liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 287. Sîmbătă 14 octombrie 2017. Jurnal de licean prostuț (20).


Sîmbătă 29 oct. 1966. Prima oră – liberă (fizica). Fetele mele n-ascultă de vorbă bună. Am procedat ca de obicei. Am chemat-o pe dirigintă. Aceasta le-a făcut morală și m-a împuternicit să-i scriu pe cei indisciplinați. După ce a plecat (diriginta) a fost o liniște de mai mare dragul. În ora de l latină a venit femeia de servici cu condica și profesoara a citit (despre) eliminarea pe trei zile a elevilor Aga și Piecniță pentru un cîrd de abateri, cu mențiunea că la cea mai mică deviere (urmează) exmatricularea din școală. Telucu se aștepta la plăcinta asta. În ora de istorie profesoara îmi spune o vorbă cu înțeles: prietenii vrăjmașilor noștri sînt și vrăjmașii noștri și arată înspre clasa a 11-a F (era vorba de T2). În ora de rusă m-am dus în rîndul de lîngă geam și am ascultat muzică la un aparat de radio minuscul adus de Rodica Moroșan. Mă trezesc cu un bilet de la N.L.: ”Ești prieten cu Telucu?”. Eu: ”Nu-ți răspund și nu-ți spun un cuvînt pînă nu-mi dai cele două scrisori. Sînt sigur că știi de ele”. Ea: ”Ești nebun! Asta-i calomnie curată și se pedepsește. Poți s-oncurci. Pentru orice eventualitate păstrez biletul”. Nu i-am răspuns nimic, să nu creadă că am chef de discuții. După masă, T1 s-a dus cu N. la film, iar eu cu T2 am rămas la internat în dormitor. Un timp am stat de vorbă, tachinîndu-ne mereu. Pe la 4 a adormit f bine și la 5 cînd a venit Cucoș nu mai puteam de somn. Picam nu alta. În meditație am scris la limba rusă și la matematică, apoi am scris în jurnal. Telucu a făcut poezii lîngă mine (despre toamnă și despre ”concediul” său). De la 6 a plecat în oraș (are întîlnire cu Doina H.). Ieri s-a întîlnit cu taică-su (LD.: adică profesorul Hlinski) cînd venea pe Calea Prieteniei – o condusese acasă. După ce se dă masa, pleacă și Toader la noi ”convorbiri”. Numai eu am rămas pe tușe. Dar asta e numai pt că așa vreau eu. Azi vremea a fost schimbătoare: cînd înnourat, cînd soare. Dar și cînd era soare era frig. Seara s-a înnorat complet și s-a răcit și mai mult. Cu ocazia asta am răcit și eu un pic. Mîine, la Casa de cultură, la instruire. Ceilalți elevi și uteciști din clasele 9 – 11 vor pleca organizat cu școala la filmul documentar de la cinema ”Flacăra”.

Duminică 30 oct. 1966. Dimineața ne-am sculat la 7.30. Azi i-au venit părinții lui Toader de-acasă. Pe la 8 a venit tata și mi-a adus servieta cu schimburi, fructe, Dicționar frazeologic romîn – englez” și două scrisori de la Moscova: una de la Radio (au uitat să pună în plic adresa secției speciale de limba engleză). Mă invită pentru la anul la ei la redacție. A doua (scrisoare) e de la Natașa: mi-a făcut istoricul orașului Moscova și altele. Din cele trei numere de Moscow News aduse de tata am decupat ”Coupon No 3”. Le strîng pentru a le trimite la Moscova și pentru a căpăta un ”souvenir”. Am mai colecționat 5 vederi din Moscova (3 de la Natașa și două de la R.M.). I-am spus tatei că aș vrea să mă duc de la internat pentru că mă simt urmărit. ”Lasă că-ți voi spune” și nu i-am mai spus. După ce-am luat masa m-am îmbrăcat și m-am dus la C.R.C. (Casa Raională de Cultură). Plouă mereu, s-a făcut noroi. Am plecat nervos, fără chef, supărat. Toader s-a dus prin oraș și și-a cumpărat un balon de 500 de lei, foarte simpatic. A întîrziat un pic. Am stat în ultimul rînd cu T1. (O dată a venit N.L. – ”Liviu, unde-i Hlinski?”. Muțește, i-am arătat direcția – mai în față”. (Nici o vorbă). Toată activitatea de azi la C.R.C. a fost compusă din: 1. O informare politică despre războiul din Vietnam 2. Simpozionul G. Coșbuc 3. O expunere susținută de tov Fedorciuc M. 4. O expunere ținută de tov Geosanu. În încheiere a vorbit tov prim secretar al org. UTC pe raion, Hrișcă Vasile. Simpozionul a fost destul de reușit și Gavril nu s-a mai emoționat. În pauză, am vorbit cu el să-mi aducă un tranzistor ”Kosmonavt” din U.(niunea) S. (ovietică). (LD: adică un aparat de radio cu tranzistori, portabil). Taică-su este la Kiev și Odesa. Mi-a intrat o idee fixă în cap: să am numaidecît un tranzistor. Cei de la internat trebuie să meargă încolonați și să cînte. Cuvinte și expresii bulgărești luate de la Telucu: ”Mir ide s bîrzi kracini” = Pacea vine cu pași repezi. Lecă nuș = noapte bună, Predaiete-se = Predați-vă și Nema = Nu există. De la pct 2 am stat cu Toader în primul rînd (nr 1 și 2). Am scris f mult în carnetul de însemnări. Lucruri importante. Am scăpat abia la 2.15. Afară era frig și ningea. Prima ninsoare din anul ăsta – terenul fiind ud, nu s-a prins nimic. Azi m-am întîlnit cu Amariei Vasile (clasa XI_a la Liceul din Siret) și am schimbat cîteva vorbe. La internat, Țopa a făcut un pic de ”muzică” cînd ne-a dat masa.

După masă am stat în dormitor (făcînd multă muzică și, bineînțeles, mult scandal). Mai tîrziu am ieșit și noi în oraș, am făcut cîteva plimbări. Eu cu T2 am rămas mai în urmă, ne-am întîlnit cu Prelipcean și nu ne-am lăsat pînă nu ne-a dat cîte-un rom mic. În timpul meditației n-am învățat nimic și nici n-am reușit să-mi scriu în jurnal.

Seara s-a dat drumul la 8.30. Cînd m-am culcat, ningea și pe acoperișuri s-a pus un strat subțirel alb, de zăpadă. Oare să vină deja iarna? După atîtea zile frumoase, brusc s-a schimbat vremea. Recoltele de porumb și cartofi sînt încă neculese. În dormitor am început să mă tachinez cu Telucu (de fapt, azi toată ziua  i-am răspusn pe dos și în zeflemea. De ce? Nici eu nu știu. Așa am avut eu chef!). Am ajuns să ne pocnim peste mîini și să vorbim urît. Toți se culcaseră, numai noi continuam războiul. Am ajuns la injurii, amenințări, bineînțeles pînă la o anumită limită. Dar nu a lipsit mult să ne batem. În orice caz, el este mai mare cu doi ani ca mine și este mai voinic.

Seara, pînă să adorm, am făurit o serie de visuri mai puțin realizabile. Mă visam la Moscova, la Natașa și apoi mergeam pe la redacție la Radio Moscova să mi se ia un interviu. Am adormit cu gînduri frumoase.  (va urma)

Liviu Druguș

Pe mîine!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: