liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 261. Luni 18 septembrie 2017. Cât de inteligentă este arta/ muzica populară? (1)


Un vechi clișeu punea/ pune în opoziție – nejustificat, zic eu – arta populară și arta zis cultă. Mai pe ocolite spus, arta populară este considerată una incultă/ necultă sau care nu poate fi asociată clar conceptului de cultură. De pe vremea când se lansase Iașul în lupta (pierdută din start, scriam eu încă înainte chiar de a cunoaște competitorii urbei moldave) pentru obținerea titlului de capitală europeană a culturii am tot scris despre necesitatea ca cei angajați în competiție cu alte zece orașe din România (și stipendiați pentru asta) să înceapă cu primul pas (nu cu al n-șpelea): definirea conceptului de cultură și cunoașterea punctului de vedere al finanțatorilor acestei competiții în legătură cu conceptul de cultură și cu cel de dinamică/ vitalitate culturală. Dacă s-ar fi făcut acest lucru, Iașul ar fi avut șansa măcar să piardă mai elegant, ajungând în finala concursului (unde s-au bătut între ele alte patru orașe). În episodul de ieri am lansat o posibilă definiție a culturii (ca fiind tot ceea ce este creat de om din momentul despărțirii sale de celelalte animale necuvântătoare), iar azi reiau această definiție și în scopul de a arăta/ proba/ demonstra stupiditatea contrapunerii artă populare – artă cultă. În ultimă instanță, arta așa numită cultă este doar o continuatoare cu alte mijloace a artei/ culturii populare la care revine mereu pentru a se inspira din realizările și ambițiile acesteia.

Înainte de aceasta voi insista puțin asupra fuduliei numită ”Iași – capitala culturii românești”, fudulie remanentă de pe vremea când capitala politică s-a mutat la București cu consecința firească a atragerii cremei culturale a țării înspre București. În loc să-și amplifice dinamica faptelor culturale care să-i permită utilizarea sintagmei sus-amintite (autoarogarea titlului de capitală culturală a țării), Iașul a pierdut constant vârfuri ale intelectualității sale (artistice inclusiv) în favoarea Bucureștiului. Constatarea acestui trend ar fi fost un bun motiv pentru încordarea forțelor de a opri hemoragia talentelor înspre Capitală. Nu s-a întâmplat astfel. Dimpotrivă!  Vitalitatea culturală a unei localități este măsurabilă prin indicatori cum ar fi: dezvoltarea infrastructurii culturale, accesibilitatea evenimentelor, cuantumul cheltuielilor publice pentru activități culturale (cu referire, probabil, la activități culturale de vârf, nu chiar orice creație a omului/ animalului cuvântător), ponderea personalului specializat în activități culturale (de varii niveluri, probabil). În fine, chiar în acest an, 2017, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (oare are acest institut clar delimitat ce este cultural și ce nu?) a publicat clasamentul celor 46 de orașe reședință de județ plus a celor care au peste 50 mii locuitori (mai puțin Bucureștiul, care este un stat în stat, sau o primă Românie, restul țării fiind a doua Românie). Vezi http://www.culturadata.ro/categorie-cercetari-finalizate/2_vitalitatea-culturala-a-oraselor-din-romania/ . Acest clasament a fost finalizat în 2016 și se referă la perioada 2010-2015. Clasamentul poate fi consultat la pagina 21 din Raport: http://www.culturadata.ro/wp-content/uploads/2014/05/Caietele-Culturadata-Vol1-2017-Vitalitatea-culturala-Ro.pdf . Iată primele 15 cele mai ”vital-culturale” orașe ale României (cu excepția Bucureștiului): 1) Cluj-Napoca; 2) Alba Iulia; 3) Miercurea Ciuc; 4) Târgu Mureș: 5) Sibiu; 6) Timișoara; 7) Sfântul Gheorghe; 8) Târgoviște; 9) Craiova; 10) Botoșani; 11) Iași; 12) Târgu Jiu; 13) Satu Mare; 14) Brașov; 15) Bistrița. Comentariile sunt de prisos. Iașul este încă în suferință și poate ieși ”cu succes” și din acest Top 15 în următoarea etapă dacă nu-și va construi o strategie culturală inteligentă, coerentă, realistă și cu o dinamică peste media acestui Top 15.

Liviu Druguș    Pe mâine!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: