liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 301. Sîmbătă 28 octombrie 2017. Jurnal de licean prostuț (34).


Joi 1 decembrie 1966. M-am sculat înainte de 6. Afară-i o lună strălucitoare și albă, iar seninul cerului face să crească frigul și gerul. Dimineața, pînă la 7.15 am citit cîte o dată la celelalte obiecte: fizică, soc., ist., chimie și română. ”Gospodarii” casei se scoală cam întotdeauna după 7. Ieri mi-a adus Bejenaru (T1) restul de bani (15). Azi am lăsat portofelul acasă, cu tot cu acte + ceva bani. (Liviu Dogaru, 6 I 1948  …………..). Dimineața fac pînă la școală 6 minute. Prima oră – soc. O lecție f f ușoară despre stat. Mă ascultă. La început am spus cîte ceva. Pe urmă m-am împotmolit. 4!! Ceilalți (Burciu + Dobroghiu) – tot 4. La română, N.H. a ”îndrăznit” să se lege de  capul meu și al lui H.N. Ne-a flocăit un pic, apoi a început să ne bată pe gît cum i-i obiceiul, dar eu i-am luat frumușel mîna și i-am înlăturat-o. La fizică nu m-a dibuit și-am mai citit un pic. Totuși m-am plictisit repede. De la ora III-a, Neculai a plecat la internat la infirmerie pt 3 zile (cu învoire de la cabinet). Asta-i urmarea nefastă a jocului de luni cînd am ieșit cu toții asudați afară, de la ora de ed fizică. La ist. a ascultat cîțiva apoi a început să-și aducă obișnuitele-i laude: ”Soțul meu îi economist, are 2010 lei pe lună, eu am numai 1500, dar dacă aș lucra la Arhivele Statului aș avea și eu 2100. La vară vrem să mergem la Viena și să venim cu vaporul pe Dunăre. În 1970 cînd vor fi mașini românești ne vom cumpăra și noi. I-am cumpărat lui maică-mea fustă de 600 și baticuri scumpe, dar ea tot pe-a ei le poartă… ”. Cu asta a umplut ora + ne-a dat să învățăm singuri lecția ca să nu-și mai bată ea gura… La chimie ne așteptam cu toții să ne dea extemp., dar n-a dat, ci a ascultat toată ora și a pus mai multe note rele decît bune (Sfichi – 2, Băimăcean – 4 etc.). Cu Băimăcean a fost o comedie întreagă. După ce-a luat 4 a început să ragă, s-a făcut că leșină, moare și numai cît stîrnea rîsul. A scos-o afară și mergea cu ochii închiși… M-am plictisit și ora asta, dar dacă mă asculta, pățeam ca Sfichi. La engleză – recapitulare pt teză. Pop a întrebat cine vrea să iasă la tablă și a ieșit Doina H. Toată ora a dictat rezumatul la ”New Life in the Romanian Village”. Eu am stat mohorît și întunecat.

Azi Toader a primit o scrisorică de la ”ochelarista” dintr-a XI-a B (to be friends…). T1 a început să mai trimită cîte un bilet to N., dar totuși n-o reîncepe. Cică acum i-i oarecum…

După ore, Gavril s-a certat cu Gozec (Gozec l-a înjurat și i-a promis bătaie: ”Gavril, ce crezi, că dacă ai gașcă în oraș, ești tare?”. Cred că anume au discutat ca să-mi arate că Gozec are (și el) gașcă. Dar n-am  de ce mă teme; în primul rînd m-m împăcat cu Gozec, și în al doilea rînd nu-s fricos.

După ce-am luat masa a venit T1 pe la mine și mi-a dat 140 lei – restul de bani, și am plecat cu el și cu Telucu în oraș. Nu mi-am mai luat șapca. Prin parc ne întîlnim cu Directoarea + Diriginta. Ne ia la rost că nu avem șapcă (eu cu T2, T1 avea). Apoi l-a luat pe T1 la rost că de ce umblă cu Piecnița care-i plin de note rele. Și eu, care-am fost elev fruntaș am dat mult înapoi. Dirig. s-a înnecat la l latină…

Am mers la cofetărie unde T1 a făcut cinste cu cîte o prăjitură. Azi a luat bursa (pensia). După asta am mîncat de 1 leu sîmburi pînă la ora 4. Pînă la 5 am scris în jurnal. Mîine – teză la engleză și o lucrare scrisă la l română…

Întîi am făcut lucrarea care mi-a luat cam juma de oră. Apoi am halit și am fost la Goraș de-am cumpărat un plic și trei c.p. (LD c.p. = cărți poștale). Am scris acasă o c.p. M-am întîlnit cu Gozec V – era cu prietenul Mihai cu care mi-a făcut cunoștință… (un gașcău de-a lui). Pe la 8 făr-un sfert a fost iar pe la mine și m-a invitat să merg la C.R.C.: ”Cine-a zis dorului dor”. Nu m-am dus. Seara-s biletele scumpe. El avea două bilete și vroia să le plaseze. Seara am învățat la engleză. Am încercat să învăț în pat, dar au început să mă usture ochii și m-am culcat la 9.30.

Vineri 2 decembrie 1966. Dimineața I got up at six o clock sharp. Am visat ceva f aiurit. M-am suit într-un măr înalt, după un măr. L-am cules (era mare, dar strîmb și urît) și-am început să mă balansez foarte tare…). Pînă la 7.45 am învățat restul lecțiilor la l engleză. Cel mai puțin știu Baladele populare, iar cel mai bine ”New Life în the Romanian Villages” and ”The Renaissance”. Toată clasa speră să ne dea ”Romeo and Juliet”. Nu știu de ce, dar mi se pare că n-o s-o dea.

Am ajuns la școală cum a sunat. Azi și mîine H.N. lipsește și a venit Gozec în locul lui cu mine în bancă. La rusă a luat Gorki ( = amar). La română a ascultat-o pe Vîntu și N.L. (10).. M-am dus apoi la ed fizică: m-am echipat cu maieu și pantaloni scurți. M-am jucat un timp cu chiștocii dintr-a V-a A și B. (Cezar, fratele lui Nica Dorin ș.a.). Puștii mă numesc ”mușchetarul”.

Dar în timpul ăsta vine soția lui Pop și mă cheamă: ”Du-te imediat la tov. directoare. M-am îmbrăcat imediat și am ajuns – asudat – la cancelarie. Știam despre ce-i vorba. Azi dimineață m-au anunțat amicii mei de la internat că a venit aseară un gazetar de la ”Zori Noi” și a luat interviuri celor de-a 11-a de la internat. Prandea și-a băgat coada și și-a băgat el faliții lui. I-a trimis pe Horodnic Adrian, Romaniuc Ghe. și Popovici Neculai. I-au întrebat ce-i și cum, și băieții au spus adevărul. S-a dus și Lungu Dragoș și și-a spus durerile. Băieții au spus că în urma acelei scrisori am fost persecutat și eliminat din internat. Gazetarul: ”Rău ați făcut că nu v-ați solidarizat cu el și nu v-ați opus plecării lui, în fața direcțiunii”.

În fine, m-am dus la cancelarie. De aici m-a luat directoarea și m-a dus la Biroul UTC. Aici erau: tov. Fedorciuc de la UTC și gazetarul care mi s-a recomandat Marius. M-au întrebat cum și de unde a pornit totul. Le-am spus. M-a întrebat dacă am plecat de bunăvoie sau m-au dat ei afară. Eu: ”M-au dat afară!”. Am insistat mereu asupra acestui fapt. Gazetarul: ”Tov. pedagog și tov. Botez mi-au spus că erai cel mai rău element din internat…, că nu veneai nopțile pe la internat, întîrziai și lipseai mereu”. Eu: ”NU-I ADEVĂRAT!” – am susținut eu sus și tare. În sfîrșit, gazetarul și directoarea mi-au spus că am făcut foarte bine că le-am scris și că i-am informat.

După ce-am ieșit de la sediu, am vrut să merg în clasă, dar am uitat că-s la primul etaj și-am intrat în cl X-a D sau E unde era Repca. Aceasta s-a speriat văzînd că intru ca la miune acasă. Dar mi-am dat imediat seama ( Eu: ”scuzați…” Ea: ”nu-i nimic”). Și m-am retras. Cică l-au dat și pe Căldare afară din internat.

La psihologie a ascultat vreo 8, apoi a predat. Iată că vine și ora de engleză. Eu n-am nici o emoție, nimic. Vine Pop și rîzînd, dă subiectul: ”Shakespeare – a great humanist”. Ne-a rupt pe toți. Am scris trei pagini.

După asta am mers la sediu unde Fedorciuc Mircea ne-a luat la rost în privința dosarelor. Planul meu de activitate pe trim I: nu-i bun; celelalte materiale lipseau. Ne-a ars cu critica. Apoi ne-a făcut un alt instructaj zicînd că data trecută am dormit. El: ”Druguș, am auzit că ești elev fruntaș; trebuie să știi să faci un plan de hotărîri” (Oi fi fost eu elev bun – odată!).

După asta am plecat la internat, am vorbit cu H.N. care nu știa nimic. Am vorbit și cu alți băieți. T1 și T2 nu erau. Am dat cu ochii de Prandea, am vrut să mă duc la el, el mi-a perceput intenția, dar apoi m-am răzgîndit. O! Dacă n-aș avea eu cele cîteva abateri, cum i-aș mai pune cu botul pe labe! Prandea ăsta-i un fățarnic… În față mă laudă și are nevoie de mine, ca apoi să mă sape în halul ăsta. Mă tem totuși ca – cu ajutorul lui T0 – să nu mă răpună și-n loc de cuvîntul ”bun” promis la admitere, să pună unul ”rău”… (L.D.: Temerea mea s-a adeverit întru-totul. Dar despre asta – mai tîrziu).

Pe la 4 a venit Gozec la mine, fără table și fără traducerea și cuvintele la latină. Ne-am îmbrăcat și am mers la Internatul de fete (liceul 2) la Teleagă Viorica. Aceasta ne-a dat cuvintele, traducerea, schema propozițiilor. Apoi am mers la Mariana, nepoata babei ce vinde sîmburi la barieră (a nice girl; have a TV set). Am luat de la ea o cutie cu table. Acasă am făcut o partidă, apoi am scris cuvintele la latină și le-am învățat. După asta – table.. După partide pasionante – 5-2 pentru Gozec. După ce-a plecat el am stat de vorbă cu domnu Nicu, am luat masa, și iar am stat de povești pînă pe la vreo 9. Dna Oltea a desfundat un vin de struguri și m-am ales și eu c-un pahar ce m-a-ncălzit. Seara am ”mai” învățat la l latină, scris în jurnal și – culcare.

Azi a fost o zi frumoasă, caldă, dar totuși zăpada nu s-a topit peste tot. Se anunță călduri mari și zăpadă puțină.  (va continua)

Liviu Druguș

Pe mîine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: