liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 295. Duminică 22 octombrie 2017. Jurnal de licean prostuț (28).


Vineri 18 XI 1966. Dimineața, îmi spune Prandea: ”Druguș, am vorbit ieri cu maică-ta ….. ăăăă, eu cu mama ta și …. ăăăă o să vedem. Mă duc astăzi la tov. Viforeanu și o să vedem…”. Cred că ăsta numai mă încurcă. Sper ca Duminică să-i dispar în mod misterios și… adio mamă!

De la 6.30 la 7.30 am transcris în curat scrisoarea + ”Bucharest” + o vedere din park, Casa de cultură și Ruinele Cetății Suceava.

După ce am luat masa, am mers direct la poștă. Recomandata a costat 5 lei (a întrecut greutatea).

Zăicescu se plimba în chip misterios prin fața Liceului 1. Ieri, H.N. a plecat de la școală acasă pentru a aduce o dovadă și astăzi a lipsit de la ore.

În ora de rusă nici n-am știut ce s-a discutat. La română – am scris în jurnal, am rămas puțin în urmă. Ne-a adus extemporalele la chimie – 7! La limba română Pascaru Ilarica a scris: ”Soldații lui Ștefan Gheorghidiu au găsit niște căruțe cu divizii”.  Hlinski: ”Voi ați înțeles greșit democrația. Sînteți niște răsfățați ai veacului. Sînteți o generație în care toți vă pierdeți în anonimat și niciunul nu încearcă să se ridice. Cred că voi o să luați – majoritatea – bacalaureatul, dar mai departe sînt sigur că nu reușiți…”.

Dirig. mi-a corectat materialul pentru adunare: ”E bun, dar ai un scris neciteț…”. La engleză am activat și eu ca niciodată anul ăsta și m-am anunțat din bancă. Din fericire toate propozițiile au fost făcute bine.

La masă m-am întâlnit cu casierul de la Lic 1: ”Ce faci cu ăia de la direcțiune – nu te mai împaci cu ei?” Eu: ”Da nu mai știu! În orice caz cred că mă duc de la 1 XII!”. El: ”Fii atent măi Druguș la ce-ți spun eu, care am experiență! Tu cînd ai făcut scrisoarea aia trebuia să te gîndești la șansele pe care le ai. În cazul ăsta nu ai nici o șansă. Ei au întors-o tot pe-a lor. Nu există perfecțiune socială. În orice regim!”. Am meditat asupra acestor vorbe. Cum o fi oare?

Mîine am teză la geografie – două fițane (tare mă tem că nu merge). În pauza de 8 am făcut bairam mare: chiuituri, strigături, bătăi, cîntat din fluier și altele.

Sîmbătă 19 XI 1966. Dimineața m-am sculat foarte vioi și plin de viață; m-am spălat pe jumătate, mi-am făcut pantofii. Am plecat la școală cu galoșii care-s cam mari. Ca să fiu și eu o zi corect, mi-am luat basca. Ca apoi să ajung la școală și să-mi facă Pop mizerie. Din toți de la internat care aveau bască, deci nu aveau șapcă, se găsește deșteptul să se lege de mine: ”Druguș, unde-ți este chipiul (șapca)? De ce nu vii în uniformă la școală?”. Cînd am văzut-o și pe asta, m-a băgat în draci, am făcut stînga-mprejur și m-am întors la internat. Ceilalți s-au mai rugat și au intrat așa. La internat am stat în meditație și am citit de la Subcarpați pînă la Podișul Moldovei. După asta mă duc la școală și dau teză la geografie. La punctul meu – un mare noroc – mi-a căzut Podișul Moldovei. I-am tras ”barbă” și la urmă am tras și cartea. Totuși e periculos de copiat la asta.

În pauză, Raif Ingrid (cl XI-a F): ”Liviu! Ce ți-a căzut? Ai știut? Cum ai scris?”. Ce s-o mai fi interesînd și asta de mine? She isnt bad!

Azi a fost o vreme cum nu se poate mai urîtă (un cer plumburiu și o ceață scîrboasă a stăruit all the day long). Azi T1 i-a trimis Nataliei cîteva bilețele care au adus șiruri de lacrimi și mari supărări! Ce mai! O tragedie întreagă. Dumneaei și-a luat frîu liber și și-a permis cam multe, ceea ce lui Toader nu i-a plăcut. Tot azi a făcut și T2 o ”boacănă” cu Doina H., lăsînd-o baltă și apucându-se de o fostă prietenă: Manea Dorina (XI-a F).

Azi am pierdut ora de fizică (și tare-mi pare mie rău…). La l rusă a adus tezele: 6! În general sînt note f slabe. S-a făcut corectarea tezei și ne-a dat drumul cu 10 min mai înainte. M-am dus s-o chem pe dirig pentru a veni la adunare și m-am întîlnit cu Zăicescu: ”Vezi măi, v-ați apucat de făcut reclamații și-acuma tot voi ați ieșit prost. Da măi! Lor nu le place critica, și-acuma au prins ură pe voi. Stai acolo la internat pînă la Crăciun și apoi vom mai vedea noi… (Poate are de gînd să mă dea cu Gherasim la vreo gazdă).

De la 1 la 2 am ținut adunarea generală pe luna noiembrie. Trebuia să participe și Gemănaru. N-a mai venit și am început numai în prezența dirigintei. Am citit darea de seamă făcută de mine și apoi au urmat discuțiile. Nu m-am intimidat cum s-ar fi așteptat ”unele”. Cît a stat diriginta, adunarea a mers cum a mers. Dar apoi a plecat și-am rămas singur. S-a vorbit destul de neserios. Și mie-mi venea a rîde din cînd în cînd. N.L mi-a trimis un bilet pe care l-am citit după adunare (Tov secretar (puștiulică). Ar trebui să respecți mai mult fetele din 3 motive). A vorbit Vlonga Aurora (ai simpatii: Grijincu, Pîrghie ș.a.) Băimăceanca n-a fost prea bucuroasă c-am pus-o să vorbească. Pe la urmă, l-am pus și pe Gozec să vorbească deoarece se rîdea în prima bancă. Nici n-a vrut însă să se scoale și mi-a răspuns obraznic. Nu i-am zis aproape nimic, însă o să-l zic dirigintei și să-i scadă nota la purtare. În fine, am terminat și cu adunarea asta care a ținut fix o oră. Toader a avut și el adunare (a participat Zăicescu și dirig.) și s-a terminat mai tîrziu cu vreo 20 de min.

După masă, m-am spălat iar, m-am schimbat, m-am periat, mi-am făcut pantofii, am pus pantalonii la dungă (nici nu mai semănau a pantaloni). T1, T2, M.V., Atănăsoaie au plecat la 3 la școală. Clasa XI-a F are azi adunare generală. Pe la 4 am ieșit și eu în oraș și m-am îndreptat apoi spre Casa de Cultură. Pe la 4.30 tocmai ieșeua cei din F de la adunare. M-am întîlnit cu diriginta și mi s-a spovedit. A spus că i-a plăcut la adunarea de la F. (o adunare cu temă: ”Obișnuința – a doua natură”. D. Hlinski a pregătit un material foarte bun și i-a plăcut f mult cum a vorbit Piecnița. Eu: ”Da, tovarășa dirigintă, e băiat inteligent”. La Casa de cultură m-am întîlnit cu T1 și T2. După îndelungi înghesuieli am reușit să intrăm înăuntru (T2 a făcut 20 lei ciubuc). Am avut și locuri în față (eu cu T1). T2 cu Manea Dorina au stat la balcon. A prezentat de la 6 la 8.30 ”Music Hall Galați”. Un program variat (un harem necorespunzător – ești născut înainte de 23 Aug. 1944, ai făcut liceul la Sf Sava, stai pe Lipscani, te cheamă Brîncoveanu. Eu stau pe bulevardul Muncii!). Au fost trei prezentatori comici, care ne-au distrat mereu. Au avut și ceva cîntece bune: Jula + Miron – the best.

După spectacol T1 a venit la internat, iar eu neștiind de el am mers prin oraș, după care am venit la internat. Prandea: ”Unde-ai fost, Druguș?!” Eu: ”La spectacol”. El: ”De ce n-ai anunțat?” Eu. ”Nu era nimeni aici”. El: ”Nu știu ce-i cu tine, măi Druguș, tu ori le faci intenționat, ori… Nu știu…. Nu știu… A venit tov director pe-aici și mi-a spus că ce s-a hotărît e sfînt. N-am ce-ți face!”. Pagubă-n ciuperci!

Telucu a venit și el pe la vreo 9. A fost cu Ichim (sfetnicul lui de taină) și cu Manea D. pînă la ea acasă. Ca un făcut, au ieșit ca din pămînt Doina H. și Natalia. De nevoie a mîncat și o prăjitură la cofetărie, dar în zadar. L-au urmărit – doar-doar ar intra în vorbă cu ele. El însă nu le-a dat atenție și nici nu s-a uitat.

Mi-a spus Buliga că ar fi vrut Rezuș să se întîlnească cu mine (about letters). (va continua)

Liviu Druguș

Pe mâine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: