liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 298. Miercuri 25 octombrie 2017. Jurnal de licean prostuț (31).


Vineri 25 noiembrie 1966. Azi e o zi frumoasă, senină și caldă. În centru, peste tot e uscat și alb, dar la periferii stăruie noroaiele. Dimineața, la ușă era diriginta și m-a luat un pic la rost. – de ce n-am bască sau șapcă? Am tăcut și de mîine oi avea grijă ca atunci cînd ajung la ușă să pun ceva pe cap. La rusă n-am avut treabă cu nimeni, adică nu m-a stingherit nimeni de la citirea ziarului. La română Hl.N. l-a ascultat pe H.N. (7). A încercat să ne ”mîngîie” cu glumele lui, Halip N. s-a lăsat și-a început să rîdă; eu am făcut-o pe-a supăratului și sensibilului și s-a lăsat de mine. Am luat de la bibliotecă două cărțulii de Sadoveanu (”Hanu Ancuței” și ”Opere alese”. La ed fizică am fost numai pînă la școală și văzînd că în sală erau adunate vreo trei clase, ne-am întors înapoi (mai mare ciuda că am cărat atîta echipament; teniși, tricou, pantaloni și m-am ales și cu-o absență. Am mers la școală în clasă și am citit două nuvele ”Păcat boieresc” și ”În drum spre Hărlău”). În clasă fetele discutau despre N.L. (origine). La psihologie am citit, de asemenea. La engleză ne-a predat partea a doua a scrierii lui Shakespeare ”Romeo și Julieta” + gramatică. M-a pus de-am citit și eu o dată. Atît!

Azi a fost ziua lui Vasile Mafteian și toată ora am ronțăit bomboane și o ciocolată. După ora asta ne-a luat diriginta în clasă, ne-a ținut o teorie cu ”fuga de la ore” și apoi s-a discutat despre filmul Notre Dame de Paris – analiza. Diriginta a spus că (eu) mă țin de modă și vin cu capul descoperit la școală.

După ora asta am mers cu Gozec prin oraș. De la librărie am luat ”mărfuri” în valoare de  20 lei (carnete, o mapă de plicuri ”Papirus” de 3.50, o cerneală, o vedere-felicitare – 2 lei și un caiet de 10 lei cu coperte roșii). I-am arătat lui Gozec unde locuiesc. S-a zvonit la școală că se schimbă profa de latină și vine unul nou. Vai!

Pe la 3.30 T1 + T2 au plecat la film; dar eu am zis: ”nu pot, mîine am teză”. De altfel, pînă pe la 16.30 am stat mai mult degeaba, aranjîndu-mi cărțile și scriind în jurnal. Cu cele patru obiecte pe care le am mîine (latină, rusă, geografie, fizică) am terminat în mai puțin de un sfert de oră. După asta m-am apucat de istorie. Mîine – teză! Mi-am făcut un caiet de recapitulare pt teză, în care am făcut rezumate la lecțiile mai principale. După calculele mele ar trebui ca nouă să ne dea în teză Mircea cel Bătrîn. (cl XIa D. extemp.: ”Întemeierea statului feudal Moldova”; cl. XI-a F teză: ”Întemeierea statului feudal Moldova”; Cl. XI-a E ext. ”Ștefan cel Mare”, cl XI-a F ext. ”Mircea cel Bătrîn”; cl. XI-a E: TEZĂ: ”Mircea cel Bătrîn”. Just!

Spre seară ”gospodarii” s-au dus în vizită și am rămas singur acasă. Pe la 7 am mîncat două căni de cafea cu pîine. După ora 8 am început să citesc iar din ”Neamul Șoimăreștilor”. După asta mi-am făcut exercițiul la l engleză după care am scris în jurnal. Azi nu mi-a făcut focul în cameră și nu-i mare diferența față de cînd făcea focul.

Sîmbătă 26 noiembrie 1966. La fizică și geografie am citit din Sadoveanu cîteva nuvele luate azi de la bibliotecă: ”Cozma Răcoare” și ”Ion Ursu”. În ora de latină de asemenea am citit și baba nu m-a stingherit. Înainte de ora de teză eram f vesel, discutam cu toată lumea și fiind sigur că ne dă Mircea cel Bătrîn nu mi-am mai făcut alte ”ajutoare”. În sfîrșit, vine și profesoara și scrie subiectul pe tablă: ”Războiul de apărare de sub dominația otomană condus de Mihai Viteazul”. Culmea! Nici nu l-am citit pe Mihai Viteazu și – chiar de la început – nenoroc: Luchienița se așează lîngă mine. La început am tras o barbă, apoi, cînd era lîngă mine am copiat-o dintr-o fițuică a lui H. N. Spre sfîrșitul orei s-a deplasat în față și-am scos cartea pe bancă, de-am pompat ceva. Totuși, n-am reușit să termin (pe-un 7). La rusă ne-a pișcat un extemporal și eu nici nu știam despre ce-i vorba. În fine, cu ajutorul vecinilor l-am făcut pe-un 5. Am rîs un pic cu our teacher (Dolenciuc).

Azi, în pauza mare, a fost mama pe la mine. Mi-a adus schimburi, fructe, grisine. Dar ceea ce așteptam eu mai mult n-a adus: scrisori (pt că nici n-au venit). Așteptam de la Natașa, R(adio) Moscova, Cuba și Israel. Mi-a spus despre noile mîncărimi profesorale de la Grămești (au făcut o scrisoare de reclamație la ziarul ”Munca”). Mi-a spus să mă astîmpăr și eu cu reclamațiile mele, că-s în ultimul an, am maturitate și admitere și să nu mă pice. Mi-a dat de grijă cu latina. Mama mi-a spus că este dispusă să-mi plătească ore de meditații la prof Vișan (10 lei) dar am refuzat. Ce, eu nu-s în stare să scot o medie? Mircea i-a scris de cei 800 lei și am fost nevoit să-i spun de toți banii (acasă i-am arătat și cecurile). După asta mama a venit la gazdă (cică n-a umblat la valiză (?)). La gazdă (acasă) am luat masa cu toții, m-am schimbat, apoi am mers cu mama la film la ”Flacăra”. După o perioadă destul de mare de cînd n-am văzut un film, iată că încep iar. Am văzut filmul româno-francez ”Steaua fără nume” după piesa lui Mihail Sebastian, cu: Marina Vlady, Cristea Avram ș.a. Mi-a plăcut într-un fel, dar nu m-a mișcat prea mult. Mi-a plăcut pt că-i românesc și arată un cadru românesc. La film m-am întîlnit cu Lăzăreasca (abia mi-a răspusn la salut). După film am fost cu mama prin oraș și mi-am cumpărat un fular de mătase artificială (40 lei) în culoarea balonului și o șapcă de elev (37 lei) ca să nu-mi mai facă diriginta scandal, iar îngîmfatul de Pop să nu-mi mai zică că n-am ”chipiu”.  Mama a plecat la 5.30, iar eu am zăbovit prin oraș (mi-am pus un blacheu (50 de bani). M-am întîlnit cu H.N. apoi cu T1 + T2. Azi trebuia să mergem tustrei. Ei s-au dus: aveau de văzut pe Doina H și Natalia. Eu am venit la gazdă, am mai stat de povești, am halit bine. A venit Rodica Pîrghie ș.a. și nu mă simțeam prea bine. Am citit din Sadoveanu pînă la ora 10.30. M-a cuprins o tristețe sfîșietoare terminînd de citit ”Ion Ursu”. (va continua)

Liviu Druguș

Pe mâine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: