liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 269. Marți 26 septembrie 2017. Jurnal de licean prostuț (2)


Trimestrul I 1964, Liceul nr. 2 din Rădăuți

Luni 14 septembrie 1964. Dimineața la 5.30 m-am sculat și am plecat la cursă. Era arhiplină, totuși m-a luat și am ajuns cu bine la Rădăuți. Cineva mi-a ajutat la valiză. M-am întîlnit cu cîțiva băieți de la noi de la școală și pe la vreo 10 am plecat la casierie unde am plătit 300 lei, căpătînd cartelă. M-am instalat în dormitorul 5 și apoi m-am stabilit în 4. Am fost la ”Unirea” la ”Comisarul” prodotto italiano: Marisa, Roșcovana, comisarul, Parvetti, profesoara Di Pietro.

Marți 15 septembrie 1964. Dimineața am plecat la școala veche unde a avut loc festivitatea de deschidere a noului an școlar. De aici am plecat la școala nouă unde am fost repartizați în clase. Clasa noastră, 9D, este în aceeași clasă de anul trecut. Din 42 cîți eram într-a 8-a am rămas 34, iar repetenți nu ne-au venit (limba). A fost adusă și o clasă de-a 8-a. Am făcut și azi cîteva obiecte: fizica și matematica (aspirant la medalia de aur la medalia de matematică). Ca de prima zi n-am primit felul 3. Cei de la medie 1 învață după-amiaza. Mi-am găsit o masă în meditație cu Gherasim și Popovici. Am fost în oraș cu bilet de voie.

Miercuri 16 septembrie 1964. Azi ne-a mai venit cineva în clasă (o elevă). Facem Geografia cu tov. profesoară Galan E. A fost cald ca și ieri. A venit Moloci Vasile șef de dormitor.

Joi 17 septembrie 1964. Am făcut prima oră de latină. Gherasim și Simionesi au mers la ”Cei trei mușchetari” iar eu am stat în oraș. Mi-am cumpărat ”Exerciții de gramatică engleză”, ”Ghid de conversație englez-romîn” și ”Mic Dicționar Rus-Romîn”.

Vineri 18 IX 1964. Dimineața a plouat. Am avut numai patru ore. Mi-am cumpărat un fotofix și ”Poezii” de Horvath Imre. A venit Mircea (L.D.: fratele meu) cu bițoacla și mi-a adus plapumă. Facem istoria cu Camil și romîna cu Bilan.

Sîmbătă 19 septembrie 1964. Dimineața, m-am mutat din dormitorul 4 în 10. Elevii care au venit în clasă (2) au plecat. Am rămas 34 elevi. Ziua a fost călduț dar seara a plouat ca-n iulie. Am fost la ”măi hoților”. În oraș se află ”globul curajului”.

Duminică 20 IX 1963. Am fost la film la ”7 Noiembrie”. ”Cei trei mușchetari”. Planchet, d Artagnan, 3 mușchetari, Milady, cardinalul, regina, iubita lui d Artagnan, Kety, Rachel, regele etc. Am făcut o plimbare prin tot orașul (linie, cimitir, IMIL, IPROFIL). M-am întîlnit cu Marianciuc și i-am dat scris. acasă. Azi a fost cald.

Luni 21 IX 1964. A fost frumos și azi. Am citit ”Poeți bulgari”. Am avut 4 ore și n-am avut timp de plimbări prin oraș. De la 2 la 5 mi-am scris, iar seara mi-am învățat. După cină am făcut marșuri pînă după cazarmă. M-am întîlnit azi cu Nicu și Nuța, iar la școală cu Rodica.

Marți 22 IX 1964 E înourat de dimineață; noaptea a ploat, iar vîntul face să semene ziua a toamnă tîrzie, cu toate că toamna în calendar deabia începe. M-am sculat mai dimineață, mi-am citit la toate obiectele, apoi am citit poezii de ”Poeți bulgari” și m-am mai uitat prin dicționarele engleze învățînd cuvinte. Prima oră am avut Romînă: prof. Stavrii Dumitru, scund, chel binișor, cînd predă stă în același loc din mijloc. În predare folosește o mulțime de ”în fine”, ”așadar”, ”așa”. ”prin urmare” și nu e clar în exprimare. Dă exemple lungi și vorbește mult în jurul unui punct. Niciodată nu-i ajunge ora și rămîne în urmă cu materia. Engleza. Pop Mihai, tînăr absolvent. Azi m-am descurcat bine la oră. E micuț, cu nasul puțin turtit. Știe și explică destul de bine. Latina.  Grămadă, prof. destul de bătrînă și f. f. …. severă. Azi a pus doi de 2, un 3 și alte note mici. Vrea o judecată rapidă și nu lasă timp de gîndire. De aceea mă tem la latină. Geom. Bondor Aurelia. Are pretenții la caiete ordonate, explică bine și cere să știi bine. Zoologia. Oanea. Profesoară bătrînă. Poartă mereu aceeași îmbrăcăminte veche și uzată și nu prea seamănă a profesoară. Vorbește încet, e extrem de igienică și nu poate suferi muscă, tuse în jurul ei. Fizica. Teleagă. Un om bine legat, înalt, explică bine, povestește multe și e destul de sever.  După masă a plouat.

Miercuri 23 IX 1964. Dimineața a plouat pînă la amiază. Am avut Geografia: Galan, țipă tare, folosește cuvinte înjositoare: mogîldani, boi, descreierați, tîmpiți, dar e bună cînd ascultă. M-a ascultat azi (7-8). L. rusă. Prof. Ivănescu. Puțin severă, cere declinarea și conjugarea.

Joi 24 IX 1964. M-am sculat la 5 și mi-am învățat lecțiile. A plouat  pînă la amiază. Am avut muzică și dirigenție: prof Ruscior Ana. Anul ăsta nu m-a mai ales la cor. Am dat 3 lei pentru pavoazarea dormitorului. M-am culcat la 10.

Vineri 25 IX 1964. Tot înnourat și mohorît. Am luat un 9 la chimie (Grupa Azotului). Seara am fost în grădină la școală (gutui). În meditație se practică ”bîze” tari.

Sîmbătă 26 IX 1964. Am văzut că am la engleză 10 pus de ora/ data trecută. După ore am rămas la consultația de l. engleză. După masă Gherasim și Simionesi au plecat acasă, iar eu la film: ”Ocolul pămîntului în 80 de zile”, producție americană. Pers. Passepartout, Fix, Figy, prințesa indiană. Azi se desfășoară în oraș campionatele de zonă la handbal feminin și masculin. (Cluj, București, Iași, Suceava). După cină, am plecat cu Simeria în oraș, iar cînd am venit înapoi m-am auzit strigat. M-am dus cu Simeria la directorul adjunct Botez. Ne-a amenințat cu eliminarea pt c-am fost în grădina școlii și în oraș. Am fost foarte supărat. Sînt scriși pe listă mai bine de jumătate din internat.

Duminică 27 IX 1964. Azi ne-a lăsat să dormim pînă la 8. A fost frumos după atîtea zile mohorîte. Pe la 12 a venit tata cu bicicleta, mi-a adus schimburi, caiete, Latina și 25. A vorbit cu pedagogul și a spus că ne iartă. După masă am fost cu tata în oraș și apoi am mers la film: ”Babette pleacă la război”. Mi s-a furat săpunul cu tot cu săpunieră (din spălătorie).

Luni 28 IX 1964. (M-a scris la școală pt. că n-am haină  ). A fost Stelu Ruscior pe la școală și am povestit întîmplările din vacanță. A venit Mircea pe la mine și i-am dat coală pt. desen. A fost frumos ca și ieri.

Marți 29 IX 1964. Nu mai am creionul automat. A fost o zi obișnuită. Diriginta m-a certat pt. că n-am haină. Fizică (apă, sare, ou).

Miercuri 30 IX 64. Am luat un 7 la geometrie și m-a ascultat la geografie. A venit tata în pauza de la 10, iar după ore m-a așteptat Mircea cu Harta Jugoslaviei. A fost și azi cald. Se poate să merg în excursie la București.

Joi 1 X 1964. Dimineață ploua și era frig, dar pînă la amiază s-a răzbunat și după masă a fost cald. Tov prof Pop m-a întrebat dacă-s U.T.M. – ist și mi-a spus că m-am îndreptat mult la engleză față de anul trecut. Am dat 35 de bani pt. harta ”Expoziției Economiei Naționale”. La handbal: 9D – 9E = 0 – 14.

Vineri 2 X 1964. Probabil am 9 la zoologie. A fost cald și azi. Dupămasă am fost la film: ”M-am îndrăgostit la Copenhaga” prod. daneză. Pers.: ”profa de canto” = dirijor, ”gîsca suedeză” și prietenii dirijorului. Seara m-am plimbat pe V.I. Lenin.

Duminecă 4 X 1964 Am dormit pînă la 7 30. După meditație și prînz am mers la ”Unirea” Singurătatea alergătorului de cursă lungă” prod engleză. Pers.: Smith, Aurey. A fost frumos și azi. A fost ședință cu părinții.

Luni 5 X 1964. Dimineața m-am întîlnit cu mama. M-a învoit de la ora de istorie și desen, am mers în oraș și mi-am cumpărat uniformă (260). M-am înscris pt. excursie (100 lei). Am luat un 3 la geometrie. Seara am fost cu ”Tanasiev” vreo 2 km de la internat –– spre Milișăuți. A fost senin dar a bătut puțin vîntul. Am luat de la Bibliotecă ”Bălcescu” și Gr. Ureche ”Letopisețul Țării Moldovei”.

Marți 6 X 1964. Noaptea e foarte frig, dar ziua e invers. La amiază am fost cu Tanasiev și Simionesi pînă la pod. Voi fi de serviciu la bucătărie pe 25 noiembrie 1964. Ieri mama mi-a adus scrisoarea de la Moscova pe care am primit-o pe data de 2 X –a. A transmis pentru mine ”Valurile Amurului” pe 1 X 1964. După amiază am fost la atelier (Matkovski: plisc, trompă, faruri, cazma). Am pus 30 lei pe C.E.C.

Miercuri 7 X 1964. Am venit la 12 și mi-am scris pînă la 1.30 și de la 2 la 4 am fost la ”Unirea”: ”Rebelul magnific – Beethoven” Gioliette, Ludvic van Beethoven, contele, fetița oarbă. A fost foarte impresionant și s-au adăpat toți șoarecii din cinematograf. Azi a adus morcovi și ceapă pt bucătărie. Copacii au început să se dezgolească.

Sîmbătă 10 X 64. Noaptea a plouat dar în timpul zilei a fost cald. După ore am fost la ”Unirea”: ”Inspectorul și noaptea” producție bulgară. Pers.: inspectorul, Marianov, Dîmov, Slîmov, doctorul Jona. Seara după 5 a urmat o șezătoare literară. 1) recenzia romanului ”Frații Jderi” de M. Sadoveanu; 2 Ce e nou în ”Gazeta literară”; 3. ”Poezii”; 4. Moment satiric (despre cei 10 eliminați) și cei care au devastat grădina școlii ( + eu). Apoi mi-am scris și mi-am desenat pt luni. Festivitatea de deschidere a celei de-a XVIII –a olimpiadă de la Tokio (RPR – Mexic 3-1; RPR – RDG 1-1).

Duminică 11 X 1964. Ca de obicei duminica m-am sculat la 7. Ieri mama mi-a trimis prin cineva o cravată de 16 lei albastră. După masă am fost la meci. În deschidere Rădăuți – Pașcani 4 -3 apoi Metalul Rădăuți – Metalosport Galați 2 – 0. După prima repriză am fost la Casa de Cultură: ”Eminescu” (4 lei). Au fost mulți băieți și fete din clasă + diriginta, Luța, Stavri, Ivănescu, Galan etc. Pe lîngă Eminescu am văzut pe: Creangă, Caragiale, Slavici, V. Alecsandri, Veronica Micle. Mi-au plăcut ochii lui Eminescu. Azi și-a cumpărat și Toader cravată ca și a mea, dar verde. Azi a fost mai inourat, iar după amiază a burezat puțin.

Luni 12 X 1964. La Istorie, Camil nu ne mai dă scheme pentru că nu învățăm din carte. La ed fizică am făcut exerciții la aparate și ex. polisportive. De la 2.30 – 5.20 la ”7 Noiembrie”: ”Cei 7 magnifici” american. Ne-a venit un pedagog nou; Holinger (înalt, brunet, cu părul ondulat). Pare mai bun.

Marți 13 X 1964. A fost cald și azi. Am dat extemporal la chimie (3). Am avut oră deschisă la algebră. M-a ascultat și am știut. Holinger mi-a cerut carnetul și mi-a spus să apară 10 lîngă 3 (la geometrie). Seara s-a stîrnit un vînt…

Miercuri 14 X 1964. Un cer albastru anunță de dimineața vreme frumoasă. Prima oră am dat extemporal la algebră (4 ex. Am greșit primul). La geografie m-a ascultat (pt că n-am adus hărțile fiind elev de serviciu pe clasă). Am venit la 12, am măturat meditația și mi-am scos cartela. Pe data de 12 X 64 ora 10.30 (ora Moscovei) a fost lansată nava cosmică ”Voshod” (Răsăritul) cu cosmonauții Vladimir Komarov, Boris Egorov, Stantin Feakstilov.

Joi 15 X 1964 Dimineața o ploaie bogată și rapidă ne mîhnește pt că pe 16 mergem în excursie, dar pînă la amiază s-a făcut frumos. Am dat extemporal la fizică (4 probleme și 3 întrebări teoretice). La diriginție, diriginta ne-a vorbit despre ”civilizație și comportarea în societate”. După masă am fost la film: ”Comoara din lacul de argint” producție germano-iugoslavă. (Despre voința indienilor și viața lor. Lupta eroică a albilor și indienilor împotriva tîlharilor).

Vineri 16 X 1864. A fost toată ziua frumos. Am luat un 8 la latină și unul la romînă. Am dat extemporal la istorie. Azi e ziua hotărîtoare pt plecarea la București (sîmbătă și duminică). Pt. zilele astea ne-a dat de la internat pîine, salam și rahat. După cină am plecat la școala veche nr. 1, iar de acolo la gară. La 10.20 am plecat vreo 200 de elevi în cîteva vagoane spre București (120 lei). Eu am stat cu clasa noastră într-un compartiment. De la Ițcani ne-am răzlețit.

Sîmbătă 17 X 1964. Dimineața la 8 am ajuns în Gara de Nord. Aici m-a așteptat bunița și tanti Tinca. Imediat ne-am suit în 4 autobuze și-am făcut cîteva ture prin București. Apoi am fost cazați la internatul școlii medii M. Viteazul unde am lăsat bagajele și-am plecat spre Parcul Libertății (unde am făcut o fotografie). După ce-am mîncat la internat am plecat cu troleibuzul spre Expoziția Realizărilor Economiei RPR. Totodată am văzut și Casa Scînteii, Arcul de Triumf. Pe la trei-patru ne-am întors la internat unde am fost repartizați în dormitoare (d. 9).  Cu toate că prof Storoș nu m-a lăsat, la 6 am plecat la bunița, am văzut cum s-a aranjat (100 lei). A fost f. Bucuroasă. La 7.30 am plecat la Circul de Stat – ”Circul chinezesc”. Biletele au fost fără locuri și-a trebuit să stăm pe scări. Totuși, am văzut bine și mi-a plăcut (comicăriile cu scaunul, imitatorii, acrobații pe bicicletă. Înapoi am mers cu tramvaiul). Seara cum m-am culcat cum am adormit fiind obosiți tare și avînd o noapte nedormită.

Duminică 18 X 1964. La ora 8 am luat autobuzul spre internatul fetelor și de aici prin Piața Palatului în Cișmigiu. Aici m-am plimbat cu barca (cu Ungureanu Mircea; 3 lei pentru jumătate de oră). După asta am mers la Palatul regal unde e instalată expoziția de artă din Romînia în diferite epoci și din alte țări. (China, Japonia, Olanda, Asia Mică etc.). Am reușit să vedem numai superficial majoritatea tablourilor. Ca și dimineață, am venit pe jos la internat. Am luat masa (de la internat) apoi am plecat la Gara de Nord unde ne-am urcat în vagoane spre Rădăuți. De la Roman la Pașcani am intrat într-un vagon de cl. I. cu Grămadă Cezar, și de la Pașcani încă cîteva stații cu…… pînă ce ne-a dat afară controlul. De la București pînă aproape de Suceava Gherasim a dormit sus. Ca să-l dăm jos am început să strigăm cu toții: Suceava, măi! Și el a sărit jos. S-a suit Zurac în locul lui, rîzînd de el. De la Suceava la Rădăuți am mers cu un tren local și-am ajuns la 2.00 în Rădăuți. M-am culcat la 3…

Luni 19 X 1964. …. și m-am sculat la 6. Deoarece în tren nu dormisem deloc în clasă eram zăpăcit complet. Mi se părea că merg odată cu școala. Am luat un 7 la Istorie și 9 în extemporal la matematică. Mîncarea de la amiază n-am mîncat-o nici pe jumătate și nu m-am simțit prea bine toată ziua. Seara ”Hamza-pașa” ne-a dat drumul în dormitor la cei care au fost în excursie. Cît am stat la București a fost f. cald și de cînd am venit aici plouă încontinuu.

Marți 20 X 1964. Dimineața a început cu ploi de toamnă, reci și monotone. Pînă la amiază s-a mai îndreptat. După prînz Balan a început un ”meci” cu Simionesei, iar Gigi i-a spus lui Truță (fratele lui). De la 4 la 6 am fost la film: ”Madame Sans Gene”. La 10 VII 64 l-am iscălit pe Matkovski și mă cam tem. Hamza s-a îmbătat și am făcut meditație cu Beldianu.

Miercuri 21 X 1964. Prima oră am dat extemporal la geometrie (un loc geometric). Am venit la 12 am mîncat o dată, apoi am venit încă o dată cu Toader și-am mîncat la 13. Pe la 3 a venit Mircea (fratele). Mi-a adus schimburi și fructe. Nu știu cînd mi s-a furat treningul. Seara au venit Mitiu și Truță să-l liniștească pe Balan. Deoarece au ieși toți afară, nu i-au putut face nimic și seara am luat-o și eu. Azi ”Circul Capitol” din București dă primul spectacol în oraș. A plouat destul de mult.

Joi 22 X 1964. Ne-a dat ext. la fizică. Am 7, Tanasiev 9 și Gafencu 7. După masă am fost la ”Romînia Orizont 64. Pagini de istorie”. M-am tuns.

Vineri 23 X 1964. Azi a fost mai blînd. Am dat bani pentru baie, dar s-a amînat. Seara se face tare frig.

Sîmbătă 24 X 1964. De dimineață se zvonea că se merge la muncă voluntară. După ora de Romînă ne-am încolonat și am plecat la desfăcat porumb. După amiază am fost liberi pînă la 18. Vremea frumoasă ne-a permis să facem treabă multă și bună.

Duminică 25 X 1964. Am dormit pînă la 7.15  și după masa de dimineață am plecat spre același loc de desfăcat porumb. După amiază am fost la dna Ruscior. De la 8 la 10 am fost cu Theodoric și Gigi la Circul ”Capitol” din București. Am intrat cu 2 lei.  Mi-a plăcut ”La restaurant” și hipnotismul.

Luni 26 X 1964. Din nou învățămînt. Am luat 7 la extemporal la istorie. Vremea s-a stricat.

Marți 27 X 1964. Dimineața a burezat. Mi-am făcut caiet de plus la matematică pentru Cercul de matematică. (Nota mea din 2017: ”caiet de plus” însemna Caiet de exerciții suplimentare). Pedagogul nou s-a dovedit a fi foarte bun și intim cu noi. Seara, în dormitor, ne-a povestit din viața lui la cămin.

Miercuri 28 X 1964. Am luat 6 în extemporal la geometrie, iar a doua oră am dat extemporal la l. rusă. (două întrebări și ceva de declinat). M-am învățat să joc tenis. Vremea mohorîtă ne ține în sala de meditație.

Joi 29 X 1964. Am luat 7 în extemporal la l rusă. La engleză pt că n-a știut nimeni pronumele personale, Pop ne-a dat pedeapsă la toată clasa să le scriem de 100 de ori la toate cazurile. Și azi a fost mohorît. Seara am terminat de citit ”Bălcescu” de Camil Petrescu. Pers principale: Bălcescu, Avram Iancu, Ion Ghica, Ana Ipătescu, Tița Bălcescu, Maria Cantacuzino, Odobescu, Bibescu, Magheru, Eliade. Săteanul e: 1. Smead 2. Dîrz 3. Obidit. Azi la ora de dirigenție s-a vorbit despre Ludwig van Beethoven. (Eu m-am gîndit la Fritjorf Nansen).

Vineri 30 X 1964. Am dat extemporal la chimie (oxizii de amoniu) și latină (de tradus propoziții). Am mîncat de două ori și văd că a mers.

Sîmbătă 31 X 1964. După ore am mers la muncă voluntară dincolo de oraș, la desfăcat. Băieții care au terminat primii au mers la încărcat mașina. Am rămas noaptea pe cîmp. Am ajuns la internat la 6. Seara s-au bătut Magoș cu (Beldian + Pasailă). Fizica (eprubetă, eter și apă = ghiață).

Duminică 1 XI 1964. La 8 am plecat la muncă voluntară (lîngă Osoi) la desfăcat. Pe la 1 am plecat cu o remorcă. Am fost la ”Unirea”: ”Banda de lași” producție franco-italiană. Pers.: Judith Rossi, Marcelo Penzo, sergentul neamț, doi afaceriști cu nevestele).

Luni 2 X 1964. Am lipsit de la ed fizică. Dimineața la 6 – deșteptarea. 6.30 – 7.30 meditații. 7.30 – masa: 12.15, 13.15, 14.15 – prînzul. La 15.30 – intrarea la meditație. 17 – 17 30 pauză; 17.30 – 19 meditație, 19 – cina, 20 – pauză; 20-21 meditație. 21.30 – stingerea.  Dimineața: ceai cu brînză. Amiază. Borș de sfeclă, fasole, plăcintă. Seara. Ghiveci cu cartofi. S-a făcut tare frig, dar nu se face focul nici în meditații, nici în dormitor. Pedagogul nou a tuns pe vreo 10, pt că s-au bătut sau i-a prins fumînd.

Marți 3 XI 1964. Am luat 7 la extemporal la l. latină. De azi a început să facă focul în dormitoare și în meditații. Dimineața: ceai cu pîine și cu gem; Amiază: Borș cu orez, cartofi, eugenia. Seara: ceai cu pîine, macaroane cu nucă și zahăr. După amiază am fost la atelier (și fetele). A fost senin și frig. Dimineața era o ceață de nepătruns.

Miercuri 4 XI 1964. Am dat extemporal la geometrie. A venit mama în prima și în a doua pauză. Mi-a dat 35 lei, mi-a plătit masa și mi-a adus schimburi. Dimineața: cafea cu pîine. Amiază: borș cu orez, cartofi, napolitane; Seara: ceai cu pîine, cartofi. De ieri seara au început din nou plantoanele. Cîte 8 pe noapte, din două în două ore.

Joi 5 XI 1964. Am jucat handbal cu cl. IX E. I-am bătut cu 0 – 29! Pe la trei jumătate a venit tov. prof. Pop pe la internat. Dirigenție: ”Valoarea educativă a sportului”! Dimineața: ceai with bread, Afternoon: borș, cartofi, rahat. Night. Ceai, fasole.

Vineri 6 XI 1964. Ziua de tîrg a Rădăuțiului. La amiază am mîncat dublu. Dimineața: ceai with bread. Amiază: supă, musaca de cartofi, prăjitură. Sear: Orez cu lapte. Aproape de o săptămînă n-a mai fost senin și cald. Mereu e cenușiu cerul.

Sîmbătă 7 XI 1964. Victoria în alegeri a președintelui Johnson. A 47-a aniversare a M.R.S.O. Am făcut vaccinul antidifteric în piciorul stîng. Dirig. mi-a semnat biletul de voie să merg acasă. De la 3 la 5 trebuia să merg la adunarea generală U.T.M. pt. alegerea secretarului și a organizatorului de grupă pe clasă. Cu cursa de 5.30 am mers acasă. Pe drum mi-a fost f. frig. Dar acasă m-am simțit bine. Mircea m-a așteptat la cursă și mama la poartă.

Duminecă 8 XI 1964. Azi a fost frumos dar afară pustiu totul, față de cînd am plecat. Muț (LD: cîinele) e mai mare. În sat nu s-a terminat de desfăcat. Nu de mult l-a prins pe Cuciureanu cu 110 kg de sfeclă furată și un but. A fost în Grămești Ansamblul ”Ciprian Porumbescu” din Suceava. Mircea o mai supără pe mama.

Luni 9 XI 1964. M-am sculat la 5 și-am plecat cu cursa de 6.30. M-a luat numai pe mine din sat. Am ajuns la 8 în Rădăuți., am fost pe la internat, mi-am lăsat mîncarea și paltonul și-am plecat la școală. Am întîrziat (lipsit) la ora de geografie. Am 7 în ext. la geometrie. Am dat ext. la zoologie (moluște). După masă mi-am cumpărat de la ”motocavalero” pastă și săpun (5 lei). Am luat pantofii și o pereche de pantaloni de doc de-acasă. Ieri a fost hram la Grănicești și Zamostea. L-au ales pe (Gherasim-Vatamaniuc-Albu). A nins prima oară anul acesta.

Marți 10 XI 1964. Cînd m-am sculat am văzut că a nins și nu-mi pare prea bine. La amiază însă nu mai era nimic și pămîntul era uscat. Azi am fixat cîteva teze. Dupămasă am fost la atelier (strungul). Am plecat de la atelier la ”7” și-am ajuns la ”6.30”. Toader a luat un 4 la algebră.

Miercuri 11. XI 1964. Am luat un zece la geografie. La 12 am dat dirigintei să-mi semneze biletul de voie la film și n-a vrut. La ora 2 ne-a semnat Orest Ungureanu (LD: un coleg) și-am plecat la ”Brațul drept al legii” producție engleză. Pers.: O Tool ”croitorul francez”, subcomisarul, banda celor 3, Valerie, poliția. Pedagogul ne-a prins cu semnătura și unica pedeapsă: și-a pierdut încrederea în noi.

Joi 12 XI 1964. M-a durut capul și nu mi-am prea învățat. Azi a fost într-adevăr senin. ”A blue sky”.

Vineri 13 XI 1964. Am mers de la 7 la școală și Țopa nu ne-a dat masa. (LD: bucătarul internatului). Prima oră am luat un 3 la algebră (două probleme) și-am plîns.

Sîmbătă 14 XI 1964. Am dat extemporal la limba engleză (o greșeală) și-am căpătat o notă la naturale. După-amiază am fost la film ”Căliți în foc” (koniec) iugoslav. Am văzut în oraș ”Heads and Tails. A card Game for one more player” = capetele și cozile unor cărți de joc pentru încă un jucător.  6×6 varietăți. 8 lei.

Duminecă 15 XI 1964. Nu s-a făcut meditație pînă la prînz. Am fost la ”Unirea”: ”Vara nordului sălbatec” finlandez-englez: Matti, Nutti, Silka (fin – land = țară frumuseții). Dragostea de patrie a tînărului Matti. Frumusețea florei și faunei din locurile prin care a trecut. De la 4 am venit în dormitor și-am jucat ”Fekete Peter”. A fost tare senin. În meditație s-a stricat un neon.

Luni 16 XI 1964. Am luat un 9 la zoologie. Mi-am cumpărat ”Capuri și picioare”.

Marți 17 XI 1964. Prima oră (chimia) am fost de servici la bucătărie. A doua oră am dat teză la limba romînă (”Ideea continuității, originii și unității limbii romîne oglindită în operele cronicarilor și istoricilor din sec XVII și încep. sec. XVIII”. Am cam uns-o. A treia oră am dat extemporal la limba latină ( …., declinat, conjugat, analizat și tradus). Ultima oră am fost iar de servici la internat. A adus mobilier nou, bănci tip din plăci aglomerate. Partea proastă e că ne ținem cărțile în sala de valize. Spre seară s-a înnourat grozav, a început să bată vîntul, cerul era aproape negru. Peste cîtva timp a început să ploaie cu fulgere și tunete. Imediat s-a transformat în lapoviță și apoi în ninsoare. A fost ceva interesant mai ales că dimineața și la amiază era f. frumos.

Miercuri 18 XI 1964. A fost cald și senin toată ziua. Am mîncat dublu la prînz. În pauză joc Păcălici.

Joi 19 XI 1964. În meditație e mai mare dragul să stai: lumină puternică, mese noi învelite cu hîrtie albastră. A doua oră am dat teză la l rusă. (4 întrebări și 2 propoziții de tradus). Am luat un 6 la fizică. Azi dimineață am fost de planton cu Gherasimn de la 5 la 6. Dimineața a nins din belșug și a viscolit, dar pînă seara s-a topit totul și a rămas numai frigul.

Vineri 20 XI 1964. Am luat 6 în extemporal la latină. Ora de romînă. Am dat dictare. Am mîncat dublu.

Sîmbătă 21 XI 1964. La romînă am trecut la ”Școala ardeleană”. Am avut oră la l. engleză. A fost tov dirigintă și am făcut un fel de diriginție. A plouat pînă la amiază și de la 3 la 8. 30 cît am fost la ședința de U.T.M. a nins încontinuu. Au fost toți elevii și utemiștii. De la Școala Medie 2 la Casa de Cultură. Gherasim – membru supleant. A prezentat program artistic școala noastră și ”Centrul școlar agricol” de la Rădăuți. A fost frumos. Am venit la 8.30 și ”badea Țopa” ne-a dat de mîncare. Am citit ”Esopia” și seara ”Să scriem repede. Probleme de stenografie”. Am învățat semne.

Duminecă 22 XI 1964. A nins toată ziua încontinuu. Pe garduri copaci și pietre zăpada e de vreo 5 cm. Drumul e acoperit cu apă. De la 2 la 4 am fost cu Simionesei (Gigică) și Toader la ”Unirea”: ”Ivailo” producție bulgărească. Pers.: Ivailo, Kalina, țarina, Molozina, bizantinii, cumanii, preotul Mihailo (popă răspopit), Șușko grasul, țăranii răsculați sub influența bogomilismului – erezie.

Luni 23 XI 1964. Pînă la amiază a nins mereu și s-a așezat zăpadă peste tot. Dar de la amiază pînă seara drumul s-a făcut iar negru. Am avut oră liberă la geografie și Ed fizică. Azi era programat ”Program special” dar s-a amînat pentru o sîmbătă.

Marți 24 XI 1964. Prima oră am dat teză la chimie (acidul azotic). Am scris întocmai ca pe …. Am fost la Casa de Cultură. C.E.C. – centenar. Azi am făcut de serviciu la bucătărie. Am chiulit toată ziua. Am citit ”Soarta unui om adevărat” de M. Șolohov. Pers.: Andrei Socolov, Vanea, povestitorul, Irimia Anton. Am luat 7 în teză la romînă. După amiază am fost la filmul ”Ghinionistul” producție engleză. Pers.: ofițerul ghinionist, frumoasa caporal, căpitanul, ministrul. A fost f. comic. Azi a fost frumos și toată zăpada s-a topit.

Miercuri 25 XI 1964. Gherasim e de servici la cantină. Vremea s-a stricat și-a început să ploaie. S-a stîrnit și un pic de vînt. Am mîncat 2 x 1.

Joi 26 XI 1964. Simionesi de servici la cantina. Seara dormitorul 4 a fost eliberat, și-am emigrat în 5. Dimineață, cînd m-am sculat era un vînt teribil, lumina întreruptă în tot orașul. S-au spart multe geamuri, copaci bătrîni rupți și garduri la pămînt. În Marginea s-a dărîmat o școală și se pare că sînt victime. Am luat un 9 la l. engleză și am dat extemporal pe 3 – 4 la fizică. Am mîncat de 4/2 ori.

Vineri 27 XI 1964. Am făcut lucrare de laborator la chimie. A fost călduț și tomnatic. Am fost la baie. Josan Mihai s-a sfădit cu ”Nu călcați pe canapele”. Azi dimineață m-am mutat din 4 în 10 (Gîtlegău = cravată; nasștergău = batista . Aron Pumnul).

Sîmbătă 28 XI 1964 Was a blue sky and the weather was very beautiful. We go with comrade teachers and with the class at the ”IMIL” Rădăuți ( 8- 10 o clock). Prof Matckovski ne-a explicat la strungărie. Am dat extemporal la limba romînă (Șc. Ardeleană – lucrările lingvistice). Am halit baban. A fost Mircea pe la mine și mi-a adus schimburi.

Duminică 29 XI 1964. O frumoasă zi de toamnă. După masă am fost la film: ”Împușcături în ceață” prod Mosfilm. Igor, Mironova, catolicul = frizer = Peter Snow, Green.

Luni 30 XI 1964. A fost și azi cald. O zi obișnuită.

Marți 1 XII 1964. A fost mai înnourat și chiar a încercat să ploaie. Prima oră: chimia. Prof Luța e indignată tare pe cei care au copiat (Popovici). A doua oră: Romîna. Ne-a adus extempralele. Am 8. Gherasim are 7 spre 8. A treia oră: Latina. Prof Grămadă a venit fără catalog. Eu m-am oferit să-l aduc și ea a înțeles să mă asculte. M-a ascultat și am luat 5. A cincea oră: teză la Fizică. (Energia termică, Rezistența la înaintare prin fluid, probleme). După ore am avut un simpozion. Trebuie să învăț statutul deoarece sunt propus pt U.T.M. De la 5 la 7 am fost la meditație la matematică. La 9 m-a întrebat prof Bejan despre tata și unde lucrează.

Miercuri 2 XI 1964. Azi a încercat să mai ningă un pic dar n-a reușit aproape deloc. La matematică – recapitulare. La rusă: tezele (8). Gîtul mă doare f tare și mi s-a umflat de jur împrejurul mărului. De la 15 la 17 30 am fost la adunarea generală pe clasă. A participat: Galan, Gherasim, Albu, Zurac. Druguș pentru Simionesi la engleză.

Joi 3 XII 1964. Nu m-am simțit bine și m-am dus la cabinet. Mi-a dat pastile și recomandare să vin mîine.

Vineri 4 XII 1964. A fost frig. M-am sculat la 6 cu dureri în gît. Țopa nu ne-a dat masa și-am plecat la școală să dau teză la matematică. De la 7 la 9 am dat teză: 3 subiecte algebră (3+1 la geometrie). După ora de chimie am fost la cabinet. Sora mi-a dat pastile și trimitere la infermerie. Am venit la dormitor și-am început să citesc ”Aelita” de A. Tolstoi. Tot azi am terminat-o. Pers: marțiana Aelita, Fiul cerului = Los. F. cer = Gusev, Ihor. Pe la 3 a venit tata. Am mers cu el prin oraș. Seara am avut temperatură. Îmi ardeau urechile și amigdalele.

Sîmbătă 5 XII 1964. Încă de aseară s-a pus pe nins și s-a așezat binișor. Azi am lipsit de la școală. A trebuit să merg pe jos în bucătărie să-mi iau ceaiul și mi s-a umflat gîtul. La amiază nu mi-a trimis mîncare. Seara am băut cafea. Băieții s-au dus la teatru, la film, iar eu mă simt singur, mai ales că stau în dormitorul 10 (Școala medie 1).

Duminecă 6 XII 1964. Noaptea am dormit f. prost. Mi-a fost tare sete. Visam izvoare cu apă rece care erau păzite de urși legați în lanțuri. Ziua a fost senină și frumoasă, iar eu mă plictisesc. A trebuit să merg iar pe-afară. Azi mi-a adus prînzul, dar am mîncat f puțin. Am citit tot timpul din A. Tolstoi (Povestea vremurilor tulburi, Vinerea neagră, Mirajul, Orașe albastre, O noapte geroasă, Vipera ș.a.m.d.).

Luni 7 XII 1964. N-am fost la școală. Am citit ”Aventurile lui Nevrozov” de A. Tolstoi. M-a durut în gît. Pe la 12 m-am mutat din dormitor în infermerie unde era și mai frig. Pe la 2.00 a venit tata să mă ia acasă (o zi onomastică). Mi-a adus o veste f. proastă. Mama e în spital de 3 săptămîni (din cauza aragazului care a luat foc) Nu-mi mai venea să merg acasă.

Marți 8 XX 1964. Am stat toată ziua în pat, am citit la engleză.

Miercuri 9 XII 1964. Afară e frumos, promoroacă. Îmbrăcămintea de sărbătoare a copacilor a stat toată ziua. Mă doare numai în partea dreaptă. Tata a fost la spital, la Siret, la mama. Seara am învățat despre izotopi, izotopi radioactivi și energia atomică. Tata face meditații.

Joi 10 XII 1964. Am ieșit pe-afară. S-au pus stîlpi de telefon prin capătul grădinii. Am văzut camera unde s-a întîmplat nenorocirea.. Pe sus pereții s-au crăpat de presiune. La amiază a venit mama lui Mircea (?) de la Botoșani s-o vadă pe mama. S-a mirat de starea lui Mircea și l-a sfătuit să meargă mai departe. La 1 a plecat cu tata la Siret. Mama a plîns de bucurie. Seara am ascultat ”Seară pentru tineret” (2 tați + 2 fii – iepure – 3 iepuri?). Bun tată fiul.

Vineri 11 XII 1964. A fost un frig… Am început să umblu pe-afară. Am mai înv. la engleză și istorie. La amiază am plecat cu tata la Siret. Am fost la mama la spital. Are semne pe față și pe picioare are o coajă groasă. Tata mi-a cumpărat mănuși și fular (40 + 40 = 80 lei). Mie mi-a dat 60. Am ajuns seara la internat. Băieții erau duși la baie. Am 7,4 în ext la chimie și 5 în teză la fizică. Camil(a) a adus foile și a dat extemporal.

Sîmbătă 12 XII 1964. A fost promoroacă și frig. M-am scuzat la toate obiectele, în afară de fizică. La engleză am dat teză (6 întrebări și 3 propoziții de tradus). După amiază am fost la ”7N”: ”Viața particulară” – Brigitte Bardot (m-a scîrbit filmul). Seara cu Toader am făcut o poezie despre internat. Azi e reuniune la noi la școală.

Duminecă 13 XII 1964. Se împlinește o lună de cînd s-a întîmplat și stă mama în spital. De dimineață a fost Mircea la mine și a venit cu gînduri bune: la meditație. A spus că i-a prins foarte bine. Am vrut să merg în oraș, dar mi-a dispărut paltonul. Probabil l-a împrumutat cineva să meargă la film.

Luni 14 XII 1964. M-a ascultat la geografie și mi-a pus doar data. Am 6 în ext. la desen și mi-a încheiat media: 6. A fost frig și paltonul n-a apărut. Am mers în haină la școală.

Marți 15 XII 1964. Aseară a apărut paltonul cu numărul (matricol) tăiat. Seara e senin și frig. Am luat 7 în teză la chimie. Am început să citesc ”Cireșarii” de C. Chiriță. Seara am stat pînă la 11 și-am citit. Mi-am pierdut stiloul.

Miercuri 16 XII 1964. Astă noapte a trebuit să fac de planton, dar mi-a fost somn și n-am făcut. Pedagogul m-a amenințat că voi face de mai multe ori.. Azi dimineață i s-au furat mănușile (60 lei). M-a ascultat la geogr. Am luat un 9 la algebră. Am pus 40 de lei pe cec. Mi-am luat agendă pe anul (19)65 (2, 50 lei) foarte bună și bogată în date.Am fost la film cu semnătura prof. de chimie Luța făcută de Orest Ungureanu ”Rezervat pt moarte” prod Defa-Berlin. Am terminat de citit ”Cireșarii”. Pers: Ursu, Lucia, Dan, Ionel, Victor, Maria, Țic, Țingulcă, Sergiu, Pompilică, Moș Timofte, Vînătorul Petrăchescu, bărbosul, cabanierul – înțelepciunea copiilor – .

Joi 18 XII 1964. 2×1 = 2. Am luat un 9 la muzică. La dirigenție s-a vorbit despre ”Creangă”. Gherasim a lipsit.  VSM 5/11. Am 9 în teză la engleză. A fost frig cu promoroacă. Storosz ne-a dat voie de la ed fizică.

Vineri 18 XII 1964. M-am întîlnit cu tov prof Marianciuc și i-am dat o scrisoare să o ducă acasă. Ultima oră. Prof de romînă Stavri a încercat să mă asculte dar m-am scuzat. De la 3 la 5 am fost la atelier. M-a ascultat și-am luat 6. A fost călduț și se topește zăpada puțină care mai este. Toader stă la infermerie.

Sîmbătă 19 XII 1964. Ora de romînă am fost de serviciu la cantină (prof s-a supărat că am lipsit și nu mă poate asculta). La zoologie m-a ascultat și n-am știut. Nu mi-a pus notă și m-a încheiat cu 8. La rusă am dat ext. Am scris întocmai ca pe…. (LD: probabil acest ”întocmai” urmat de puncte puncte însemna că am copiat). La engleză m-a încheiat cu 9. În ora de fizică am dezlegat rebus. După amiază am fost la film. Seara ne-a dat drumul la 7 în dormitoare.

Duminecă 20 XII 1964. M-am sculat singur. Cînd m-am uitat afară era alb totul și ningea. Deabea acum începe iarna.

Luni 21 XII 1964 La istorie tov. prof. Camil  ne-a arătat perspectivele unei frumoase călătorii în Deltă. Am scos 13 lei de la CEC. Am spart un geam. După masă am fost la film: ”30 de ani de veselie” – Charlie Chaplin. Prezentarea filmului american de la începuturi sale și pînă azi.

Marți 22 XII. Dimineața am predat pătura și cutia, mi-am făcut balotul și l-am dat la sala de valize. La școală am făcut ora de chimie și romînă. La latină am făcut traduceri. De la 11 am venit la internat deoarece la școală se ține concursul cultural-artistic, pe clasele a 9-a. La internat am dezlegat rebus. La 1 am plecat la autogară cu Hudema și Gherasim. Aici m-am întîlnit cu Mircea (Ungureanu). El s-a dus la film de la 2 la 4. La 5.30 am avut cursă spre Grămești. Am ajuns acasă la 7.30 unde am găsit-o pe mama și pe bunița.

(s-a încheiat trimestrul I. Voi sări peste vacanță, peste semestrul II și peste vacanța de vară și voi încerca să reproduc însemnările din clasa a X-a, tot trimestrul I. Am aruncat ochii peste cîteva pagini din acea perioadă care începe cu 15 sept 1965 și am văzut un salt major. Într-adevăr, la 15 ani vezi altfel lucrurile decât la 13 și 14 ani J. Ideal ar fi să am timp să reproduc și trim. I din anul 1966 – clasa XI-a). Problema se complică însă pentru că imberbul de mine a luat avînt la scris, astfel încît pentru ultimii doi ani de liceu am de transcris peste 600 de pagini de caiet… )

Liviu Druguș

Pe mâine!

 

2 răspunsuri la „Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 269. Marți 26 septembrie 2017. Jurnal de licean prostuț (2)

  1. aminceputsascriu 26/09/2017 la 8:46 PM

    Bună seara, domnule profesor. Ați spus că nimeni nu are răbdare să citească cât ați scris dumneavoastră în jurnalul din liceu. Trebuie să vă contrazic: eu am citit și încă cu mare plăcere, mai ales că am recunoscut printre rânduri semințele viitorului stil al maturului Liviu Drugus, ale ironiei și autoironiei, pe alocuri ale sarcasmului, dar și al sensibilității , al compasiunii și iubirii filiale și frățești,al dragostei pentru familie și locurile natale , al curiozității și interesului pentru lectură și învățătură. Cu atât mai mult ar fi o lectură interesantă pentru colegii dumneavoastră de clasă. De ce nu ar fi o idee bună să tipăriti selecțiuni din acest jurnal pentru anul dumneavoastră jubiliar. Ar fi un cadou frumos pentru colegi.Dar cred că v-ați gândit și dumneavoastră la ceva asemănător . Vă salut cu respect .

  2. liviudrugus 26/09/2017 la 9:29 PM

    Bună seara, mulțumesc pentru toate cuvintele (plăcute mie) adresate. Recunosc, încă o dată, că mă ”citiți” (printre rânduri) mai bine decît mulți alții. Spuneam că nu poate citi nimeni cât am scris pentru că doar jurnalul are vreo 700 de pagini, iar miile de articole scrise chiar ar necesita mult timp pentru a fi citite. Dar faptul că am scris mult nu e un mare merit 🙂 Desigur, la următoarea întâlnire cu colegii le voi dărui câteva pagini de jurnal, eventual cu facsimil ca să se vadă cum scriam cu peste jumătate de secol în urmă. Mulțumesc pentru gândul bun. Mă bucur să constat că ați făcut progrese sensibile la obiectul Ortografie. Toți vom avea de cîștigat din asta. O seară bună!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: