liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 300. Vineri 27 octombrie 2017. Jurnal de licean prostuț (33).


Marți 29 noiembrie 1966. Aseară am stat în pat și am citit ”Doamna Maria Stahu” pînă la ora 12 fix cînd, usturîndu-mă ochii, a trebuit să mă culc. Azi dimineață m-am sculat, cum am lăsat vorbă aseară, la 5.30. Pînă la 6 am fost îmbrăcat și am mai citit cîteva foi din Sadoveanu. Apoi m-am pus pe învățat la cele două obiecte principale pentru mine: limba engleză și l. latină. La primul – pentru a scoate o notă maximă; la al doilea – pentru a scoate un pîrlit de 5.

Pe la ora 7 a venit Telucu la mine, i-am dat cravata cea alb-negru. Mi-a povestit ce a mai făcut T1 aseară. Cică a venit la 8. A avut discuții cu N., dar a bruscat-o mereu. A lăsat-o plîngînd în parc și a venit mînios la internat. Am mers cu T2 la școală.

Prima oră: latina. (Vroiam să fac) îndreptarea cea mare! Mă anunț, dar baba nu vrea să mă asculte… La fizică azi s-au luat numai note rele, vreo patru. Eu am citit din Sadoveanu. La română ne-a predat biografia lui Sadoveanu. La socialism prof a întîrziat un sfert de oră. La început era un pic de gălăgie. Pe urmă le-am spus: ”Fiți atenți! Eu nu spun nimic: numai notez și la adunare vă ard”. Din clipa asta a fost o liniște mormîntală pînă cînd a intrat Economul (Moroșan și Nenati mai vorbeau…). În ora de socialism au fost ascultați elevi pentru îndreptare. Numai bine am terminat și eu de citit ”Apa morților”. În ora de istorie s-au luat patru de 4. Nu se știa nimic! S-a anunțat Gozec și a luat 10. La engleză Pop a venit într-un costum nou negru, f aranjat. A ascultat patru elevi. Azi nu i-am scos nici o vorbă. De fapt, azi am intrat în toane rele. De la ora a doua n-am mai vorbit, am stat mereu încruntat. Parcă-mi venea să mor nu alta. Parcă-s sonat. Așa-mi vin niște aiureli prin cap cîteodată de-mi vine să-nnebunesc. Azi m-a luat diriginta la rost că ”discut urît cu tov prof Bauman” care, cică, va propune scăderea notei la purtare.

Azi dimineață și chiar toată noaptea a fost f cald. Începînd de la ora 7.30 a început să ningă și pînă la amiază s-a depus binișor, făcîndu-se alb.

Telucu m-a invitat să merg cu el la ”dentist” la (filmul) ”Diligența”, dar nu m-am dus.

De la 3.00 la 5.30 am tras un pui de somn așa cum scrie la carte… După asta am făcut exercițiile la l. engleză, mi-am făcut lecția mea (Azi, N.L. ”Am auzit că ai luat un 7 la engleză”! Ți s-a dus jumătate din aureolă!” Eu: ”Eh! Poate nu știi că nu mai merg la engleză!” Ea: ”Zăăău?!”). Azi T1 a avut nuștiu ce de discutat cu Mariana Gînsac (cred că în legătură cu o eventuală împăcare cu N.). Atănăsoaie a pus pariu cu T2 că el (T2) se va împăca cu Doina pînă la sf. trim. II (o sticlă de lichior). T2 a primit un răvaș de 4 pagini de la Doina H (T2: ?1?!).

Seara am băut doar un ceai cu lămîie fierbinte, care mi-a fost un medicament bun pt stomacul prea încărcat (gazda-mi pregătise cacao + ficat). Seara am citit odată la l. română, apoi am citit ”Bordeienii” de M. Sadoveanu. După ce-am scris în jurnal m-am culcat la ora 10.30. Apoi am mai citit în pat pînă la 11 făr-un sfert.

Miercuri 30 noiembrie 1966. Astănoapte am visat că am fost trimis la Moscova cu o misiune secretă de către securitate … (?!). Azi dimineață m-am trezit la 7 făr-un sfert. Doamna cică m-a sculat la 6 și eu i-aș fi răspuns… (?!).

Azi a fost senin dar nu s-a topit zăpada – poate are de gînd să se pună pe iarnă.

Am schimbat cărțile de la bibliotecă (am luat vol. 11 și 14). La geografie, rusă și matematică am citit. La început, mai aveam chef de citit, dar de pe la ora a treia, nu știu de ce, nu-mi era deloc a citi. Și nu-mi era a nimic. Să citesc – nu! Să învăț – nu! Să stau în clasă – nu! Să fac orice – nu! Să trăiesc – nu! Și nuștiucum dar eram așa de plictisit și de mîhnit că absolut nimic nu mi-ar fi adus vreo bucurie. Mă gîndeam ce-o să mi se întîmple cînd voi avea un serviciu și o să mă apese așa monotonia. Înnebunesc! Poate ăsta-i rezultatul singurătății mele. La internat, chiar cînd mai eram cîteodată mîhnit – dar luîndu-mă cu prietenii și colegii – mi se transforma mîhnirea-n veselie. Dar acum…

Cîteodată ziceam că să am bani și nu-mi mai trebuie nimic mai mult… Acuma mă gîndesc așa: ce să fac cu banii? Orice mi-aș cumpăra, nimic nu mă bucură; nici carte, nici îmbrăcăminte, nimic-nimic!

La școală sînt tare amărît: au observat toți că nu-s în apele mele. În ore sînt nerăbdător să sune și să mă eliberez de încătușarea spațiului delimitat de bancă. În pauză nu-mi părăsesc locul și nu știu ce să fac. Mai vorbesc cu T1 și T2, dar discuțiile lîncezesc. T1 mi-a adus cele două fotografii făcute atunci în fața internatului, cu mandolina. Într-una am ieșit strîmb pt că în momentul ăla i-am făcut cu ochiul lui Atănăsoaie. N. trimite necontenit bilete lui T1. Doina H. a rămas așa cum a lăsat-o Telucu. După masă am fost cu Telucu la film: ”Fantomas” cu Jean Marais; un film polițist de groază, comic, științifico-fantastic și tot ce vrei. Mi-a plăcut f f mult. Atîta m-am distrat și eu, pe urmă am revenit la starea mea de somnolență. Pe la 6.30 a fost Telucu pe-aici și a stat de vorbă cu mine pînă la 7. Fodor (cl. XI_a A Lic 2) a vorbit cu el și l-a lămurit să se împace cu N. (?!). Mi se pare că Fodor a fost impresionat de atîta tragedie și s-a hotărît s-o reînceapă. Lui T2 îi pare rău că a terminat-o așa repede cu ”Maestra sportului” (Doina H.).

Pînă seara am învățat la engleză, la gramatică: timpul verbelor. Acum e o problemă la mine: dacă să mai urmez sau nu engleza. Chiar nu știu ce să urmez! M-am gîndit la o mulțime de servicii, dar pe toate le-am găsit monotone, seci. Ce-i de făcut? Ce să fac eu o viață-ntreagă dacă de pe-acuma-s plictisit de viață. Poate munca brută să-mi aducă satisfacții (unica satisfacție ar fi să mă sustragă de la gîndurile mele sumbre). Seara am observat că mă doare stomacul. Am preferat numai un ceai, dar a continuat să mă baloneze. Azi n-am citit deloc. Cu gîndurile și ideile astea ale mele pot să mă iau cu Bacovia ”de mînă”. (va continua)

Liviu Druguș

Pe mâine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: