liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Gabriela Lungu și Vasile Lungu – antreprenori de mare succes (și) în vremuri de criză la ferma agricolă ”Astra” din județul Iași. Fericita conjuncție dintre proza scurtă, dar suculentă și eseul rafinat dar pragmatic


 

După mai multe vizite ”pe teren”, fie cu ocazia întrunirilor comemorative și onomastice în amintirea lui C. Negruzzi la Hermeziu, Trifești, județul Iași, fie cu ocazia venirii primăverii sau a toamnei, m-am convins, treptat, că în acel loc oarecum departe de capitale de județ, se întâmplă lucruri deosebite. Deosebite față de ce? Deosebite de lamentația generală a conlocuitorilor noștri din spațiul mior(lă)itic care clamează apăsat neajunsurile vieții cotidiene, înjură mereu guvernul aflat temporar la putere și îl așteaptă pe următorul, care să le ofere, ca în scurtele campanii electorale, bunăstare și bunăvoire.

La Trifești am întâlnit oameni optimiști, relaxați, cu fețele destinse și îmbrăcați curat și corespunzător locului și muncii fiecăruia. Pe tractoriști i-am văzut mai de la distanță, dar doamnele de la bucătărie și cantină chiar arătau ca în filmele americane: mai trebuie să precizez? Cum să nu rămâi încântat și să-ți dorești să revii la locul faptelor când ai de-a face cu oameni frumoși și gospodăroși, ospitalieri și curați la suflet? Curios din fire am pus întrebări și șefilor și lucrătorilor, doar-doar voi surprinde vreo urmă de făcătură, de vopsea proaspătă pe garduri vechi sau vorbe acoperitoare pentru fapte inexistente. Îmi mărturisesc, aici, insuccesul…

Pe dl inginer Lungu Vasile l-am asaltat, deopotrivă cu alți curioși doritori să afle ”secrete” agronomice, agricole și agrozootehnice, cu întrebări născute și din cele văzute și din cele auzite, dar nelămurite. Mie îmi erau neclare unele întâmplări din ”microferma” mea avicolă formată din cinci găini și un cocoș bătrân, cum ar fi, de ex.: este vreo legătură între faptul că găinile nu se mai ouă de astă iarnă și bătrânețea indiferentă a lui Moș Cocoș? Răspuns categoric: nu!.

Cele trei mii de hectare sunt irigate cu apă din Prut, apă plătită la zi către tovarășul stat român care se pregătește să pună taxă, probabil, și pe aerul inspirat adânc de turmele de oi, vaci, păsări etc. Sistemul de irigații subpământene și suprapământene reprezintă o investiție la care au pus umărul financiar și americanii (exact, cei așteptați de bătrânii  noștri cam de prin anii 40…).  Am degustat cele cca 10 soiuri de vin de bună calitate și am zis: da se poate bea în România și vin făcut din struguri. Etc. N-aș vrea ca cele afirmate de mine să fie taxate drept un contraserviciu făcut dlui ing. Lungu pentru vreo sticlă de vin bun. Cei care mă cunosc știu că nu suport minciuna, pupin-ismul și alte aranjamente care nu țin de jurnalismul adevărat. Dacă văd – cred!, Dacă cred – scriu! Simplu, nu?

Nu voi lungi descrierea celor văzute și plăcute la ferma ”Astra”. M-am bucurat că pot oferi studenților de la cursul de antreprenoriat material viu și adrese concrete de locuri unde gândul îndrăzneț și creativ se transfărmă în satisfacții, bunăstare și …chiar bani. Spun ”și chiar bani” pentru că sunt deja exasperat să aud un răspuns standard auzit din mintea studenților cărora le predau Metodologia Scop Mijloc pe post de curs de (țineți-vă bine!): Antreprenoriat, Management, Politică, Economică, Etică, Juridică ș.a., și pe care îi întreb: pentru scopul de a deveni un antreprenor de ce anume aveți nevoie? Invariabil, pe primul loc în lista (altminteri infinită) de mijloace se află, ați ghicit!: banii! Desigur, întrebarea următoare: păi dacă ai avea bani, mai vrei să devii antreprenor? Evident, nu vreu să se înțeleagă că banii nu sunt necesari pentru pornirea unei afaceri, dar mai important decât banii sunt celelalte mijloace: ideile, imaginația, intuiția, încrederea, creativitatea, respectul față de sine și de semeni, respectul față de lege, responsabilitatea individuală față de decizia luată etc.

Cu dl ing Lungu nu am avut (încă) timp să discut aspecte manageriale, antreprenoriale, investiționale, financiare, juridice sau dacă are viziuni de dreapta sau de stânga. Deși este clar că antreprenoriatul este gândire de dreapta, mai auzim miliardari care se declară adepții ideilor de stânga (deși cred că este doar o strategie de imagine, de marketing). În fine, consider că prin ceea ce am văzut și auzit în contextul fermei din județul Iași se pot oferi modele de urmat și altora, îndeosebi nehotărâților care stau la îndoială în a alege să fie salariat agricol la o fermă de căpșuni din Spania sau să devină patron la propria firmă de căpșuni în România.

Nu pot încheia aceste rânduri de reportaj/ raportare despre lucruri bune petrecute în vremuri rele, fără să adaug câteva idei dintr-o discuție cu totul întâmplătoare pe care am avut-o cu dna jurist (notar public și fost asistent universitar de Drept civil la o universitate ieșeană) Gabriela Lungu. Bucuria mea a fost una multiplă: să poți auzi torente de înțelepciune de la un om ce părea a fi umbra palidă a antreprenorului de succes Vasile Lungu, eventual, cel mult, companionul atent și grijuliu ca lucrurile din firmă/ fermă să rămână în făgașele lor firești, nu este chiar de ici-colea! Mai mult, să auzi esențe de gândire politico-economico-etică de la o doamnă cu multă personalitate și cu multă prezență plăcută ochiului, așadar să auzi toate acestea de la un servitor public (așa îi consider eu pe toți cei care lucrează în servicii publice: profesori, medici, juriști, polițiști, funcționari publici etc.: servitori!) este chiar un privilegiu pentru jurnalistul-profesor care își află similitudini ideatice cu o locuitoare a comunei Trifești, județul Iași.

Iată, pe scurt, ”crezul” pe care mi l-a împărtășit simpatica doamnă Lungu (o superbă potrivire cu prezența de artist american de top a domnului inginer Lungu, opinie culeasă de la doamne, evident) în scurta conversație avută la sediul Cabinetului de avocatură de pe Str Gării nr 5. Aș putea numi acest ”crez”

 

Eseu despre responsabilitatea individuală

 

Toate pornesc de la responsabilitatea individuală, o calitate aflată în deficit la noi în țară. Problema este cum reușim să acoperim acest deficit de responsabilitate individuală, cum putem ajuta tinerii să devină întreprinzători? Dacă ne referim și la situația din alte țări, chiar din SUA, se constată că absolvenții de facultate nu aplică sau aplică foarte puțin din ceea ce au învățat și nu se grăbesc să intre în activitatea concretă, generatoare de siguranță și prosperitate.

Este interesant să observăm cum creșterile de tehnicitate și de productivitate, în întreaga istorie a omenirii, au dus constant la reducerea numărului de ore necesare individului să supraviețuiască: de la 12 ore pe zi în comuna primitivă, la cele 8 ore obligatorii impuse de modernitate, dar, din acestea 8, actualmente, doar două sunt necesare pentru asigurarea nevoilor de bază. În restul timpului câștigat, oamenii sunt liberi să filosofeze, sau să creeze teorii explicative și justificative pentru lâncezeala/ lenea generată de tehnicitatea superioară. Un alt exemplu: până la 21-26 de ani, o persoană este neproductivă; la fel și după 55-60. Constatăm, așadar, că nu doar timpul  productiv se reduce, dar și orele efectiv productive din cadrul acestei perioade numite ”productivă”.

Desigur, cauzele se cunosc: prelungirea școlarizării obligatorii și a școlarizării voluntare/ facultative reduce perioada de activitate producătoare de bunuri sau servicii. Mai mult, prelungirea inactivității lucrative până la 21-26 de ani reduce din nivelul și nevoia de responsabilitate individuală. Preocuparea față de viitor și de propria soartă se reduce constant, cu consecințe directe asupra capacității antreprenoriale a tinerilor. Cu alte cuvinte, tinerii maturi au de ales între a supraviețui lâncezând sau a trăi intens și autentic implicându-se în afaceri.

Relația individului cu statul are și ea partea ei de vină în scăderea apetitului antreprenorial. Statul se dezvoltă canceros, adesea mărește impozitele pentru susținerea bolilor politice generate de propria obezitate. Puterea, care se autodezvoltă și autoîntreține la cote tot mai ridicate, în loc să se preocupe de stimularea antreprenoriatului și a activităților direct creatoare de bunuri și servicii, se războiește cu cei care i-au ales și i-au trimis să facă o bună guvernare. Așadar, în loc de factor stimulativ statul devine, adesea, factor represiv al spiritului antreprenorial. Tinerii ”cu relații” și fără spiritul aventuros al antreprenoriatului se refugiază în locuri călduțe, adică la stat.  Aș propune câteva exrciții de conștientizare celor care pretind că se ocupă cu responsabilizarea tinerilor pentru a trăi pe propriile picioare. Spre exemplu, tot ceea ce crează confort în mod facil duce la o atrofiere a simțurilor individului. Pentru cineva care nu are suficient dezvoltat simțul responsabilității personale, apa care curge la robinet vine așa, de la sine, pentru că de asta avem robinete. Oare câți au încercat să treacă de simpla constatare a curgerii apei la un robinet și să se întrebe: de unde vine apa? cu ce costuri? cine o face? cine și cât câștigă? aș putea și eu câștiga dacă aș face o aducțiune și distribuire de apă? Etc.

Nu vreau să fac chiar o analiză exhaustivă a stării proaste a responsabilității individuale în lume, dar nu pot să nu constat că trecerea de la CASH la CARD a stimult consumul de dragul consumului, slăbind responsabilitatea personală, generând un consum în exces, cu costuri aferente în creștere.

Soluții? Sper să nu par retrogradă, dar cred că o revenire la unitatea economică de bază/ menaj ar stimula spiritul antreprenorial, economicitatea și responsabilitatea individuală. Rețineți, așadar, nu responsabilitate socială, ci responsabilitate individuală, personală, conștientă și consecventă. Altfel, lenea va lua pe deplin locul hărniciei, iar sporul de bunăstare mai poate fi așteptat doar de la roboți și de la mama natură. Dacă vă gândiți cumva că educația ar fi soluția magică, aș preciza doar că acest termen – ”educație”  – este  unul deja compromis, prin educație mulți înțelegând doar obținerea (eventual cumpărarea) unei/ unor diplome… Prefer o educație fără diplome, scurtă și axată pe crearea abilităților de gândire, comunicare și responsabilizare”.

 

Subscriu!

Chapeau bas!

Omagii doamnelor adânc gânditoare!

 

P.S. Se vorbește despre o revenire a matriarhatului. Postmodernitatea este, cred, prima fază a acestei noi minunate ere!

P.S. 1 Bibliografie facultativă pentru amatorii de imagini și informații de la sursă

 

Fenomenul Trifești generat și gestionat de ing agronom Vasile Lungu: a) 2009 Articol despre povestea de succes a dlui Vasile Lungu in 7 Est: http://www.7est.ro/stiri/printview/8381; b) Cum tepuieste statul hrăpăreț investitorii și întreprinzătorii onești: http://www.valnord.ro/saptamana_06_30_ii.htm; c)  2010 Cum tepuiesc falșii antreprenori instituțiile stratului român: http://www.recolta.eu/vasile-lungu-directorul-asociatiei-agricole-trifesti-30-din-cei-care-iau-bani-de-la-apia-dau-banii-inapoi-iar-pentru-ceilalti-este-un-fel-de-ajutor-social/ ; d) 24 aprilie 2013 Despre ferma de oi a inginerului Lungu Vasile de la Trifești: http://www.agrinet.ro/content.jsp?page=1130&language=1; e) 2012 Strutii din Australia au invadat Trifeștii http://comunabivolari.ro/2012/07/strutii-din-australia-au-invadat-ferma-d-lui-ing-vasile-lungu/; f)  Viticultura și vinicultura de al ferma din Trifești: http://blog.vinpremium.ro/tag/vasile-lungu/; g) Prezentarea fermei Astra din Trifești: http://www.youtube.com/watch?v=NHgYpDNkfiU; h)  Prezentarea fermei http://www.youtube.com/watch?v=k0_4c5jGWDc , http://www.youtube.com/watch?v=pKjNxiqDRts , http://www.youtube.com/watch?v=2FnqCGWibDshttp://www.youtube.com/watch?v=7Mf-XwYive8 ,

 

Liviu Drugus, Miroslava, 10 Mai 2013

 

www.liviudrugus.ro

www.liviudrugus.wordpress.com

www.facebook.com/liviu.drugus

liviusdrugus@yahoo.com

 

Un răspuns la „Gabriela Lungu și Vasile Lungu – antreprenori de mare succes (și) în vremuri de criză la ferma agricolă ”Astra” din județul Iași. Fericita conjuncție dintre proza scurtă, dar suculentă și eseul rafinat dar pragmatic

  1. catalin 14/11/2014 la 6:45 PM

    am trecut astazi pe la ferma astra si consider ca e cea mai tare din moldova. felicitari dl lungu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: