liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 302. Duminică 29 octombrie 2017. Jurnal de licean prostuț (35).


Sîmbătă 3 decembrie 1966. Dimineața m-am sculat singur la 6 și-am mai învățat ceva la l latină. Gazda a întîrziat cu masa și-am plecat din casă la ora 8 făr-un minut. Totuși, prima oră fiind fizica, am intrat înaintea profesoarei. Am dormit toată ora… La geografie, iar am stat cu Gozec într-o bancă și-am încercat să mai învăț la latină. Prea puțin însă.

În pauză, vine Doina H.: ”Tovarășe Druguș, poftiți pînă la sediu”. După asta vine Gozec și-mi dă o gogoașă. Stau și-o mănînc dar nu-mi ticnește. Vine Nușa Duzinski și mă ia rapid la sediu. Am luat numai cîteva guri, am aruncat gogoașa și-am intrat înghițind. A venit o tov. de la UTC Suceava și s-a interesat cum merg treburile, ce acțiuni s-au făcut. L-a luat pe unul de-a 9-a A și pe Steiger dint-a XI-a C, la întrebări.

În ora de latină m-am anunțat și baba m-a ascultat împreună cu Larionescu și Burciu. Aceasta din urmă a luat 7. Pe mine și Larionescu m-a ascultat mult. – ”Noi mîncăm ca să trăim, nu trăim ca să mîncăm = Edimus ut vivemus non vivimus ut edamus”. Asta trebuia s-o țin minte. Baba m-a prins de cîteva ori trăgînd cu ochiul la clasă și mie mi-a spus rîzînd sub formă de glumă: ”Druguș, Druguș îi fi tu șmecher, dar nici eu nu mă las”. Pînă la urmă ne-a pus 6! ”Ea: ”Eeee! Da tu ai prea mulți de patru, să vedem ce-i face în teză”.

În ora de istorie – ca să-mi reduc din plictiseală – am început să dau cu oglinda în ochii fetelor frumosul soare ce strălucea afară… Pe Albu și pe N.L. le-am necăjit cam mult, ceea ce-a făcut-o pe N.L. să-mi trimită ”carte”. N-am vrut să primesc decît în plic. Mi s-a satisfăcut dorința. Iată ce mi-a scris: ” Dragă eroule…. Te somăm să încetezi cu crimele tale căci dacă în timp de 24 de secunde nu încetezi, în pauză îți va veni sfîrșitul. Fantomas”. În pauză au vrut să se țină de cuvînt și m-au atacat în vreo trei rînduri. Prima dată am strigat după ajutor la profesoara de istorie și m-au lăsat. Apoi au fugit după mine, dar am ieșit lîngă prof Luchian din clasă. În al treilea rînd, cînd veneam de-afară au sărit pe mine, dar am făcut-o pe ”Jean Marais” și le-am împrăștiat imediat. În orice caz, m-am distrat. În ora de l rusă m-am mutat în bancă cu Gherasim în spatele lui N.L. She wrote me some tickets: ”Ai citit Climate? Ți-a plăcut? Ai văzut filmul?”. Answer: ”1. Nu; 2. Nu; 3. Nu.”. She: ”Păcat! Sînt acolo niște maxime care ți se potrivesc ție. Să ți le aduc?” Nu i-am mai răspuns.

Azi diriginta l-a întrebat pe Gherasim dacă eu am fost cel mai rău din internat. ”Nu, tovarășa dirigintă. E din cauza scrisorii”.

Diriginta mi-a luat adresa gazdei și-am mai vorbit fleacuri.

La rusă n-am fost în clasă cu gîndurile și azi s-au luat vreo 5 note rele (Gozec – 3).

După oră am fost cu Gavril pînă-n parc (avea o întîlnire, dar n-a venit). Pentru că l-am însoțit pînă acolo – să dea o ”cinste”. Am mers la ”Doina”. Rom! ”Două romuri mari, vă rog!”. – ”N-avem!”. Atunci am luat banii și am mers la Cofetăria ”Liliacul”: cîte două prăjituri de căciulă. Așa ”cinste” mai zic și eu.

În oraș m-am întîlnit cu T0. S-a îndreptat spre mine, l-am salutat și am intrat în discuție. El: ”Nu trebuia să pleci din internat! Ei n-au voie să te dea afară pt chestia aia. În orice caz, nici tu nu trebuia să faci asta…Dar dac-ai făcut-o trebuia s-mi spui și mie și nu mai plecai… Noi o să încercăm să te readucem în internat…Noi o să discutăm mai mult mîine. Vii la ora 10 în oraș și te plimbi prin fața telefoanelor…”. Eu: ”Bine”.

Am mers la gazdă, am mîncat din fugă și-am mers cu T1 și T2 la filmul polonez ”Cenușa” – două serii – 5 lei. Mai mult m-am plictisit decît mi-a plăcut (Campania napoleoniană). Am stat cu T1 + T2 la sobă și-am discutat. Totuși, filmul n-a fost tare prost. Am ieșit la 5 și am făcut un tur prin oraș. Toader a pus 390 lei la CEC, apoi T2 s-a întîlnit cu cumnatu-său. T1 s-a dus la internat, să lase un bilet de voie cum că-i plecat acasă și la ora 6 are o mică întîlnire cu N. (pt a clarifica lucrurile) și parcă văd că stă toată noaptea cu ea, iarăși.

Eu am venit acasă, am jucat table cu-n ”Aurel”: 3-3. După asta mi-am pus la punct ”Dosarul org. UTC Cl XI-a E” făcîndu-mi planul de muncă pe trim I.

După cină am stat afară pînă la ora 9 și-am scris în jurnal. În timp ce eu eram la film, diriginta mi-a făcut o vizită. S-a interesat de condiții și totodată le-a dat de grijă să mă mai păzească ce și cum merg prin oraș. Seara am ascultat un concurs ”Cine știe, cîștigă” pînă la ora 9.30.

Azi – o zi splendită. Nu-ș de ce mă cam doare capul. T1 presimte că o să se îmbolnăvească.

Duminică 4 decembrie 1966. Dimineața m-am trezit pe la 7 și m-am sculat pe la 8. M-am spălat, schimbat, am mîncat și pe la 9.15 am ieșit în oraș. Am mîncat un cremșnit și-o gogoașă, apoi m-am mai plimbat prin oraș, prin fața telefoanelor.

La ora 10 punct T0 a fost în fața telefoanelor. El: ”Vino în urma mea, la ”noi” ”. Am mers cu el  sus, într-un birou curat, însorit, în spatele clădirii. Am vorbit despre plecarea mea din internat. El: ”Bine-ai făcut că ai plecat. Tu trebuia să te muți mai de mult din mizeria aia. Dar ai fost fraier de ceea ce-ai făcut. Nu trebuia să procedezi așa. Ori mă anunțai pe mine și eu făceam Notă informativă la P. și-i făceam praf, ori tu cu încă vreunul scriați aceleași lucruri, dar nu vă semnați… Îi spui lui Prandea și-ți face legătura cu mine…. Da și ăla-i un bramburit și aiurit – Ungureanu Sorin + Gherasim, băiatul antrenant – cărți și…. la dr Hugo”. Să vreau și eu să mă duc la petrecerile lor. O să fiu introdus cu grijă. Dacă află școala – mă ”scoate” el, dar mă desconspirtă. Mi-a promis c-o să facă în așa fel să-i dea lui Botez peste nas. There are others as I (I hope I know them). Am dat notă informativă cu privire la cele petrecute în internat (sursa a fost eliminată). The next meeting – dum. 18 XII, la ora 11 (telefoane). Smb.: ”ce-am căutat la miliție?”. Eu: ”m-am interesat de mutația la buletin. Știi… m-am mutat la gazdă. Am auzit că ăsta-i de la Miliție și l-am întrebat… E o cunoștință de-a lui taică-meu.”. T0 vorbea f liber și deschis: dă-o-n p…., tu-i în c…. pe mă-sa ș.a.).

Am venit apoi la gazdă.

Azi a fost o zi frumoasă, însorită. Zăpada a dispărut de cîteva zile și a rămas pe drumuri o vîscă apoasă ce strălucește în razele soarelui. Pînă la 12 am scris, cu mari întreruperi, în jurnal. Acest jurnal începe să conțină prea multe ”intimități” ce pot fi numite secrete și nu știu cum o să-l mai ascund.

Înainte de ora 2 am încercat să merg la film, dar cînd am ajuns acolo m-am lămurit. O înghesuială de nedescris  m-a făcut să mă întorc. Mă întîlnesc cu Gozec V. – care avea de-a face cu o mulțime de golani ce formează o gașcă respectabilă, temută acum în oraș. Vine la mine și-mi spune: ”Știi că Teddy și Natalița au luat aseară caft în parc?” Nu știam nimic.

Afară s-a înnorat și a început să bureze, ceea ce a durat multișor.

M-am repezit la internat să văd ce-i cu T1. Nu era acolo. A fost acasă. T2 era acolo, i-am spus și aproape că nu-i venea a crede. Pe la 3 am venit la mine acasă. Nu era nimeni. Am ascultat difuzorul, apoi am plecat la cinema ”Unirea” să-mi scot bilet pentru 4 – 6. Dar îmbulzeala era și mai mare. Pînă la 6 am umblat cu T2 prin oraș; pe la gară, autogară apoi am mers la internat. Prandea mi-a rîs, ca un zîmbet. La 6.30 a venit și T1 de-acasă. Nu-mi spune nimic. L-am luat afară și mi-a spus tot, la întrebările mele. Vreo 7 golani au vrut să-l bată, dar el nu s-a lăsat intrigat și la toate vorbele și gesturile lor a răspuns prin tăcere. E f bucuros c-a scăpat cu atît. După asta am mers tustrei la locul cu pricina, dar n-am găsit pe nimeni. T1 vrea să se răzbune! Am venit acasă la 7.30 și m-am culcat la 10. (va continua)

Lectură suplimentară obligatorie: https://pressone.ro/primii-101-ani-din-viata-domnului-tomaziu/

Liviu Druguș

Pe mâine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: