liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 297. Marți 24 octombrie 2017. Jurnal de licean prostuț (30).


Miercuri 23 noiembrie 1966. Dimineața m-am sculat la 6, am învățat două teme la l. română, apoi am halit (ceai + două pîrjoale) și-am plecat la școală.

În ora de matematică, profesoara Lăzărescu mi-a făcut observații că ”ce-am făcut la internat? mă dau afară de-acuma?” Eu: ”Tov. profesoară, nu-i drept ce v-a spus tov. director Botez! Nu bine termin de spus și mă ia diriginta afară (din clasă): ”Ce-i Druguș? A fost tov. director Botez la noi la școală și a spus cam multe”. I-am explicat iar că nu e adevărat, că toate aceste vorbe pornesc de la scrisoare… Ea: ”Bine, eu i-am explicat și tovarășei directoare și noi mai știm și altele…”. Ce dracu o fi știind, doar n-o ști de T0.

În pauză, toți băieții claselor a 11-a au fost adunați în sala de cor unde a fost un tov căpitan de la comisariat spunîndu-ne despre serviciul militar. Durata: un an și patru luni în caz că nu mergem mai departe; 6 sau 4 luni în cazul că urmăm o facultate. Ne-a citit pe toți de la cel mai mare pînă la mine (cel mai mic ca vîrstă). Ne-a ținut toată pauza și cîteva minute după ce a sunat.

Cînd am intrat în clasă toți dădeau teză la limba română. Teleagă Viorica a tras un bilet căzîndu-i ”Realismul în opera lui Rebreanu”. Am scris 3 foi (6 pagini). La biologie am dat cîteva răspunsuri bune. Zăicescu: ”Măi Halip măi, nici nu-ți vine să trăiești cînd vezi cîtă frumusețe e în munții ăștia, măi!”. ”A vorbi gural” este o expresie a lui Zăicescu. La l rusă am luat o lecție nouă. După ce s-a citit de cîteva ori și s-a tradus, prof Dolenciuc întreabă: ”mai e nevoie să traducem?”. Nimeni nu zice nimic. Apoi, iar: ”Dacă cineva vrea, atunci se va traduce”. Eu, care nici nu știam bine despre ce era vorba, ridic o mînă și, de nevoie, a trebuit să se traducă. După asta, rîzînd, mă pune pe mine să citesc și – de-al dracului – să și traduc. Am citit și-am tradus zîmbind și făcînd glume cu clasa, iar profesoara zîmbea și ea foarte îngăduitor.

Deodată vine secretara (Liceului) și mă ia jos la direcțiune. Aici erau doi ofițeri de la M.A.I. în civil (unul de la miliție, celălalt de la securitatea din Suceava). În cabinet mai erau: Andrișan Gheorghe, Gherasim Toader (T1) și Bădeliță Toader (toți din a XI-a D). Ne-a propus să mergem la școala militară de la București cu durata de trei ani. Condiții de admitere: istoria și socialismul (cl. XI). Scris și oral. Întreținerea – gratuită. Devii locotenent major la securitate și miliție. Ne-a întrebat pe toți toate datele personale pe care deja le aveau. La urmă, ne-a întrebat: vrem sau nu. Toți au vrut, numai eu am refuzat. Cei care au primit această ofertă au fost convocați pentru a veni la raionul de miliție la ora 5, unde li se vor mai da indicații și să semneze angajamentele.

Azi am ieșit cam fiert de la școală: mă freacă atîta toți, apoi chestiile astea de ordin militar, cu Botez, teza ș.a.

Am venit prin oraș, apoi am venit la gazdă, am mîncat (supă, pireu + carne și gogoși + mămăligă). Am fost la internat și-am vorbit cu casierul despre banii pe restul lunii. Mi-a dat Ciupic banii (75 lei – l-am înșelat cu 7,50 lei). Am venit apoi în oraș și pînă la 3.30 am cumpărat vreo 4-5 vederi + mînăstirea Voroneț (2 lei), 10 timbre de 0,55, 2 plicuri de-un leu. Am cheltuit o grămadă de bani. Am venit iar acasă și m-am pus pe scris scrisori. I-am scris lui Sveta (Suceava – Biserica Mirăuților nr 8517 și Suceava – cetatea și orașul – nr. 8504), acasă și lui Mircea. După asta am scris în jurnal pînă la 6.30 A fost T2 pe aici și-am vorbit cu el. T1 a mers la miliție, iar mîine se duce la Suceava pentru a-și cumpăra ochelari de vedere (0,02 și 0,05). Am făcut rost de-un leu nou A – 0001. I-am promis unul lui Sveta. De acum voi trimite cîte unul la toți corespondenții mei din străinătate.

Am rămas în pană de cerneală și am folosit o mină (pix) de-a gazdei.

Azi era cît pe ce să mă bat cu boul de Hallus Radu, cl. XI-a D. Este mai mare cu 2-3 ani ca mine (dacă nu erau mulți pe-acolo sigur mă băteam cu el – ce-o fi o fi, că doar nu mă lua dracul).

Înainte de ora 7 am luat masa (două căni de cafea și pîine, pînă n-am mai putut). După asta am stat de vorbă cu domnu Nicu (Velniceru) – zugravul, pînă după ora nouă. L-am întrebat ceva în legătură cu viața de securist (m-a lămurit: nu-i bun) după care mi-a povestit absolut toată viața sa de militar, cum a fost recrutat, dus la București și Oradea, apoi viața lui pe la diferite unități și apoi liberarea. Povestește frumos și curgător, fumînd într-una și nu-ți mai vine să te dezlipești de el. (avione cu urechi și vapoare cu copite = cai). Seara am stat pînă la 11, am mai învățat ceva, apoi am citit cîteva foi în pat din ”Neamul Șoimăreștilor”.

Joi 24 noiembrie 1966. Dimineața m-am sculat la 6. Pînă la 7.30 am învățat la socialism și istorie, iar de la 7.20 la 7.45 am cremuit și lustruit pantofii, m-am spălat apoi am mîncat două căni de cafea și pîine cu unt. Mi-a pus două felii de pîine cu unt să mănînc la școală. Azi mi-am luat galoșii. Am ajuns la școală la 8 și 2 min. Noroc c-a întîrziat și Economu un pic. Nu știu cum, dar de la o vreme Economul este tare bun la note și scuză pe oricine vrea. La română numai cît ne-a spus notele la teză și a predat toată ora (patru de 4, nouăsprezece de 5, doi de 6, opt de 7, trei de 8 și doi de 10 (N.L. și Vîntu). Eu, H.N. și Gozec avem 6. Cei care au note sub 7 au greșeli de ortografie. Deci și eu! Cum dracu?! La fizică am mers cu toții în laborator, a ascultat o elevă, după care ne-a explicat transmiterea undelor, cu aplicații practice: aparatul de radio. La difuzor au cîntat Nenati Lucia (light music) și Băimăcean (populară). Amîndouă au cîntat foarte frumos. Azi Gozec a venit puțin pilit la școală (i-a venit fratele din armată). Mi-a dat un leu nou să iau o gogoașă și-a zis că să ne împăcăm, că ce dracu? a făcut-o și el pe prostu. La chimie am făcut ce-am făcut și am dormit toată ora, fără să am habar de ce a vorbit Repca. La urmă, s-a prins că am dormit  și a anunțat: ”Să știți că Druguș a dormit toată ora!”. M-am sculat în picioare și m-am justificat: ”Tovarășa profesoară, am o durere de cap”.  La engleză a predat toată ora.

Azi T1 a fost la Suceava de și-a cumpărat ochelari. (Acum au o mulțime ochelari: Bujdei, T1 ș.a.).

Pînă la amiază a plouat și e o mare apăraie pe străzi. Am mare noroc de galoși. După ce-am luat masa (supă și macaroane cu nucă + carne și pîine), am ieșit pe-afară. M-am întîlnit cu Caldare V și Rusu I. Mi-au spus că la internat se fac pregătiri febrile pentru a preîntîmpina ancheta și inspecția organizată de ziarul ”Zori Noi”. Sînt f curios să văd ce-o să iasă de aici. Pînă la 4 i-am scris lui Babii Nistor. Și am scris în jurnal. Ieri Albu Dorina a primit scrisoare de la Lidia – o elevă din Mașcăuți. Spre seară am ieșit în oraș după cumpărături. M-am întîlnit cu Prandea care, f. amabil, m-a întrebat cum o mai duc. În oraș m-am întîlnit cu Ilie Gherasim cu care m-am dus și pînă la internat. Aici se cunoștea că se aștepta o anchetă și o inspecție – era curat și spălat pe jos. Am vorbit cu băieții din meditația de cl. XI-a. Toader are o pereche de ochelari care-l aranjează. A fost și i-a luat de la Suceava (96 lei). T2 ar vrea să se mute la gazda mea. Nu cred că o să se poată, deoarece nu vrea diriginta (and especially I). Am dat ochii cu Haiuță (se poartă tot frumos cu mine). Seara, după ce-am luat masa, domnu Nicu mi-a mai povestit din pățaniile sale de pe la școală (dădea la cîini pîine cu țuică și-i îmbăta imediat). Seara, dînșii (LD: gazdele) au fost la spectacol, iar eu am stat pînă la 10.30 de-am citit ”Neamul Șoimăreștilor” și-am ascultat muzică. (va continua)

Liviu Druguș

Pe mâine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: