liviudrugus

Liviu Drugus's blog

Despre continuumul politic-economic-etic. 35 de ani de existenta a Metodologiei Scop Mijloc


Despre continuumul politic-economic-etic. 35 de ani de existenta a Metodologiei Scop Mijloc

 

Am demonstrat si sustin in continuare ca OMUL (persoana/ individul, dupa caz) este intre-taierea si con-topirea permanenta si concomitenta/ simultana a trei dimensiuni absolut inseparabile, dar pe care „stiinta” modernitatii a gasit de cuviinta sa le separe si chiar sa le contrapuna. Aceste trei dimensiuni sunt – respectand  denumirile deja consacrate de la Aristotel incoace – politicul, economicul si eticul. Ele sunt inseparabile pana la confundare/ suprapunere/ contopire deplina, si doar daca vrem sa inchidem ochii asupra a doua dintre ele putem sa ne amagim ca analizam in mod strict doar o dimensiune umana. Cu timpul ne vom obisnui sa nu mai  separam inseparabilul si sa lasam intregurile in adevarata si utila lor plinatate. Asadar, intotdeauna Politic = Economic = Etic, ceea ce inseamna ca daca vrem sa vorbim despre vreuna dintre dimensiuni, atunci musai sa le avem in minte pe tustrele.

Pentru uzul acestui microeseu voi aminti, in esenta, cum am ajuns sa sustin egalitatea de mai sus (de fapt, este vorba despre o identitate de esente umane). Am considerat ca putem surprinde/ evidentia esentele umane si corelatiile dintre acestea numind/ descriind esentele in cauza cu atribute proprii. Astfel, esentele celor trei dimensiuni ale existentei umane pot fi (de)numite astfel: politicul este sfera stabilirii si urmariri/ atingerii unor scopuri; economicul este sfera alegerii, combinarii si consumarii unor mijloace; eticul este sfera adecvarii (simultane si continue) a mijloacelor si scopurilor.

Astfel definite, cele trei dimensiuni umane, par a fi foarte distincte, ca sa nu spun ca par a nu avea mai nimic in comun una cu alta. Dar, redefinind cele trei dimensiuni umane, respectiv apeland la un plus de precizie si coerenta (prin contextualizare) voi completa cele trei descrieri ale dimensiunilor umane esentiale astfel: politicul este sfera stabilirii scopurilor in functie de mijloace, economicul este sfera consumarii mijloacelor in functie de scopurile propuse si, in fine, eticul este sfera adecvarii mijloacelor la scopuri sau a scopurilor la mijloace. Printr-o astfel de operatiune de redefinire a celor trei dimensiuni umane esentiale se poate vedea (cu ochiul liber, cum se mai spune) ca cele trei dimensiuni, initial foarte distincte, acum apar ca avand toate un numitor comun. Acest numitor comun este binomul/ tandemul/ perechea scop-mijloc. Cu alte cuvinte, daca cele trei dimensiuni umane se refera la acelasi lucru esential si comun (scop si mijloc) inseamna ca ele sunt perfect identice si nu pot fi nicidecum separate. Desigur, faptul ca binomul scop-mijloc apare nu doar ca element identic, comun, ci si in posturi, pozitii si situatii usor diferite, atunci sunt indrituit sa afirm ca ele sunt, concomitent, atat identice cat si separate, respectiv, conform logicii triadice, A = non A. Respectand aceeasta logica, nu voi mai considera ca exista trei dimensiuni umane diferite, ci ca avem de-a face cu o co-existenta (simultana si continua) a celor trei esente. Sintetic spus, in loc sa le analizam separat (si cu inerentele neclaritati si confuzii ce decug de aici) politicul, economicul si eticul, am propus folosirea sintagmei – cu o denumire cam lunga – de continuum politic-economic-etic, sau, ceea ce este echivalent, continuumul scop-mijloc-raportul scop/ mijloc. Dat fiind ca o asemenea viziune genereaza schimbari radicale de abordare in cercetarea actiunii umane, am denumit aceasta noua abordare Metodologia Scop Mijloc (MSM), cu varianta englezeasca End Means Methodology (EMMY).

PS Am scris acest microeseu cu o maxima concentrare ideatica din respect fata de timpul cititorilor. Cei interesati ma pot contacta pentru a oferi elaborate mai conplete sau pentru a primi critici, observatii, sugestii.

Liviu Drugus, Miroslava, Iasi, 27 noiembrie 2012 www.facebook.com/liviu.drugus www.liviudrugus.wordpress.com        www.liviudrugus.ro         liviusdrugus@yahoo.com

3 răspunsuri la „Despre continuumul politic-economic-etic. 35 de ani de existenta a Metodologiei Scop Mijloc

  1. Pingback:Sub semnul analizei: de la Securitate înspre Intelligence, via SRI (1) | liviudrugus

  2. Pingback:Cu prostia pre inteligență călcând (I) | liviudrugus

  3. Pingback:Michel Onfray – eticianul și politicianul (ne-economicianul) hedonist postmodern, urmașul direct al anticilor pre-postmoderni (manageri postmoderni avant la lettre) | liviudrugus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: