liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 270. Miercuri 27 septembrie 2017. Jurnal de licean prostuț (3)


Extrag, în continuare, din însemnările mele făcute în trim. I al următorului an de liceu, când eram în clasa X-a (aveam 15 ani).

Luni 13 septembrie 1965. M-am sculat la 6 și m-am pregătit pt drum la Rădăuți. Am legat plapuma la portbagajul bicicletei și la 7 și ceva am plecat cu speranța că nu va ploua. Însă (13) n-am avut noroc; de cum am plecat a început o ploaie sîcîitoare și destul de pătrunzătoare. Pe la 8 – 8.50 am fost pe la nenea Grigore (Dornești) și am ajuns la 9 la Rădăuți. Am lăsat bagajul omului de serviciu (Boloca). La casierie n-am putut plăti deoarece cererile noastre trebuie discutate. M-am întâlnit cu Prandea (LD: era un pedagog cam bîlbăit). ”Nnn-ai un creion?”. Apoi am fost la Stelu (LD: e vorba despre Stelu Ruscior băiatul gazdei unde am locuit pe strada Putnei) unde am stat cam o oră. Rodica (LD: este vorba despre Rodica Ruscior, fiica gazdei de pe Putnei). Rodica vrea să urmeze o școală financiară. M-am întâlnit cu Lungu C-tin (reală) Moroșan P. (reală), Andrișan Gh. (L.M. – reală), Ungureanu Orest (prof la Costișa), Iuraș Ghe. Și Hotnog C-tin. Am aflat rezultatul de la L.M. (L.M. era Liceul Militar din Câmpulung Moldovenesc unde am dat admitere). Au reușit doi și doi fără loc. M-am întâlnit, de asemenea, cu majoritatea profesorilor (Ruscior, Pop, Kamil, Teleagă, Stavri, Burdujan, Storoș etc. M-am pornit din Rădăuți pe la 2. Ploaia m-a însoțit tot timpul. Am poposit și pe la Dornești. Pe aici ploaia a fost cam rece… (!). În Gropeni m-a prins un pui de ploaie…! Am ajuns acasă fleașcă de apă și puțin răcit. Pînă seara m-am odihnit și m-am mai pregătit pentru școală.

Marți 14 septembrie 1965. Spre deosebire de ziua amărîtă de ieri, azi e frumos și pămîntul se usucă ușor, La amiază (13h) am ieșit la Sfat să plec cu cursa spre Rădăuți. Cursa însă a trecut fără să oprească. Neavînd ce face am plecat cu ”Salvarea” (unica salvare!) pînă la Siret. Aici, cu mare greu am prins cursa de Rădăuți. M-am dat jos cu Cutaș la poarta internatului. Am găsit un loc în 5 și m-am dus în oraș. La autogară m-am întîlnit cu Gherasim și mai tîrziu cu Simionesi. Am mers cu ei la o gazdă pe str. Tineretului (Moroșan). Spre seară ne-am răzgîndit și am cărăbănit bagajele la internat. Aici m-am mutat cu Toader în 4 și am ales un dulap. Seara m-am dus cu Toader și Stelică Irimia (LD. Din Grămești) prin oraș.

Miercuri 15 septembrie 1965. Aseară am dormit numai în pijama și pe salteaua goală, și-am cam răcit (Bagajele erau la Boloca). Dimineața am plecat la Școala Medie nr 2 (veche) unde tov director Burdujan, Mincu, tov prof Storoș, au rostit cuvîntări de deschidere. Aici m-am întîlnit cu toți prietenii din clasa IX-a D. Eu am fost repartizat în clasa X a E care este umanistică. Din păcate, sunt doar trei băieți, cu tot cu mine. Dirig. e Bucătaru. Cînd am intrat în clasă pe bănci ne așteptau teancurile de cărți împachetate și cu o floare. Fotograful Bujdei ne-a făcut cîte-o amintire din prima zi de școală. Țara noastră este prima din lume care acordă manuale gratuite la liceu și a doua din lume în ce privește ritmul de dezvoltare a învățămîntului. Deoarece nu mă prea împac cu colegele de la umanistică m-am zbătut toată ziua să mă transfer la reală. Bucătaru vrea, dar Zăicescu de la D nu vrea. Stau în bancă cu Broască Geta. Azi dimineață Pandrea mă anunță că cererea mea nu a fost aprobată și că trebuie să-mi caut gazdă. Am fost de două ori la directorul Viforeanu și nu mi-a aprobat.. Sînt tare supărat pe chestia asta. Motivul respingerii e din anul trecut (Hamza). După masă am fost la directoarea Mincu care mi-a aprobat, dar cred că n-are valoare. Florea mi-a dat banii înapoi. Avem un pedagog nou: pe Țopa Mihai. Ziua a fost destul de frumoasă.

Joi 16 septembrie 1965. Am trecut azi în cl. X-a D reală. Dirig. Zăicescu. Bondor: ”Aaaa…. Druguș!” Stau în banca II-a cu Toader. Facem istoria cu Luchian, rusa cu Sabin (LD de fapt, Savin), anatomia cu Zăicescu și chimia cu Luța. Am dat bani pt fondul clasei.  (5) și s-a cumpărat burete (6) și un coș din material plastic (35). Dupămasă am plecat cu Toader prin oraș. Mi-am cumpărat cremă, pastă, m-am tuns, am dat un telefon acasă (15 min – 7,50 lei). I-am spus mamei problema internatului și a spus că vine mîine. Am fost primprejurul internatului (fructe). Azi meditația a sunat la 15 (anormal) și noi am venit la 15.20 și ne-a pus absenți. Pe la 16 a venit Mircea. Am fost cu el prin oraș, apoi am venit la medie 1. Mircea a venit la Viforeanu, a vorbit cu el și m-a primit cu condiții (tratatul de pace de după război). Am făcut o cerere, iar pe verso mi-am luat un angajament: la prima abatere eliminarea din internat și școală. După asta am plătit internatul (144) și Mircea a plecat acasă. În sfîrșit sînt și eu în regulă cu toate și nu mai stau sub semnul întrebării! Seara m-am plimbat cu Toader de la alim. la poartă.

Vineri 17 septembrie 1965. Am dormit bine și m-am sculat cu cîteva minute mai devreme. Anul acesta facem regulat înviorarea cu Beldianu. Dimineața mi-am învățat la algebră. Bondor a inaugurat catalogul cu un 3 și 2 de 5. Am făcut schimbul de manuale cu Gozec. Ipati mă informează despre o gazdă. Aproape regulat merg în E și mă distrez cu flori și ”floricele”. Ung. Tanța (LD.: este vorba despre colega Ungureanu Constanța) se îndeletnicește cu croitoria (Toader – matricola; eu – nasturii). Fizică (Teleagă): ”Noi exportăm cărbuni, iar ei ne iau lemne” (LD cu referire la comerțul făcut de România cu URSS). E-ul face latina cu baba de la Medie 1. La Romînă (Scîntei) am știut lecția pe care o făcusem în E. (8!). ”Ai fost băiat deștept!”). Toader a avut instruire UTC. Am întîrziat 3 secunde și iar a pus o mulțime de absențe. Pedagogul nou le face cam pe dos (sună prea devreme, pune absenți și n-ai voie să zîmbești!). Seara, în pauza de 8 am ieșit ”pînă la cutie” (Era s-o p(atr)ulim c-un profesor. Cînd n-am ce face mai traduc din manualul de clasa X-a de engleză.

Sîmbătă 18 septembrie 1965. Zi, de asemenea, senină. Au plecat două fete și Bujdei de la noi din clasă. Avem Ec. Politică cu profesoara Cornea. Trim I. Studierea documentelor Congresului IX. Ed fizică. Facem cu Băncescu (profesoară). De la 12 m-am învîrtit cu Toader prin oraș, iar de la 2 la 4 am fost la ”Unirea” cu bilet de ”7” (un leu). ”Domnule” prod. franceză (Jean Gabin: – Hapciu! – Vezi că ai răcit; Hapciu! – Vezi că și tu ai răcit!).

Duminecă 19 septembrie 1965. Dimineața am dormit cît am vrut. Am făcut meditație pînă la 10, iar la 10 am plecat încolonați la Casa de Cultură, cu Prandea. Profesorul universitar Constantin Senteș a vorbit despre energetică și dezvoltarea ei. A fost interesant, iar profesorul  mi-a plăcut că a vorbit liber și curgător. A urmat un film și un jurnal (Vara romantică). O fi fost el bun, dar n-avea sonor bun, iar ecranul era f. mic. După prima rolă, am plecat. Au fost cam 5 elevi dintr-a X-a D (Tanța, Vica, Dorina, Țuca, Ștefania). După masă am plecat prin oraș cu Toader. Azi Rădăuțiul a pierdut cu 1-0 la Mizil (fotbal). Iar RSR – RSK 3-1. M-am întîlnit cu Mircea la Pavilionul Piticilor (3 lei). Au fost nr. de scamatorii. M-a luat o pitică să o ajut la scamatorii. ”My name is comrade Ion”. ”Ai fost la școală?” – ”Nu, că azi e duminecă”. ”Tov Ion? Am avut și noi unul și l-am tăiat de Ignat.” Baghetă – Creion – Baston – Ciomag – Botă.

(va continua)

Liviu Druguș         Pe mîine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: