liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 271. Joi 28 septembrie 2017. Jurnal de licean prostuț (4)


Luni 20 septembrie 1965. Toată ziua a fost destul de înnourat și cam frig. Săptămîna aceasta vreau să-mi notez amănunțit tot ce se întîmplă la școală, pe la internat și prin oraș. Dimineața s-a făcut înviorare și-am lipsit. La masa de dimineață: ceai și pîine cu unt și marmeladă. Prima oră: Fizica (Teleagă) Am făcut niște experiențe nespus de interesante (minuni explicate științific). Aceasta e o metodă de-a lui Teleagă: la început de trimestru predă două săptămîni, apoi ascultă mereu. La romînă n-a știut toată clasa la recapitulare și ne-am ales cu amenințări. La rusă prof Sabin vorbește mai mult în rusește. A fost o oră de recapitulare (lectură și verbul). La matematică a fost prima oră de geometrie. La naturale a ascultat un pic, m-a ascultat și pe mine (”bun, măi!” – Zăicescu). A făcut jumătate de oră de diriginție și restul a predat. Ne-a semnat biletul de voie la film Pe la 19 a fost Mircea pe la mine. De la 14.30 la 16.30 am fost la cinema ”7 Noiembrie” – ”Bărbații” – prod. RSFI – e o comicărie foarte semnificativă.  Mi-am cumpărat perii de pantofi și o cravată (12, 50). În timpul meditației, adică de la 6 a venit Mircea la mine f. supărat și a spus că a dat f. prost oralul la franceză și se pare că pică. L-am compătimit, dar vina era a lui. Restul zilei am făcut la desen și mi-am învățat. Seara, în dormitor, ne-am veselit cu tov ”colac”.

Marți 21 septembrie 1965. Zi cam înnourată, totuși e destul de cald. Azi am avut numai patru ore. Chimia – a predat toată ora și-am înțeles lecția din clasă. Geometrie: A ascultat toată ora. (Gafencu 8 și alte note). La rusă a ascultat un pic și a predat prima lecție. Ultima oră – dirigenția – am făcut organizarea clasei, fiind prima oră de diriginție. Eu am fost repus în colectivul de conducere a clasei (Pop) dar mai bine lipsă. Au fost însărcinați cu diverse funcții. Am mîncat la 12 și m-am apucat de scris. De la 12 pînă pe la 5 am tot scris și-am citit. La 5 însă am ajuns cu lecțiile neînvățate. Ne-am încolonat vreo 14  elevi și-am plecat la Casa de Cultură unde se prezenta ansamblul folcloric din Baia Mare. ”Drag mi-i cîntecul și jocul”. A fost un spectacol excelent și-am avut posibilitatea să-mi formez o idee bună despre maramureșeni. A început cu un cor; au urmat solo-uri (cîntece populare maramureșene și moldovenești). Au fost momente comice foarte semnificative și înțelepte; a urmat și balet. Dansurile de asemenea, au fost minunate. Un artist mai în vîrstă a cîntat niște romanțe și cîntece vesele. Cei doi soliști au fost foarte mult solicitați pînă la nerușinare (”Bis ați zis?” – ”Daaaa!”). Au fost niște critici destul de pipărate la adresa tinerilor care se poartă extravagant. (Fustă strîmtă și creață ca varza de la piață). Momentele comice au fost foarte bune și ar fi un model bun pentru falsurile de la ”Satiră și umor”. Cu toate că am venit tîrziu, ni s-a dat masa și am început să recuperez timpul pierdut.

Miercuri 22 sept. 1965. M-am sculat fără să vreau la 5.30, m-am spălat și m-am îmbrăcat și la 6 am fost în meditație. Cu greu am lămurit un exercițiu la trigonometrie. La istorie a ascultat doi elevi la Rev. burgh. din Anglia. La romînă, tot recapitulare – a pus note proaste. La matematică (trig.) a predat despre funcțiile trigonometrice dar nu le-am prea înțeles. Ultima oră, la economie politică ne-a venit un profesor nou: Croitoru D-tru, absolvent al Facultății de Filozofie, 9 ani vechime. A fost la Iași și Suceava. Explică mult și probabil va cere mult. Am fost la 13h în oraș și m-am întîlnit cu Mircea (prof Galina, libraru, prof Prelipcean – l. franceză, corigență). M-am întîlnit cu tata care a fost la ședință. Am obținut aprobarea pentru gazdă. Mircea mai speră să reușească. În pauză mergem după mere prin jurul internatului.

Joi 23 septembrie 1965. Zi călduță și puțin senină. Dimineața m-am trezit la 5 în sunetul sinistru al unei fabrici. Geamul a fost deschis și a intrat o vrabie care pînă dimineață s-a zbătut și m-a trezit o dată. Azi nu s-a mai făcut înviorarea (Prandea). Prima oră: rusa – am avut oră liberă. A suplinit tov prof de fizică Ciobanu, iar eu mi-am citit la algebră și chimie. Ora a doua: Engleza. În sfîrșit, prima oră de engleză în două săptămîni! Clasa noastră merge în B împreună cu E – ul. În total formăm o clasă de 52 de elevi cu care se va lucra foarte greu. Tov prof Pop a propus să facem ore suplimentare de engleză în timpul după-amiezelor pentru a parcurge mai lent materia. Ora a treia: Algebra. A ascultat un elev (nota 7) și a explicat despre combinări. Ora a patra: chimie. A ascultat în general și a terminat de explicat lecția. La naturale am făcut 40 min. diriginție și 10 minute anatomie (celula). În urma consililui de de aseară, dirig. ne-a trasat sarcini și ne-a arătat problemele discutate. Matricola cu ”Sc. Medie nr 2” a căzut urmînd să fie înlocuită cu una nouă, ”Liceul nr. 2”. Dirig. a adus un tablou a lui Racoviță și va mai aduce unul al dr. Marinescu. Zăicescu a făcut alegerea pentru Cercul de naturale. S-au înscris 3 (Gafencu, Gherazim și Popescu D-tru) (LD.: așa pronunța Zăicescu: Gerazim). În clasă, pe catedră, dirig a adus o sticlă, iar clasa a cumpăart o față de masă de pluș portocalie (60 lei – 1,5 m). În continuarea orei de diriginție a avut loc de la 1 la 3! Adunarea generală a org. UTC a clasei a X-aD. Gherasim a citit darea de seamă cu privire la activitatea org. De la ultimele alegeri și proiectul de hotărîri. Au urmat discuții, iar după asta s-a trecut la pctul 2 al ordinei de zi: alegerea comitetului de conducere a org. S-au propus trei membri: 1. Gherasim Toader – secretar; 2. D.L. – locțiitor și 3. Zaharia Ecaterina – resp. cu învățătura. În privința celei de-a treia propuneri Pop a cam ezitat (vroia s-o pună pe Luchian). Toader vroia să scape de funcție, dar n-a putut. Cînd am ajuns la ora 3 la bucătăria (internat), ne-au sărit bucătarii în cap  că nu mai au mîncare, că nu e oră de masă, dar după amenințări, ne-a dat-o. Eram destul de obosiți și era tare rău dacă nu ne-o da. Prin pauze am mai fost pe lîngă cazarmă (o parcelă cu morcovi).

Vineri 24 septembrie 1965. Dimineața s-a făcut înviorare. Eu am făcut excepție. Ziua a fost senină. (all day long). Prima oră: geometria. A ascultat un pic și a explicat mai mult. La educație fizică n-a avut nimeni echipament și-am jucat cu toții fotbal. Clasa noastră face ed. fizică cu C – ul. La fotbal, meciul s-a transformat într-o comedie, dar disputa a fost serioasă în special după meci (1 – 1). La desen, am făcut pe maculatoare niște figuri. Am fost în frîu liber și am fost cam veseli. La română a vorbit mai mult prof., iar noi țîțîiam să nu ne-asculte (n-avem carte de cl. IX-a). La ec politică iar a predat 1 km de fraze pe care trebuie să le învățăm + date din Raport. Asta însă nu-mi displace. Ora de rusă: probabil a fost pusă peste program ca a 4-a oră din săptămînă și prof. a lipsit. Seara la 7 am plecat cu Toader și cu Gigi în oraș. Toader a fost la CEC, iar Gigi mi-a povesit un film. La un colț, în centru, s-a petrecut un incident. Two children are going on the street. Gigi s-a agățat de ei, a venit Golescu și după asta (a hand of animal) Gigi a plecat. Noi am dispărut imediat. Ne-am întâlnit cu Mihalciuc., am plecat cu el după ei, dar nu i-am mai găsit. Azi m-a durut capul și-am luat o pastilă (pedagog Pandrea). Acum se așteaptă să vină o inspecție de la Sanepid, UTC și altele.

(va continua)

Liviu Druguș

Pe mîine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: