liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 272. Vineri 29 septembrie 2017. Jurnal de licean prostuț (5)


 

Sîmbătă 25 septembrie 1965. M-am sculat, ca de obicei, la 6.30. Am ieșit afară și soarele nu răsărise încă. Pe zi ce trece soarele răsare din ce în ce mai tîrziu. Se apropie iarna și asta mă cam întristează. Prima oră am făcut fizica în loc de Ec. Politică. La trig. n-am prea învățat. Și prof. m-a avertizat: ”Ai preferat secția reală, atunci….”. La istorie ascultare și lecția mai departe. A patra oră iar fizică. La romînă am făcut recapitulare iar prof Scîntei ne-a anunțat că ne părăsește și vom face romînă cu tov prof Cornea (Ec. Politică). Ora de cor n-am făcut-o că lipsea prof. De la 2.30 la 4.30 am fost cu Toader la film la ”7 noiembrie”. La început nu vroia să ne lase cu bilete de un leu dar eram mulți și-am făcut gălăgie (se intră ”civilizat”). Am văzut comedia ”Un lucru făcut la timp”. Cu toate că sala se strica de rîs pe mine nu mă antrena deloc și nu m-am veselit. Au plecat foarte mulți acasă, iar Medie 2 are Simpozion ”V. Alecsandri”. Am plecat cu toții spre simpozion, dar n-am ajuns decît pînă la ușă. Am fost prin oraș și-am fost înăuntru numai ca să-mi semneze biletul de voie. După cină am ieșit cu Toader în oraș și ne-am plimbat. Ne-am întîlnit și cu prof Bejan de la Medie 1, care ne-a oprit. Ajunși la internat la 8 (când știam că începe meditația), aflăm că a sunat la 7.30. Pentru asta, împreună cu Toader și alții am avut, după 8.30 program special. Fiecare a făcut cîte 150 de flotări de brațe (zborul păsării), 50 genuflexiuni și 25 flotări la masă. Le-am făcut greu, dar după asta m-am simțit bine. În dormitor eram 3 de-a X-a + șeful. Restul, plecați acasă. Leonte (L.D.: da este vorba despre tine Ghiță, ”vinovat” merituos pentru întîlnirea jubiliară) ne-a adormit cu muzicuța…

Duminică 26 septembrie 1965. Dimineața, pedagogul ne-a întrebat de sănătate, dar nimeni n-a căpătat febră (musculară). N-am făcut înviorare și era cît pe ce s-o pățesc. A trebuit să mă spăl de două ori. La 9.30 am plecat de la internat cu Toader la matineu (”Unirea”) – program pentru copii. Au fost cîteva filme de desene animate sovietice (erau unele înțelepte și semnificative). A urmat și unul romînesc ”O poveste ca-n basme” cu Florin Piersic și Emilia Popovici. Vremurile de basm erau împletite cu unele de azi (muzică modernă ș.a.).  După masă am fost cu Toader la film la ”Unirea”: ”Dați-mi condica de reclamații” – Mosfilm. Nu mi s-a părut prea grozav poate și pentru faptul că mi-a povestit Gigi unele secvențe. Totuși, a avut și unele scene bune. De la film am plecat la meci unde am intrat cu Magopăț. Au jucat Metalul Rădăuți – Victoria P. Neamț 2-0. La juniori 4-2. La internat, pe la 7 s-a stins lumina și după o jumătate de oră a adus o lampă de gaz.

Luni 27 septembrie 1965. Aseară mi-am rupt cureaua de la ceas și acum îl port în buzunar. Dimineața am făcut înviorarea cu Puha (cl. XI-a). La fizică a terminat cu predatul și acum începe seria ascultărilor și extemporalelor. Azi a pus un 5, un 6 și un 8 (Gafencu). La matematică a ascultat vreo trei și a explicat cîteva formule de la ”C indice n la puterea k”. La romînă, încurcătură! A venit iar Scîntei, dar ca suplinitor și a predat prima lecție. La naturale, ca de obicei, s-a făcut întîi un pic de diriginție. A format Comitetul de părinți pe clasa a X-a D. M-a pus să am grijă de fete să aibă panglici (Mă angajez!). Apoi a ascultat și nu s-a știut așa bine. La rusă, de asemenea, a început să asculte. The teacher Sabin: is a short woman, has blue eyes and is speaking on Russian all day/ hour long. Apreciază după cunoștințele elevului nu după motive personale (plimbări) (atîta tot!). Între timp, a venit tata la mine și mi-a adus 300 lei plus fructe și m-a îndemnat să am grijă de învățătură. În pauza de 5 am fost cu Toader în oraș. Mi-am cumpărat o curea nouă la ceas (8.50 lei). Tcaciuc Virgil (despre mine și Toader): ”Mă, voi sînteți ca doi frați: stați în aceeași bancă, în aceeași clasă și la aceeași școală. La internat stați la aceeași masă în meditație; în dormitor – paturile alăturea și dulap comun.”. Și TOTUȘI ne împăcăm destul de bine. (L.D.: Vezi, în linkul de la finalul acestui episod, reluarea de către mine a observației lui Virgil în postarea făcută pe acest blog cu ocazia împlinirii a 60 de ani de către prietenul meu, Toader). Am dat 3 lei și buletinul pentru mutație. Seara, pedagogul mi-a luat pieptenul.

Marți 28 septembrie 1965. Ziua, nici rece, dar nici caldă, specific perioadei acestea. La chimie profesoara Luța a anunțat că vom face 6 ore de A.L.A. în cadrul orelor de chimie, trim. I, 6 în cadrul orelor de naturale și 6 în cadrul orelor de fizică în anul viitor. Nu avem manuale, dar ne dictează. După prima lecție cred că o să-mi placă deoarece m-am lămurit în multe direcții (calibru, napalm etc.). Vreau să învăț cu pasiune un obiect care îmi place. La geometrie, prof. Bondor a făcut alegerea pentru cercul de matematecă. Au fost discuții pînă a lămurit cîțiva elevi să se înscrie. L-a șters pe Gherasim de la Naturale și l-a lămurit pentru matematică. Pînă la urmă m-a convins și pe mine. Am intrat în total 18 elevi. La ora de rusă profesoara a ascultat exerciții. M-a ascultat și pe mine vreo două întrebări. La ora de diriginție, dirig. Zăicescu, după analiza la învățătură, a citit un articol din ”Scînteia Tineretului” din 15 sept. A fost un articol foarte frumos despre prima zi de școală. A citit un fragment din Zaharia Stancu care prezenta ”bucuria” primei zile de școală din anul 1935. Articolul era bogat în elemente de stil (comparații și metafore frumoase). În ora de atelier prof. a venit f. vesel și a glumit cu noi. Ne-a prezentat perspective frumoase despre viitoarele ore de atelier. Anul acesta vom face ”Automobilul”. A dat exemple din viața lui în legătură cu conducerea mașinii. Ne-a promis să capete o mașină de la Școala de șoferi din Siret și să învățăm conducerea. Aș vrea să învăț cu toată seriozitatea așa ceva. Pe la 2 a fost Mircea pe la mine. Mi-a adus fructe. A cumpărat o carte ”Despre stilul eminescian” și cărți de chimie și fizică. Mi-a arătat versuri inspirate în drumul spre Rădăuți. Vrea cu totdinadinsul să intre la seral și să stea la o gazdă. Azi am plătit și internatul și am aflat rezultatul de la examenul de corigență la limba franceză. A reușit (tov Panait – librărie și tov Prelipceanu). La 15 am fost cu Toader și Hudema la ședința de confirmare a membrilor de comitet. Operația  a fost foarte simplă, dar ne-a ținut pînă la 18.30. Gherasim și ceilalți din Comitetul pe școală au rămas pînă tîrziu. (20.30). Mîine am cel mai greu orar posibil (6 ore și ext. la fizică). Azi a venit un elev nou la internat și stă în dormitorul 4. Roșca  – cl XI-a – învață la Medie 2 și vine de la Suceava și e un prieten de-al lui Costea care acum e la Brașov. Seara am stat pînă la 23 și am învățat la istorie, economie și trig.

Miercuri 29 septembrie 1965. M-am sculat la 5 și iar am început să învăț. La istorie, ca de obicei: ascultat, predat. L-a ascultat pe Gherasim (8). La trig. a ascultat mai mult de formă și s-a jucat cu copiii (Gușu). La romînă am făcut prima oră cu prof Cornea cu care am făcut economie politică. A predat despre T. Maiorescu cu o mulțime de amănunte și citate scoase din diferite tratate. La economie politică m-am anunțat și am povestit lecția. Am luat 10 și m-am simțit răsplătit pentru munca de ieri. La fizică am dat extemporal (destul de slab. 3 puncte teorie și o problemă). Problema probabil că aș fi făcut-o dar n-am mai avut timp, așa că… La engleză, încurcătură mare. Deoarece clasa cu care trebuia să ne contopim avea ore, a trebuit să plecăm acasă. De la 2.30 la 4 am văzut o parte din filmul ”Procesul profesorului Weir” (Accesul copiilor sub 16 ani este interzis). Filmul mi-a plăcut ca acțiune și îmi pare rău că n-am văzut începutul, care, după cum am auzit, era mai interesant. La film ne-am întîlnit cu directorul Burdujan, dar… De la internat plecasem c-un bilet aiurea și cam țîțîiam. Se anunță pentru duminica următoare mai multe excursii printre care la Mircești (30 lei) și București (125 lei).

Joi 30 septembrie 1965. Zi călduroasă și cu un cer cețos, tomnatec. La Chimie, prof a predat în continuare la A.L.A. lucruri f. interesante despre bombe, napalm etc. care îmi erau cu totul necunoscute. La ed fizică am făcut exerciții FGMA și exerciții de aruncare a greutății. La engleză facem cu a X-a E și a X- a F. Prof nu mai venea și m-am dus la secretariat de l-am anunțat. Am luat și noi prima lecție. La naturale a făcut iar diriginție toată ora. A apărut catalogul nou (X D) și ne-a dat carnete (albastre). Celelalte ore s-au desfășurat normal (ascultare – predare). Pînă la 5 mi-am scris, iar de la 5.30 am mai învățat cîte ceva. Seara, în dormitor, am făcut exerciții ”de adormire” sau mai bine zis de leșin: a) 12 flotări de brațe cu respirație, apoi îți ții respirația cît de mult, însă cu pieptul relaxat; b) strangularea venelor gîtului, ochii într-un punct fix și ”adormi” (durează un minut și ceva).

Vineri 1 octombrie 1965. Zi extraordinar de călduroasă. La școală mă topeam și fugeam dintr-o bancă în alta. Prima oră la geometrie: ”Liviuț, ia spune teorema cutare și mergi de-o demonstrează”. M-am chinuit mult pînă a ieșit, apoi am primit o altă problemă și mai grea. Nu mi-a pus notă cu condiția să mă asculte ora viitoare (protecție – tăticu!). La educație fizică iar exerciții. Am făcut febră… La desen mi-am terminat repede și-am învățat la romînă. La muzică, istorie curată! Ne-a dictat mult, dar f interesant despre cultura muzicală a popoarelor antice. În ora de l romînă ne-a dus în laboratorul de fizică unde a prezentat diafilmul ”M. Eminescu” și în timpul acesta a explicat și lecția. La masă, iar discuții cu Țopa pt masă. Nucile s-au făcut bune și băieții asaltează nucii din grădina internatului. Deoarece mîine avem practică și pe luni nu știu orarul am învățat la ce-am vrut. A 16-a aniversare a R.P. Chineze.

Sîmbătă 2 octombrie 1965. De dimineață m-am echipat numai cu cămașă și pantaloni scurți gata de muncă (patriotică) (și) voluntară. Pedagogul mi-a restituit pieptenul pe care mi-l confiscase. La școală, clasele X C + X D ne-am suit într-un ”Carpați” roșu și direcția Marginea (8 km). Am stat înghesuiți ca-n tramvaiul 12 (sardele). În timpul presiunii era să-mi strivesc un deget. Am ajuns cu greu la locul stabilit (Valea Seacă a Suceviței). O echipă din clasa noastră a încărcat mașina, apoi cu Toader, Bădeliță, Gafencu, Cezar, Gușu, am fost pînă dincolo de pod, după fructe. Ne-am întîlnit c-un flăcău din sat și ne tîrguiam cu el cînd ne-a văzut prof. și ne-a chemat la el. Ne-a explicat cîteva lucruri despre niște spini, apoi noi băieții din cl. X D am plecat prin sat. Am cutreierat ulițele satului în lung și-n lat pînă ne-am săturat de prune. Încetul cu încetul am ajuns la 12 și după apel am pornit-o cu toții pe jos. După un km. Ne-a venit camionul și-am ajuns la școală pe la 1. Mi-am luat orarul și-am venit la internat. După masă am plecat prin oraș apoi la școală pt a ne aduna. De aici – la Casa de Cultură unde la 16.30 am început Adunarea Generală a org. UTC Șc. Medie 2. S-a început cu darea de seamă prezentată de tov Pop Mihai, secretarul organizației. A urmat citirea proiectului de hotărîri, apoi discuții. S-au înscris vreo 15 elevi și profesori. A vorbit Steiger care s-a încurcat în cuvinte goale. A vorbit directoarea Mincu și tov director adjunct Burdujan, care a vorbit frumos și tare înflăcărat (uniforma, dansurile, coafurile, fumatul). A luat cuvîntul și un tov de la regiunea de partid care, de asemenea, a criticat dansurile indecente și ideologia străină cu privire la dansurile de import. S-a trecut la pctul II al ordinii de zi: alegerea noului organ conducător. Eu am făcut parte din Comisia de propuneri (degeaba). S-a ales secretarul organizației: Pop Mihai, Hudema Petru – locțiitor, și alți membri printre care și Toader (munca la internat). Au fost aleși 35 de delegați pentru Conferința orășenească (cl X- D Zaharia și Gherasim). După asta (s-a terminat la 10) am venit la internat și ne-a dat masa. Am venit de la ședință obosit și cu dureri de cap, așa că am adormit imediat.

(voi continua cu primele zile de școală din trimestrul I al clasei a XI-a. Restul caietelor vor fi transcrise treptat-treptat. Ce atîta grabă? 🙂

Liviu Druguș  Pe mâine!

Bonus: https://liviudrugus.wordpress.com/2014/01/26/toader/ + 6 comentarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: