liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 221. Miercuri 9 august 2017. Facebookul min-te, facebookul min-te, facebookul min-te mi-nu-naaaaa-tă! (3)


Încercând să-și explice unele ingerințe ale FB în modul de exprimare (presupus liber!) al utilizatorilor săi, la 2 august 2017, Dragoș Paul Aligică scria pe ”peretele” său: ”Facebook a inceput si in Romania campania de cenzura si manipulare pe fata, prin comisiune si omisiune. Ingineria sociala a intrat intr-o noua etapa. De acum avem un numar de compatrioti vorbitori de limba romana care s-au pus la dispozitia acestor demersuri si care vor executa cu sarg o agenda de cenzura si manipulare. Sigur: si cenzorii si tortionarii comunisti si nazisti o faceau tot asa: un determinism istoric, credeau ca faceau binele, aveau o familie, nu aveau alternative…etc…Intelegem. Porunca vremii”. (Aluzia la politica legionară este cât se poate de transparentă). Din această declarație publică se poate înțelege că D.A.P. este cenzurat pe Fb, alături de alți utilizatori români pentru varii vini sau încălcări ale regulamentelor Fb.

(Bine de știut: Fb nu tolerează nuditățile, ura de rasă sau de etnie etc., aspecte considerate ca fiind ”incorecte politic”, Mark Zuckerberg – cofondatorul Fb – fiind simpatizant al democrației liberale al lui Soros și al dnei Hilarry Clinton, în timp ce DAP este ideolog iliberal neoconservator proTrump. OK, viziunile ideologice n-ar trebui să interfereze comerțul, dar realitatea este că și unele ideologii vând mai bine decât altele. Deci, liber la ideologizare! Totuși, a permite utilizatorilor ascunși și neblocabili să figureze în liste de prieteni și chiar să fie activi pe chatul contului meu asta nu este oare o mare și impardonabilă incorectitudine din partea Fb?).

La urma urmei, Fb ul (ca și proprietarii săi) are un început și un sfârșit. Devierea de la principiile anunțate inițial înseamnă păcălirea utilizatorului. Cineva ar putea spune: dar ce vrei de la un serviciu gratuit? Nu-ți place – nu-l primești/ folosești! Care-i problema?! Problema este că în lipsa milioanelor de conturi care să preia (share) informații (inclusiv comerciale) niște produse (inclusiv ideologice) ar fi mai puțin cunoscute sau vândute. Deci, involuntar, noi susținem o rețea care nici nu și-a propus vreodată să facă gratuități, generozități și alte acte de binefacere. Nu am contestat și partea utilitară a acestui serviciu global. Desigur, discernământul poate intra în funcțiune și ne dă deplina libertate de a alege un alt serviciu similar, sau de a renunța la comunicare. Nu lipsa de discernământ a utilizatorilor o am eu în vedere, ci lipsa de sinceritate a unui ofertant de servicii (aparent) gratuite. Exemplul contului meu de Fb care s-a umplut de minciuni informatice pe care le permite Fb ul ar putea fi contracarat prin argumente de natură tehnică: a) să-mi iau un antivirus puternic, unul care să nu permită viruși cu chip de conturi de Fb; și b) Fb ul nu poate fi acuzat (tehnic vorbind) de faptul că alte forțe/ interese se infiltrează în rețea și operează ca dezinformatori (inclusiv în planul statisticilor oferite de Fb), aceasta fiind responsabilitatea utilizatorilor de a avea buni consultanți pe probleme informatice. Răspund unor astfel de contracarări posibile: a) Fb ar trebui să garanteze – tehnic – imposibilitatea creării de conturi false/ ascunse. Cu ceva investiții, cred că acest lucru este posibil, fapt care ar spori încrederea și beneficiile obținute de Fb ca urmare a sporirii încrederii. Ar fi, totodată un semn de înțelepciune din partea proprietarului Fb ului. În caz contrar, ar trebui ca Fb să atenționeze asupra tuturor riscurilor potențiale sau deja întâmplate unor utilizatori, avertizând utilizatorii asupra faptului că participarea la discuții (aparent) libere s-ar putea transforma într-o posibilă listă de acuzații și amenințări la adresa lor; b) La fel cum s-a putut legifera interzicerea cartelelor telefonice preplătite (utilizate de răuvoitori în primul rând), la fel se poate reglementa (de către proprietarul Fb) un ”modus operandi” al Fb care să protejeze utilizatorii, nu să-i lase expuși minciunilor și intervențiilor ”sub acoperire”.

Experimentul meu (care a produs neîndoios supărări reale în rândul prietenilor reali care chiar urmăreau acest serial, ștergerea lor din listă făcându-se fără preaviz și fără explicații) mă va determina ca, în final, să renunț la acest mod facil de supraveghere informatică a populației. După ce voi închide acest cont, prietenii cu adevărat interesați de postările mele pe tema prostiei & inteligenței românești (și nu numai) le vor putea citi doar pe blogul meu de pe wordpress.

Liviu Druguș       Pe mâine!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: