liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 222. Joi 10 august 2017. Prostirea prin presa prostituată și tot mai prost situată (1)


 

Fascinația cuvântului scris este un fapt bine întipărit în mentalul nostru, începând cu Cartea/ Biblia și terminând cu reclamele luminoase care ne obosesc tot mai mult existența. Prin educația de tip iluminist s-a acreditat ideea că ”cine are carte, arte parte”, respectiv cine știe să citească și să prețuiască cuvântul scris, acela va avea parte de o viață mai bună. Cu acest stimulent s-au produs manipulări ale populațiilor, accesul la informația tipărită fiind deja un cuțit cu două tăișuri. Cine avea discernământ se mai putea orienta și alege din noianul de informații aruncate în fața ochilor noștri în proporții de masă și în stil industrial (banda rulantă). Cine nu, era din start victima sigură a manipulatorilor de varii ranguri, culori și credințe.

Presa – a patra putere în stat! Această afirmație era încă foarte valabilă la sfârșitul secolului trecut când puterile politice (de la noi) s-au salvat de la a merge în tomberonul istoriei inițiind revoluții (chipurile împotriva lor, dar conduse tocmai de aceleași puteri politice). Presa audio-video (AV) a devenit manipulatorul numărul unu în lovitura de stat din decembrie de la București, în timp ce presa scrisă (cea liberă de comunism) a încercat să reziste (un timp doar) pe meterezele fair play ului și ale informării corecte. Concurența dintre presa AV și cea tipărită a avut exact același efect pe care l-a avut concurența dintre universitățile de stat și cele private: scăderea dramatică a calității. La fel cum universitățile au devenit focare de prostituție intelectuală, tot astfel s-a întâmplat și cu presa în ansamblul ei. Din factor de educație și de (in)formare civică, aceasta a devenit comerț ambulant cu reclame și promovări de figuri politice în campanii electorale. Prostituarea presei este, astăzi, un fapt împlinit cu consecința dispariției respectului față de cei care o slujeau/ slujesc. Libertatea covârșitoare/ totalitară și devastatoare a distrus și ultimele urme de credibilitate a cuvântului scris sau în informația transmisă sub formă de spectacol mediatic. Astăzi, scriitori ce au aparențe de onestitate, ziariști cu o oarecare notorietate și profesorii de toate nivelurile de educație se întreabă – ipocrit sau sincer – cum se explică scăderea apetitului pentru lectură în scumpa noastră patrie devastată de prostie și prostire sistematică. Răspunsul este dat mai sus: lumea nu mai crede că scrisul și cititul ajută. Singurele ”arme” de bază în lupta pentru supraviețuire și pentru obținerea bunăstării sunt în zilele noastre: tupeul, minciuna, păcălirea/ prostirea semenilor după modelul oferit deja de instituțiile ”serioase” ale statului: școli, partide, biserici, presă. Presa s-a prostituat în asemenea hal încât orice sulemeneală artistico-imaginativă devine mai mult respingătoare decât atrăgătoare, cu consecința de rigoare: dispariția oricărei forme de încredere în presă și în cuvântul scris în general. Totul este spectacol. Un spectacol al deriziunii și nimicniciei, al lipsei de nerv și de claritate în scopuri îndepărtate. Este adevărat, pe termen lung vom fi cu toții morți (Lord Keynes) dar dacă și societățile anterioare ar fi gândit la fel, extincția umană s-ar fi produs cu mult mai devreme. Le putem fi recunoscători pentru că (noi) existăm.

Ceea ce se întâmplă acum în RO poate fi (de)scris sub titlul: ”Cum se distruge o țară?”. Nici vorbă de nostalgii față de ordinea dictatorială/ ceaușistă, ci de nostalgii față de normalitatea pe care am văzut-o în Occident. (Normalitate = stabilitate, predictibilitate, bunăstare). Ultima speranță era în libertatea de expresie a unei prese oneste, independente, nonpartizane. Dar legislația a permis (nu numai la noi) transformarea presei în agent de influență partidică sau în bârfă ieftină și gregară. Bref, prostituarea presei a devenit mijloc eficient de prostire a poporului.

Liviu Druguș

Pe mâine!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: