liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 296. Luni 23 octombrie 2017. Jurnal de licean prostuț (29).


Luni 21 noiembrie 1966. Noaptea a căzut bruma, iar aerul e grozav de rece, fiind senin. La l rusă am citit ziarul toată ora. Habar n-am ce s-a discutat în clasă. Și nici nu mă interesează. Cine-i vinovat de asta? Profesoara! Fără pic de interes pentru noi își face numai datoria și nu știe să antreneze clasa la lecție, așa cum procedează prof. Savin – tipul/ idealul profesorului model. La ed fizică am mers numai eu cu H.N (Halip Nicolae). Am sărit și am făcut exerciții la saltea. Cu Gozec nu vorbesc. Atîta i-am spus cînd l-am văzut că citea un dox în ora de matematică. ”Gozec! Ce citești?” El: ”Un dox. Colecția ”Femei celebre” ” Eu: ”Tu nu știi că nu-i voie?”. N-a zis nimic. Aș vrea să-mi pun în funcție împuternicirea dată de T0, dar nu știu dacă aceasta e valabilă și la școală. În fine, ”Gozec e un element rău ce trebuie pus la punct” – pe tăcute și pe neobservate. La ora educativă (ora sexuală) dirig. a vorbit despre ”Petrecerea timpului liber”. Ne-a sfătuit și ea – ca și Zăicescu anul trecut – să ne ținem un jurnal intim și să purtăm corespondență (poate știe ceva de mine….).

După ore, am încercat cu T1 la gazda de la bloc, dar nu era acasă și ne-am lăsat păgubași.

La masă, la internat, Țopa ne-a dat la toți de la Liceul nr 2 cîte o plăcintă-n plus: ”Na-vă, mă! Poate-ți mai face o scrisoare la Zori Noi”, iar Lucreția de colo: ”Vezi că au muște-n ele!”.

După masă am ieșit cu T1 pînă-n oraș; ne-am întîlnit cu Haiuță pe drum. Ne face el un pic de morală, că umblăm cu capul gol, apoi eu îl întreb (de chichi): ”Tov. pedagog, ce faceți cu mine, mă mai dați afară, sau ce faceți?”. El: ”Tu stai bine așa cum stai! Tov. director nu ți-a zis nimic? Ia și plătește și pe decembrie și poți sta pînă la sfîrșitul trimestrului. Nu știu de ce, dar mi s-au părut așa de false vorbele astea, că m-m înciudat, mi-am făcut socotelile și m-am hotărît: ”Azi plec la gazdă”.

Am fost la internat, am scos valiza, mi-am bucșit-o cu cărți, apoi împreună cu Halip Neculai, căruia-i pare cel mai rău că plec de la internat, am venit pînă la gazdă, am deșertat valiza de cărți și înapoi la internat. Pînă la 5 am stat corect în meditație, ca orice elev intern. Toți băieții îmi ziceau să-i fac ceva lui Hamza (LD: Hamza = Prandea), să-l enervez, dar nu știu cum nici n-aveam chef și nici nu mă lăsa inima să-i fac figuri de astea. Și nu i-am făcut. În pauza de 5 m-am dus la gazdă cu valiza plină de rufe și celelalte haine ale mele. Într-o pauză, mă întreabă Prandea: ”Druguș, tu trebuie să pleci, ai găsit gazdă?”. Eu: ”Da, dom pedagog, dar de cînd trebuie să plec?” El: ”Ordinul era de ieri…” Nu i-am zis nimic, că plec sau nu. În pauză am ieșit cu T2 în oraș. Am vorbit despre ”felul meu de a fi încrezut”. T2: ”Au și dreptul să te caracterizeze așa devreme ce le-ai respins prieteniile…”. T2 a plecat de la ora 19 și n-a venit pînă la ora 23. A stat în parc cu N.(atalia) și au dus tratative; se pare că lucrurile au revenit la normal. Seara, Prandea s-a purtat și a vorbit foarte frumos cu mine. Seara asta dorm pentru ultima dată la internat. Unora cred că le pare rău că plec, după cum și mie îmi pare rău după unii și după colectiv în general.

Marți 22 noiembrie 1966.  Dimineața, mi-am făcut frumos bagajul, am dus așternutul la gazdă pe la 6.30 (încă nu se sculaseră). Azi dimineață i-am spus lui Prandea că plec de la internat (pe un ton foarte supărat și cu o mare părere de rău). El: ”N-am ce-ți face! Eu am făcut tot ce-am putut! Am avut chiar sarcină să o fac și să te rețin în internat, dar tov. Botez a susținut categoric…”.

Da dă-i dracului, ce, o să mă rog de ei? Niciodată! Aveam de gînd să mai fac o scrisoare, dar acum mă gîndesc la șansele pe care le-ar avea o asemenea scrisoare… Am predat ”cazarmamentul” lui Florea și lui Prandea și cu asta am plecat la gazdă. Adresa gazdei: Calea prieteniei, nr 2. De fapt, intrarea e prin V. I. Lenin, vis-a-vis de comisariat. Alături de tov. Velniceru (gazda) mai stă și maiorul de securitate …. cu care gazda nu prea se are bine. Dacă mă întreabă cineva cine sînt spun că sînt o rudă pt a o ajuta pe Mariana (fata lor, în cl. V-a la Mixtă 1). Mai au o fată, Nicoleta – la grădiniță. Tov Velniceru-i maistru zugrav, iar dînsa-i casnică. Dimineața am mîncat cafea și pîine cu unt.

La școală încă n-am spus la nimeni și nici n-am chef să se afle prea degrabă de locuința mea. Prima oră – latina! Deoarece ieri am mai învățat cîte ceva, azi m-am anunțat, împreună cu alte două eleve slabe. Dar de la început nu i-am știut cuvintele. Poezia pe de rost și de tradus am știut – atît și nimic mai mult. Pt azi mi-a dat un chinuit de 5, dar mie îmi trebuie trei de 6! Mă voi anunța mereu. La fizică m-am scuzat pentru că n-am fost data trecută! La română ne-a dat cele patru subiecte pt teză și ne-a dat liniile generale după care trebuie să prelucrăm aceste teme. La istorie m-a ascultat. La lecția de azi i-am știut, dar din urmă m-am încurcat și nu i-am știut anii. Rîdeam și eu și clasa și profesoara de prostiile mele. Pînă la urmă mi-a pus 7. La engleză, Pop a ascultat exercițiile, apoi a scos niște idei generale din ”Romeo și Julieta” și ni le-a dat în românește. I-am dat și eu cîteva răspunsuri bune. Acum sînt cam absent în clasă și mă uit și eu la dracu. Totuși sînt atent la ce se explică în clasă.

După ore am fost pe la internat și m-am interesat de banii pt cantină. Am vorbit cu casierul: m-a învățat să-i aduc o chitanță de la Ciupic cum că nu mă mai pontează și să fac o cerere la direcțiune. El: ”De-acuma nu mai ești Druguș, ești domnul Druguș!”. Prandea mi-a dat informații f amabil.

Apoi m-am dus la gazdă, am mîncat (felul I – supă cu mămăligă, II – pireu cu sos și 2 pîrjoale + mămăligă și gogoșari – m-am săturat.). De la 14.30 m-am pus serios pe învățat. Mi-am aranjat frumos cărțile în dulap și în valiză, rufele în șifonier, apoi am început să citesc cu mare atenție și începînd să-mi fac notițe la obiectele la care pînă acuma nu dădeam nici o importanță! La geologie, geografie și matematică. La l rusă nici prin cap nu mi-a trecut să învăț. O las baltă. Mi se pare că T1 + T2 au fost la film. Pe la 5.30 au trecut înapoi și T1 a fluierat fluierătura convențională. Cînd m-am gîndit și eu să apar la geam, erau plecați. În cameră nu e frig, dar nici prea cald, deși soba e fierbinte.  Pe la 6.30 am plecat în oraș și astfel am mai făcut o pauză. Mi-am cumpărat o pereche de galoși nr 42 = 32,50; perii de pantofi (de dat și de lustruit), o vedere, o lamă, un plic și cam atît. Am o listă întreagă cu ce trebuie să cumpăr. Am scos 70 de lei de pe cec + 30 lei de la fondul clasei. Cînd mergeam prin oraș, m-am întîlnit cu Iulia care zice: ”Bunăseara” – eu însă am trecut f grăbit și fără să mă uit. Au apărur bani noi – socialiști. Au exact dimensiunea unei ruble (am măsurat).

Seara am halit o juma de pește + ceai și-un pahar de vin, după care am stat mult de vorbă cu stăpînul și stăpîna casei. Chestii de meserie (zugrav), de școală ș.a.

După asta am mai citit la l română, am făcut cererea pentru direcțiune și am scris în jurnal pînă la 11.15.

Azi a fost o zi minunat de călduroasă și frumoasaă, cer senin. Peste tot e uscat acum.  (va continua)

Liviu Druguș

Pe mâine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: