”, ”Nicoară Potcoavă” și ”M. Sadoveanu – o monografie a operei”. Am hotărît să nu-mi iau azi costum. Pe cec-ul cu 360 am pus suta de la Teddy (L.D.: Teddy = T1) + 125 de la mama = 585. Pînă la sf anului să-mi facă de-un costum bun, frumos, scump. Azi mama a întrebat-o pe Doina H. cum merg la engleză. Doina H: ”Eu sînt tot elevă și nu pot să vă spun…”. A întrebat cîteva fete (N.L. ș.a.) ce fac prin ore și m-a pîrît N.L. că mă joc cu oglinda în ora de istorie…

(Azi am predat la sediu ”dosarul” cu planul de muncă trimestrial. Fedorciuc: ”Măi Druguș, măi, tot nu vrei tu să faci cum trebuie. Scris cu creionul, neglijent…”. Eu: ”Dacă-i nevoie-l mai fac o dată…”. El: ”Ei, lasă! Cu condiția ca pe trim II să te pui pe treabă”. )

Am vrut să fac abonament la Moscow News dar a expirat termenul și n-am putut face.

Pe la 9 a fost Victor (Gozec) la mine și mi-a spus că T1 + T2 se plimbau pe la lacuri să-i bată pe ăia. Cică fac parte din gașca lor și o s-o-ncurce. L-a prins Buculei fumînd.

Marți 6 decembrie 1966. Azi e Sf. Nicolai. Telucu i-a scris o felicitare lui Hlinski Nicolaie.

Aseară am stat și am scris în jurnal pînă la ora 11. Pt azi am mai învățat cîte ceva (un exercițiu înainte la l engleză).

Ieri a fost o zi urîtă și nouroasă, dar pămîntul e aproape uscat. Nu mai sînt noroaie mari pe străzi.

Ieri am venit cu Raif Ingrid at home.

Dimineața m-am sculat la 7 și n-am avut timp să mă uit prin cărți. La l latină s-a făcut recapitulare pt teză: traducerea unor texte latinești. În pauză s-au strîns vreo 43 lei (eu am pus 8 lei de la fondul clasei) și cu Magopăț am mers în oraș să cumpărăm cadou pt N. Hlinski. Eu am avut inițiativa în toate cumpărăturile. Am luat o carte ”Împotriva hitlerismului” de NICOLAE Iorga – 12 lei, o pereche de butoni de 18 (noi am zis că-s de 28 – fetele nu se pricep) o felicitare de 2 lei, o coală de celofan de 4 lei și de 55 de bani o bucățică de panglică. Peste tot era aglomerație, ca înainte de sărbători, dar m-am vîrît înainte și am luat eu primul… Cu banii care-au mai rămas am mers la cofetărie și am luat cîte-o cafea neagră (5 lei). Magopăț mi-a dat de grijă că la noapte nu mai dorm…

La școală am aflat că am 3 în extemporal, deci media 6… Cum am ajuns în clasă am început să devin f. ”spiritual”, guraliv și îndrăzneț… Am început să povestesc niște romane de-ale lui Sadoveanu, spunînd fraze aiurite și comice.  Henry de la a XI-a A mi-a dat o revistă de la Pop Mihai – Czechoslovak Youth – in English. It has many addresses from many countries. Vine ora de l română. Broască: ”dă pachetul!”. Îl dau. ”Hm. Cam mic”, glumește el. ”Mic da scump”, comentez eu… Clasa: ”Taci dracului, că ne faci de rîs”. Eu comentam fiece vorbă a lui N. Hl. Și pînă la urmă mă ascultă. Nu eram cine știe ce pregătit, dar cum aveam cel mai prețios chef de vorbă, i-am tras o barbă cu cuvinte pompoase și am luat 8. Nu mă ajută. Apoi a predat ”natura patriei”.

Azi am avut de furcă cu revista aia cehoslovacă. A ajuns pe la N.L. care a început s-o boțească împreună cu Mariana G. Eu: ”Dă-mi-o, te rog…”… A fost un talmeș balmeș din care am uitat aproape tot și nici eu nu știu ce vroiam. În ora de socialism economul a lipsit 30 min. În acest timp eu am făcut liniște, dar tot cu glume și spirite ce produceau ilaritate. Totuși reușeam să țin liniște cînd mă făceam spre ușă și ziceam că-l chem pe profesor. A venit, în sf. și a predat tot restul orei. La istorie, nici vorbă de lecție. Iar am început să comentez: ”Parcă Halip n-ar fi putut cumpăra niște bomboane mai fine…”. Am discutat toată ora cu N.L. (”Fou, tous les moment, courent!/ Fu tu le moma–n cur/  Toate momentele zboară”).

În această oră, Pițigoi (Rodica Pîrghie) cu Geta Broască și Tanța Ungureanu mi-au făcut o poezie cu Lia: ”Domnului ”ȘEF” ”(XI-a E): ”Îți mai aduci aminte ”șefule”/ Cînd te plimbai agale/ Pe strada cu izvoare?// Tu mergeai cu nepăsare/ Și nu știai ce drag te are/? Mai era și o codană/ O timidă fetișcană/ Doar la lecții/ Și era în aparență/ Doar o simplă concurență/ Și un spectator stingher/ Fără să-și de-a seama/ L-a văzut pe domnu El/ Că mergea cu ”domnișoara”/ El atît de luminos/ Ca un strașnic Făt Frumos/ Ea șireată și vicleană/ L-a atras într-o capcană/ Inima i-a ferfenit-o/ Și de garduri i-a izbit-o/ Astfel a luat sfîrșit/ Și chiștocul chinuit de atîta supărare/ Și-a luat coada-ntre picioare”.

La engleză a întîrziat 20 min., a venit, a ascultat trei eleve. Mă încăpățînez să stau în ultima bancă. (Doina H.: ”Ce politicos ești!”; Eu (în gînd): ”Du-te-n Petrea Marinescu”). Eu: ”Telucu, să-ți înveți fetele din clasă să se poarte frumos cu mine…”. Am schimbat cîteva vorbe cu Mariana: Ea: ”Nu fi scîrbos!”.

Acasă: două pahare de vișinată, unul de vin + haleală. Apoi, de la 3 la 10.30 tot timpul am frecat vreo 25 de plăci la pick up ul adus de dna Oltea. Pe la 6 au venit Tanța și Rodica lîngă mine (Rodica cu părinții și Tanța cu Rodica). Am ascultat plăci pînă ne-am plictisit, apoi am jucat table cu Rodica. În acest timp vorbeam: să știi că azi vine diriginta și ne face o vizită. Nu trece un sfert de oră și pică diriginta: ”Ooo! Vă distrați! Muzică, jucați table. Bineee… Bine că l-am găsit acasă. Vin fetele la el. Bun. Bun.” Și s-a dus. După asta s-au dus și fetele și ceilalți musafiri. Eu am mai ascultat muzică, apoi am copiat 6-7 adrese de tineri din dif. țări pt. a purta corespondență. Pînă la ora 12 (ora 0) am scris în jurnal.

Azi, o zi mohorîtă, dar parcă nu urîtă. La ora 0 și 5 min am început să revăd carnețelul cu maxime. Pînă la 12. 30 am stat și-am citit în pat. Nu știu dacă ăsta este rezultatul cafelei negre, dar pînă la ora asta n-am avut somn (și luasem și două vișinate și-un vin care au avut un oarecare efect…). (va continua)

Liviu Druguș

Pe mâine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: